Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ženy mladší 60 let nesmí cestovat bez doprovodu, nařídily úřady v Libyi

Autor: ČTK - 
20. února 2017
22:45

Východolibyjské úřady zakázaly ženám, kterým je méně než 60 let, vycestovat ze země bez mužského doprovodu. Zákaz si vysloužil kritiku, místní mezinárodní letiště se novým nařízením ale zatím řídit nezačalo. Informovala o tom v pondělí agentura AP. Úřady odmítají, že je opatření nábožensky motivované. Zákaz nicméně může zvýšit napětí mezi východolibyjskou vládou a kabinetem v Tripolisu, za nímž stojí OSN.

„Je šílené, že v roce 2017 řešíme, zda je v pořádku nechat ženy mladší 60 let cestovat bez mužského doprovodu. Tomu muži může být třeba 20 let,“ napsala na Twitteru aktivistka Ímán Búgaíghísová. Jeden libyjský komik na internetu zveřejnil satirickou verzi písně Hero od Enriqua Inglesiase, ve které zákaz zesměšňuje.

Úřady tvrdí, že opatření nemá s náboženskou ideologií nic společného. Zákaz prý vydaly z bezpečnostních důvodů. Ženy, které zastupují neziskové skupiny a často cestují mimo zemi, prý mnohdy pracují pro zahraniční zpravodajské služby.

Zahraniční cesty bez mužského doprovodu ženám zakazuje například Saúdská Arábie. Zákaz podle saúdských úřadů islám ospravedlňuje. Mnoho muslimů ale s tímto výkladem nesouhlasí.

Libye má nadále dva kabinety – ten na východě neuznává Vládu národní jednoty v Tripolisu, kterou podporuje OSN. Dnešní zákaz představuje rostoucí politické rozdíly mezi oběma kabinety.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi