Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Konečně šance pro lidi nad 50? Česko je v „údolí smrti“, chybí absolventi

Autor: David Budai - 
16. května 2016
06:08

Lidem nad 50 let se v Česku dlouhodobě nedaří najít práci, ale zřejmě se blýská na lepší časy. Nízká porodnost v 90. letech má totiž na svědomí, že už teď je na trhu v některých oborech nedostatek mladých absolventů. Situace se bude ještě horšit. Firmy proto budou muset sáhnout i po starších uchazečích, které by některé z nich běžně odmítaly.

České firmy mají problém. Ze škol totiž na pracovní trh míří stále méně absolventů, kteří tak nestíhají nahrazovat zaměstnance mířící do důchodu. Rekordně nízká nezaměstnanost a rostoucí počet volných míst způsobují, že se personalisté musejí poohlížet i mezi těmi, kteří ještě před pár lety mířili spíše na pracovní úřady.

„Lidé v tuto chvíli obecně nejsou. Málo se ví, že jsme v takzvaném údolí smrti. Po revoluci lidé podnikali, vyjížděli do zahraničí, vzdělávali se a výsledek byl ten, že se nezakládaly rodiny. Ten propad byl až 30procentní a je to vidět na generaci, která teď dorůstá. Několik let teď bude vycházet málo absolventů ze středních škol,“ upozorňuje Radovan Burkovič z Asociace pracovních agentur pro Blesk.cz. A podobné to podle něj za pár let bude také s absolventy univerzit.

Jeho slova potvrzují i demografové. „V nejbližších letech se očekává nízký počet mladých lidí nastupujících do práce i další pokles počtu narozených,“ říká Tomáš Fiala z katedry demografie Vysoké školy ekonomické.

Mnohé firmy zoufale hledají zaměstnance

Nedostatek mladých zájemců o práci pociťuje třeba společnost ČEZ, která patří mezi největší české zaměstnavatele. „Stejně jako ostatní firmy v technologických oborech pociťujeme dlouhodobě nedostatek absolventů. Energetika a průmysl obecně trpí tím, že je těžké rychle doplňovat zaměstnance odcházející do důchodu těmi mladšími, a proto zaměstnanecká populace v oboru stárne,“ odpověděl na dotaz Blesk.cz Pavel Puff, který má na starost personalistiku. Podle něj v ČEZ odchází ročně do důchodu 250 lidí a je těžké je nahradit.

Podobně je na tom třeba mladoboleslavská Škodovka. „V Česku, stejně jako ve většině evropských zemí, je výrazný nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců s technickým vzděláním,“ potvrzuje mluvčí Jana Bahníková.

Senioři si udrží místa

Dobrá zpráva je to zejména pro lidi nad 50 let, kteří mívají na pracovním trhu horší uplatnění. „Zatímco v roce 1995 dosahoval počet 20letých téměř 190 tisíc, v letošním roce jich je již méně než 100 tisíc a tak tomu bude dalších zhruba 10 let. Počty mladých lidí tedy budou malé, což může snížit nezaměstnanost a současně pomoci udržet pracovní místa seniorů při pokračujícím zvyšování důchodového věku,“ myslí si demograf Tomáš Fiala.

S tím, jak se zlepšuje ekonomika a tuzemské firmy získávají zakázky, vznikají v posledních měsících i nová pracovní místa. „Registrujeme výrazný nárůst volných pracovních pozic, a to na úrovni 30 procent. Zároveň je evidentní propad reakcí z trhu, takže uchazeči jdou ve výběrových řízeních do menšího boje než třeba před 3 lety,“ říká Jitka Součková z personální agentury Grafton Recruitment.

agfor ( 16. května 2016 12:10 )

Líbí se mi, jak všude hledají důvody, proč mladí nechtějí v Čechách pracovat a dělat děti. Hlavní důvod - mizerné platy a přemrštěné ceny však nikdo neuvádí.

mrdlafka ( 16. května 2016 11:15 )

za desítku ať si vylížou p.rdel, ko.koti podnikatelský, asi jim nedošlo, že teď to můžou zavřít nebo prodat číňanum, mladý makat nebudou a starý se na to vys.erou

joudajoudovy ( 16. května 2016 07:35 )

Konečně šance pro lidi nad 50? OMYL!!! zamestnavatele si pritahnou lidi z unie. jak muze clovek, ktery je nekolik let na pracaku, nevladne pocitacovou gramotnosti, neovlada jazyk, nema znalosti novych technologii ci zakonu v administrative nahradit absolventa? navic, pokud lidi nad 50.let splni podminky, nemohou dostat nastupni plat absolventa. dalsi bublina vypustena socany, kteri se u koryt chteji drzet co nejdele a do doby ulehnuti do rakve, nemusi maknout. takovyto umrlec ma pouze vyvitule svalstvo sve sanice.

Zobrazit celou diskusi