Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Střelba na škole ve Francii: osm zraněných, útočník šel po řediteli

Autor: Mii - 
16. března 2017
13:23

Osm zraněných si ve čtvrtek vyžádala střelba na střední škole v jihofrancouzském městě Grasse, informovalo francouzské ministerstvo vnitra. Policie brzy zadržela útočníka – sedmnáctiletého mladíka, jehož hlavním terčem byl ředitel školy, s nímž měl neshody. Ředitel je mezi zraněnými, uvedla televizní stanice BFM TV.

Zadržený je student lycea, kde se incident odehrál. Policie u něj našla kromě pušky ještě dvě pistole a dva granáty. Zatím není jasné, kde k takovému množství zbraní přišel. Podle prvních výsledků vyšetřování motivem nebyl terorismus, uvedla agentura AFP. Mladík, jehož totožnost nebyla zatím prozrazena, ale na internetu sledoval videa s masovým zabíjením.


Na místě zasahovalo protiteroristické komando a škola byla evakuována.
Kvůli incidentu byla přijata mimořádná bezpečnostní opatření i na dalších školách v okolí. Děti nesměly bez dohledu opustit zařízení a obyvatelé obce byli vyzváni, aby bez vážného důvodu nevycházeli z domu. Policie se původně obávala, že pachatelé incidentu byli nejméně dva, což se nepotvrdilo.

Televizní stanice BFM TV s odvoláním na policii oznámila, že neznámý muž zaútočil na ředitele školy a že jedna osoba byla zadržena. Původně se myslelo, že v případu figuruje vedle zadrženého ještě minimálně jeden člověk, ale to se nakonec nepotvrdilo. Jeden ze zraněných lidí je ředitel školy. 

Francouzská vláda vydala přes svoji mobilní aplikaci upozornění, ať lidé nevycházejí z domu. Všechny školy v oblasti byly uzavřeny.

Policejní zdroj agentuře Reuters sdělil, že zadrženým mužem byl 17letý student, jenž měl u sebe samopal, pistoli, revolver a dva granáty. Zavládla panika a studenti se utekli schovat do nedalekého supermarketu,“ popisoval policista. Podle radnice se nejednalo o teroristický útok, ale o konflikt mezi dvěma studenty.

Francouzské rádio France Inter odvysílalo výpověď svědka. „Šel jsem se podívat k oknu a viděl jsem muže, který se mi díval do očí. Vypadal jako student, nebyl moc velký. Z ničeho nic vystřelil a začal utíkat,“ vyprávěl student, který incident viděl. 

Objevují se spekulace, že student nešel po řediteli, ale po svém spolužákovi. Ředitele střelil poté, co se snažil roztržku urovnat. Podle televize France 3 si střelec na internetu vyhledával informace o střelbách na amerických školách, tudíž čin dlouho promýšlel.

Na místo činu jede francouzská ministryně školství Najat Belkacem. Ke střelbě došlo ve stejný den, kdy na adresu Mezinárodního měnového fondu v Paříži dorazil dopis s bombou a zranil jednu ženu.

erikcom ( 16. března 2017 14:18 )

nauč se francouzsky čecháčku a prečti si ,co piší o tom místní studenti na twitteru

Pink ( 16. března 2017 14:15 )

Totožnost studenta bude asi utajena.

alfasamec ( 16. března 2017 13:47 )

Vsázím boty, že se nejednalo o teroristický útok, ale šlo pouze o čin psychicky nemocného jedince...

Zobrazit celou diskusi