Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Iljas v ruském metru neútočil. Cestující stejně muslima nepustili do letadla

Autor: ČTK - 
4. dubna 2017
16:35

Cestující na moskevském letišti Vnukovo v úterý nepustili do letadla muslima, jehož snímek se objevil v médiích jako podoba prvního podezřelého z pondělního teroristického útoku v petrohradském metru.

Dotyčný muž s charakteristickým vousem a oděvem, Iljas Nikitin, se hned, jakmile se dozvěděl o pátrání, sám přihlásil policii, aby dokázal svou nevinu. Strážci pořádku jej zevrubně vyslechli a muž následně bez problémů odletěl z Petrohradu do Moskvy.

Při zpátečním letu ale Nikitin narazil na potíže. Bezpečnostními kontrolami prošel hladce, ale na palubu letounu ho aerolinky Rossija kvůli protestům vystrašených spolucestujících nepustily. Jen mu – díky pomoci policistů – vrátily peníze za letenku, kterou nemohl využít.

„Aerolinky mi řekly, že mě nemůžou dostat do letadla. Doufám, že odletím ve středu,“ postěžoval si Nikitin agentuře IslamNews. Ta apelovala na média, aby dodržovala etiku a nezveřejňovala neověřená tvrzení poškozující nevinné a šířící paniku mezi lidmi.

Atentát v petrohradské podzemní dráze si vyžádal 14 mrtvých a padesátku raněných. Vyšetřovatelé mezitím identifikovali pachatele jako mladíka z Kyrgyzstánu s ruským občanstvím.

VIDEO: Ruské metro po výbuchu, podívejte se

Video  Křik, krev a zmatek: Lidé po výbuchu v metru natahovali ruce z vagonů.  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební bankaLHS4_4-Resignation_Cinematic
Video se připravuje ...

 VIDEO: Jak k útoku došlo?

Video  Útok v Petrohradu: Takhle mladík zabíjel v metru.  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka_ZIK500_7-NOW
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi