Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dělníci, prodavači a řidiči berou víc. Firmy volají po posilách z Ukrajiny

Autor: sou - 
17. května 2016
11:25

Řidiči městské hromadné dopravy, kamionů, prodavači nebo dělníci. Právě jim za poslední dva roky nejvíce poskočila mzda a stejné profese firmy nejvíce poptávají na úřadech práce. Kvalifikované profese jako jsou frézaři, CNC obráběči nebo mechanizátoři mají platy vysoko nad dvacet tisíc a nejde přitom o vysokoškoláky. Údaje vycházejí z dat poradenské společnosti Trexima, která je pravidelně zjišťuje pro ministerstvo práce, upozornila na ně MF Dnes.

Během posledních dvou let poskočily mzdy lidí, kteří umí na soustruhu nebo se dřevem o 10 procent, lépe hodnocení jsou řidiči kamionů, kterým poskočila mzda o 14,5 procenta. O 9 procent si pak přilepšili i řidiči vozů městské hromadné dopravy, kterých je nedostatek, u kterých nyní dosahuje 25 tisíc plus odměny a příplatky. Firmám chybí i obchodní zástupci, kteří si přilepšili o desetinu na zhruba 27 tisíc měsíčně hrubého mediánové mzdy, nebo lidi do call center

České firmy jsou lačné i po svářečích, instalatérech, zámečnících, nástrojařích, elektrikářích, lidech na obsluhu textilních strojů. Ti nejsou mezi českými nezaměstnanými k mání. „Našim členům se stává, že firmy, když lidi nemají, tak si je přetahují a přeplácejí,“ líčí analytička Svazu průmyslu a dopravy ČR Jitka Hejduková. Nedostatek lidí s kvalifikací v technických oborech pak brání firmám rozšířit výrobu při návalu nových zakázek.

Zaměstnanecké svazy se tak snaží vládu přimět, aby umožnila dovoz těchto profesí z Ukrajiny. Kvalifikovaných lidí do výroby by firmy potřebovaly kolem třiceti tisíc. Dá se tak očekávat, že tlak na růst mezd v těchto oborech bude i nadále pokračovat. U horníků, kteří jsou v posledních měsících zřejmě nejdiskutovanější profesí, mediánová mzda klesla z 36 820 korun na 34 982 korun hrubého měsíčně. Tento pokles je dán nejspíš hlavně tím, že během dvou let odešla do důchodu pětina zkušených horníků, což mohlo zhoršit mzdový průměr. 

Ve státním sektoru si pak nejvíce polepšili vojáci (17 procent) a hasiči (14 procent). Bezpečnostním složkám státu tak rostl plat rychleji než všem ostatním. Výdělek narostl od roku 2013 také lékařům specialistům v nemocnicích o desetinu na 63 300 korun hrubého. Sestřičky si polepšily podobně a za měsíc si tak v hrubém přijdou na zhruba necelých třicet tisíc.

Zobrazit celou diskusi