Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Policie v bytě útočníka z metra: K vraždění ho možná navedl ISIS

Autor: nka - 
5. dubna 2017
11:14

Ruští vyšetřovatelé prohledali byt předpokládaného teroristy z petrohradského metra Akbaržona Džalilova. Na místě nenašli výbušniny, pracují proto s teorií, že pachatel mohl mít komplice. Prověřují také informace, že mohl být ve styku s bojovníky Islámského státu.

„Na adrese Džalilova jsme udělali domovní prohlídku. Jakékoliv podezřelé předměty včetně částí bomb jsme nenašli,“ prozradil agentuře Interfax zdroj ve vyšetřovacím týmu. „To nás přivádí k myšlence, že Džalilov měl komplice, kteří mu výbušninu dodali,“ řekl. Oficiálně ale vyšetřovatelé tuto informaci nepotvrdili.

Video: Takhle pravděpodobně terorista zabíjel.

Video  Útok v Petrohradu: Takhle mladík zabíjel v metru.  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka_ZIK500_7-NOW
Video se připravuje ...

Podle zdroje agentury TASS také policie prověřuje, zda Džalilova nenaverbovali extremisté. „Podle předběžných informací mohl mít styky se syrskými rebely. Také zjišťujeme, zda někdy odjel do Sýrie a účastnil se tamních bojů, nebo ne. Dávat mu instrukce ale mohli i po internetu, tam ho také mohli navést, jak vyrobit bombu,“ řekl policejní zdroj.

Zdůraznil ale, že do hledáčku ruské policie se Džalilov nikdy dříve nedostal. „Problémy se zákonem neměl, policie se o něj nezajímala. V databázích extremistů ho nemáme,“ dodal zdroj.

Z kamer v okolí domu údajného teroristy také policisté zjistili, jak a kdy muž v den útoku vyšel z domu. „Pouliční kamery zachytily okamžik, kdy podezřelý vyšel z domu s taškou a batohem,“ oznámila mluvčí vyšetřovatelů Světlana Petrenková.

Podle posledních informací Džalilov v pondělí nejdříve na stanici Ploščaď vosstanija v tašce odnesl bombu zamaskovanou jako hasicí přístroj. S druhou bombou v batohu pak metrem pokračoval dál, až se v tunelu mezi stanicemi Sennaja ploščaď a Technologičeskij institut vyhodil do povětří.

Opuštěné tašky si naštěstí ve stanici všiml tamní inspektor Albert Sibirskij během pravidelné obchůzky. „Během obchůzky si všiml ležícího předmětu. Byla to taška a v ní ležel hasicí přístroj,“ popsal šéf petrohradského metra Vladimir Garjugin.

V tu samou dobu se v tunelu mezi dvěma dalšími stanicemi ozval výbuch. Tajné služby tedy okamžitě zablokovaly mobilní signál v oblasti, aby znemožnily případné odpálení bomby na dálku. Trhavinu pak zneškodnil přivolaný pyrotechnik.

VIDEO: Takhle to v metru vypadalo krátce po výbuchu:

Video  Křik, krev a zmatek: Lidé po výbuchu v metru natahovali ruce z vagonů.  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební bankaLHS4_4-Resignation_Cinematic
Video se připravuje ...

Policie v Petrohradu zatkla údajné verbíře ISIS

Podle webu Tvrain.ru dnes ruská policie v Petrohradu pro podezření z terorismu zatkla šest lidí původem ze Střední Asie, kteří do Ruska přijeli za prací. Vyšetřovatelé zatím nemají informace o tom, že by zatčení měli co do činění s útokem v metru.

Podle policie měli od roku 2015 v Petrohradě verbovat „především osoby původem ze středoasijských republik“ k páchání teroristických činů a práci pro teroristické organizace Džabhat an-Nusra a Islámský stát.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi