Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Všichni dělníci musí umět francouzsky, rozhodla Paříž. I ti z Česka a Ukrajiny

Autor: Mii - 
13. března 2017
19:50

Francouzský region Ile de France, pod který spadá Paříž, schválil zákon, jenž přikazuje, aby všichni pracovníci na stavbách uměli mluvit francouzsky. Jazyková vybavenost je součástí nových pravidel, jež mají podpořit poskytování stavebních zakázek menším lokálním firmám – ne jen těm, které zaměstnávají dělníky z východní Evropy.

Nutnost ovládání francouzštiny platí jen pro projekty, jež jsou financovány z veřejných peněz, například u dopravní infrastruktury.

Podle viceprezidenta regionu Jeroma Chartiera je zákon potřeba, protože v současných pracovních týmech neovládá francouzštinu nikdo. „Museli jsme to schválit. Míříme tím hlavně na zahraniční společnosti, jež tu působí, ale nikdo u nich nemluví francouzsky. To se musí změnit.“

Nová pravidla ale nachází i řadu kritiků. Podle nich jsou jak ze 17. století a zkomplikují život i „běžným“ cizincům, kteří se právě do Francie přistěhovali a ještě se nestihli jazyk naučit. Problémem je také nejasné kontrolování a vymáhání zákona. Ile de France to chce řešit tak, že zaměstná posluchače, kteří budou obcházet stavby a poslouchat, jakým jazykem dělníci mluví.

S novinkou nesouhlasí ani samotní dělníci. „Nevím, jak mi francouzština pomůže při práci s maltou nebo demolicí zdí,“ řekl deníku Le Temp ukrajinský stavbař Oleg.

Stejné pravidlo platí delší dobu také v regionech Normandie, Hauts-de-France a Auvergne-Rhone-Alpes. Francouzský prezidentský kandidát François Fillon řekl, že pokud vyhraje volby, bude uvažovat o zavedení zákona v celé Francii.

Boj s levnou pracovní silou

Francouzská vláda dlouhodobě kritizuje pravidla Evropské unie, jež firmám umožňují zaměstnávat levnější zahraniční pracovní sílu, často pocházející z východní Evropy. Tvrdí, že berou práci místním obyvatelům. Evropská unie ale zakazuje diskriminovat určitou skupinu pracovníků jen na základě jejich národnosti, takže Francie vymýšlí způsoby, jak situaci vyřešit jinak než naprostým zákazem.

Loni proto v zemi vešla v platnost ochranářská opatření, jež určují, že všichni zahraniční řidiči kamionů mají nárok na francouzskou minimální mzdu, plus další sociální pravidla týkající se pracovní doby a odpočinku. Zahraniční dopravci jsou navíc povinni mít ve Francii styčnou osobu, přes kterou bude probíhat případné další šetření.

Za porušení těchto pravidel již padly první pokuty pro české firmy. Jedním z takových dopravců je například ČSAD Uherské Hradiště.

Minimální mzdu musí ve Francii získat například i řidič nejdelšího kamionu na světě:

Video Nejdelší kamion na světě - auto.cz
Video se připravuje ...

308win ( 13. března 2017 22:04 )

Takže zase přemýšlí jak občůrat Jimi schválené antidiskriminační zákony A multikulturně tam naženou asi ty inženýry kteří sem nepřišli pracovat ale Obohacovat

Zobrazit celou diskusi