Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Paříži na letišti střílel radikální muslim. Zabili ho a „skřípli“ mu rodinu

Autor: ČTK, kal, mah - 
18. března 2017
14:00

Strach z terorismu znovu sevřel Paříž. Na letišti Orly zazněla kolem deváté ráno střelba a lidé museli pryč z odbavovací haly. Radikální muslim se tu pokusil zmocnit zbraně hlídkujícího vojáka, když předtím severně od Paříže postřelil policistu. Nakonec ho ale přemohli a zastřelili, policie pak zatkla jeho otce a bratra. Provoz na jižním terminálu letiště bude přerušený celý den.

Úřady se rozhodly evakuovat jižní terminál kvůli obavám, že pachatel má na místě nějaké komplice. Na letiště přijeli policejní pyrotechnici, kteří zjišťují, zda tam nebyla umístěna bomba. Na místo zamířili i příslušníci protiteroristické brigády RAID.

Útočník tu napadl tříčlennou vojenskou hlídku tvořenou dvěma příslušníky letectva a jedním rezervistou. Francouzská armáda zmobilizovala své příslušníky do hlídkových služeb v rámci pokračujícího výjimečného stavu zavedeného po předloňském krvavém masakru v Paříži.

Radikální muslim se pokusil zmocnit automatické pušky vojačky, kterou povalil na zem a držel podle očitých svědků za krkem. Ovládnout zbraň se mu ale zcela nepodařilo, i když se ji pokoušel otočit proti zbývajícím dvěma členům hlídky. Ti ho po opakovaných marných výzvách, aby ustal ve své činnosti, nakonec zastřelili.

Letecký provoz na obou terminálech letiště Orly byl přerušen. Některé letadla byla přesměrovány na letiště Charlese de Gaulla.

Jižní terminál pařížského letiště Orly zůstane kvůli ranní střelbě v letištní hale uzavřen až do večerních hodin. Západní terminál se naopak po poledni opět otevřel, informovaly agentury Reuters a AFP s odvoláním na ředitelství pařížských letišť.

Policie zatkla otce a bratra útočníka

Francouzská policie hned v sobotu zatkla a uvrhla do vazby bratra a otce pachatele útoku na pařížském letišti Orly. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na justiční zdroje.

O útočníkovi vyšetřovací orgány uvádějí, že 39letý Francouz měl za sebou kriminální minulost a v průběhu času se „zradikalizoval“. To podle francouzských médií znamená, že se proměnil v extremistického muslima, což se zpravidla stává ve vězení, kde se dostává do styky s jinými radikály. Muž měl za sebou mimo jiné loupežná přepadení a obchod s drogami.

 

Francouzské ministerstvo mezitím informovalo o dalším incidentu severně od Paříže. Při tom byl při silniční kontrole postřelen policista. Stál za ním nejspíš stejný útočník.

Podívejte se na video z evakuace letiště:

Video  Na letišti Orly v Paříži se střílelo. 
Video se připravuje ...

 

Prokurátor: Útočník křičel, že zemře pro Alláha

Muž, který se pokusil o útok na pařížském letišti Orly, křičel, že přišel „zemřít pro Alláha“, uvedl pařížský prokurátor François Molins, podle něhož byl útočník v podmínce a při akci měl u sebe zápalnou látku. Ve vazbě jsou po útoku tři lidé.

Pachatel, kterým byl podle prokurátora 39letý Ziyed Ben Belgacem narozený ve Francii, se pokusil sebrat člence vojenské hlídky zbraň s jasným záměrem zabíjet lidi okolo sebe. „Odložtě zbraně. Dejte ruce za hlavu. Jsem tu, abych zemřel pro Alláha. Ať to dopadne jakkoli, budou tu mrtví,“ řekl útočník podle výpovědí vojáků, které se snažel držet v šachu.

Útočník ozbrojený pistolí chytil pod krem vojačku a držel ji jako živý štít proti dvěma jejím kolegům, zatímco se úspěšně pokusil zmocnit její automatické pušky. Vojáci se rozhodli jej zlikvidovat a celkem osmkrát na něj vystřelili. Podle prokurátora svědčí volba frenventovaného letiště jako místa útoku i fakt, že radikalizoval své názory, o tom, že se úřady správně rozhodly vyšetřovat čin jako teroristický.

Mezi věcmi, které měl u sebe, byla nádoba s beznínem, korán a několik flashdisků, na nichž však policie nenašla žádné podstatné informace. Muž měl kriminální minulost, na kontě měl mimo jiné loupežná přepadení a obchod s drogami a podle prokurátora si odpykával podmíněný trest.

sores ( 18. března 2017 16:21 )

Nebojí se nás, a vykřikují že jim Evropa bude patřit a bílá rasa sloužit,vše k tomu spěje. Evropa je vítala před 2 roky a cpe je penězi a teď to má!

sores ( 18. března 2017 16:17 )

Hurááá,jen ať dávají černý muslimáci pořádně na *** bílým! To že jsou u nás a vraždí, za to mohou jen a jen evropští politici, bílá rasa zešílela, pozvat si je a ještě jim dávat vysoké podpory, to je hnus hnusů. Snad se bílé proberou a začnou je exportovat zpět, i když už je pozdě, černý má 4 manželky které mu každý rok rodí a postupně jich bude víc než bílých. Dobře nám tak!!!

agfor ( 18. března 2017 14:27 )

Proč nepostříleli i tu jeho famílii ?

zigzag ( 18. března 2017 13:29 )

Pozor, pozor, V Neapoli radila slunicka na protest, protoze chteli prekazit setkani Lega Nord Salvini.

ejvm1712 ( 18. března 2017 12:25 )

Multikulturní obohacení Evropy.

Zobrazit celou diskusi