Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zaorálek hledá do Paříže mistra svíčkové. Drulákovi musí vařit český kuchař

Autor: Václav Lang - 
13. ledna 2017
06:20

Politolog Petr Drulák se co nevidět přestěhuje do rezidence v pařížské ulici Charlese Floqueta jako nový český velvyslanec ve Francii. A hladem tam trpět nebude. Ministerstvo zahraničí vedené Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) už pro něj hledá specialistu z oboru kuchař-cukrář. Pro Blesk.cz vysvětlilo, kolik za to bude brát peněz a proč do funkce neobsadí Francouze.

Nová posila má pro Druláka a jeho hosty připravovat snídaně i večerní rauty, musí být schopna sestavit jídelní menu podle typu příležitosti a obstarávat si nákup potravin. Napřed projde tříměsíčním školením a pak bude zájemce vyslán na čtyři roky do Paříže, mekky kulinářství.

Černínský palác nestojí o Francouze. Podle tiskového odboru ministerstva zahraničí i kvůli bezpečnosti a znalosti českého prostředí a české kuchyně. Tedy například svíčkové. „V některých zemích máme podle místních právních předpisů zaměstnance v pozicích místních sil (většinou se jedná o země v Africe nebo na Blízkém východě). Ve Francii a Lucembursku by však náklady na platy místní síly daleko převýšily českého vyslaného zaměstnance, a my bychom tak vynaložili daleko vyšší prostředky, a to nejen na platy, ale i další zaměstnanecké benefity,“ uvedl pro Blesk.cz tiskový odbor ministerstva zahraničí.

Nový zaměstnanec bude ohodnocen podle šesté platové třídy v rámci služebního zákona. Ten podle mluvčího ministerstva práce a sociálních věcí Petra Habáně činí v závislosti na délce praxe od 12 350 korun do 18 600 korun. Kuchař však může počítat také s mimořádnými odměnami.

„Vyslaný český občan je daleko vyšší finanční úsporou (je řízen našimi zákony) a zná lépe českou kuchyni, kterou je třeba ovládat (z důvodu prezentace ČR v zahraničí). Pozvání na společenské podniky v restauračních zařízeních u některých zastupitelských úřadů obnáší v dlouhodobém finančním plánu výrazně vyšší výdaje, protože tyto služby jsou ve Francii nebo v Lucembursku velmi drahé,“ tvrdí ministerstvo, které poptává také domovníka, kuchaře a řidiče v jedné osobě pro velvyslanectví v Lucemburku.

Bezpečnostní prověrka i praxe v řízení

Resort na prestižní pozici nehodlá přijmout jen tak kde koho. Uchazeč musí kromě trestní bezúhonnosti disponovat mimo jiné bezpečnostní prověrkou na stupeň důvěrné, mít řidičský průkaz skupiny B s tříletou praxí v řízení, alespoň minimální znalost francouzštiny a ideálně zkušenosti s prací kuchaře v zahraničí.

Resort neupřesnil, kolik už se přihlásilo zájemců. Výběrové řízení nicméně vyhlásil až poté, co hledal uvnitř ministerstva. Skončí příští úterý. Nový zaměstnanec by měl nastoupit v průběhu dubna, od července má sloužit ve Francii.

O Drulákově misi v Paříži se rozhodlo koncem loňského roku. Jeho nominaci ale provázely ostré spory. Vysokoškolský profesor a dlouholetý ředitel Ústavu mezinárodních vztahů nastoupil počátkem roku 2014 na ministerstvo zahraničí jako první náměstek šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka. Později se ale údajně s ministrem rozkmotřil, z pozice náměstka se stal politickým tajemníkem resortu.

Svým kritickým komentářem k „havlovskému pojetí“ zahraniční lidskoprávní politiky si znepřátelil i premiéra Sobotku a začalo se mluvit o jeho „uklizení“ právě do Francie. To však pohořelo při prvním projednávání na vládě, kdy jeho nominaci odmítl vicepremiér Andrej Babiš a ministr kultury Daniel Herman. Podle médií ale zapracoval Hrad, kterému imponovalo Drulákovo pročínské směřování, takže se za Druláka přimluvil.

Ddave ( 17. ledna 2017 19:59 )

 Pan Lang to napsal moc hezky. Jen doufam ze za 12tis. korun sezenou opravdoveho specialistu. Ze jsme v Cr levna pracovni sila to taky trefil presne akorad zapomel doplnit ze jsme Banglades vychodu.

santikxauz ( 13. ledna 2017 11:07 )

Ve Francii mají kuchařů specialitů na kebab,to mu nestačí?

XLADI ( 13. ledna 2017 08:42 )

Holt od určité pozice se padá už jen nahoru. Ten plat kuchaře to bude urřitě mela bejt k dispozici skoro nonstop za úžasných 500-600E v základu. S povinnou bezpečnostní prověrkou a znalostí jazyků

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa