Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Paříži u Louvru útočil 29letý Egypťan. Na policii odmítá vypovídat

Autor: ČTK - 
5. února 2017
16:35

Útočník, který v pátek napadl mačetou vojenskou hlídku u Louvru a skončil s vážným zraněním v nemocnici, odmítá hovořit s vyšetřovateli. Ti v neděli přišli podezřelého vyslýchat poté, co na něj již v sobotu bez ohledu na hospitalizaci byla uvalena vazba. Tiskovým agenturám to řekl zdroj z kanceláře pařížského prokurátora.

„První rozhovor s podezřelým se uskutečnil ráno, ale ukázalo se, že bude krátký. Zatím totiž s vyšetřovateli odmítá mluvit,“ citovaly nejmenovaný zdroj agentury Reuters a AFP. Vyšetřovatelé v prvé řadě chtějí formálně potvrdit identitu 29letého útočníka a zjistit motiv jeho činu.

Muž, kterým je podle egyptských úřadů občan Egypta Abdalláh Ridá Hamamí s trvalým pobytem ve Spojených arabských emirátech, u vchodu do Louvru jednoho z vojáků lehce zranil. Člen vojenské hlídky ho poté několikrát postřelil. Útočníkův zdravotní stav byl zpočátku kritický, ale v sobotu byl již mimo ohrožení života.

Útok, při němž násilník podle vyšetřovatelů volal Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký), francouzský prezident François Hollande hned v pátek označil za teroristický čin. Stejně hodnotí situaci i Egypt.

Mezi věcmi muže, který vystudoval práva a je zaměstnancem jednoho podniku v Dubaji, se ale podle zdrojů blízkým vyšetřování nenašlo nic, co by svědčilo o tom, že to je radikální muslim a že byl ve spojení s nějakou teroristickou skupinou. Rozpaky vyvolává jen jeho několik hrozeb na adresu nepřátelů islámu, které zveřejnil na sociální síti.

Útočník se ubytoval v luxusním hotelu

Do Paříže přicestoval Hamamí 26. ledna na turistické vízum a pronajal si hotelový pokoj za více než 240 eur (6500 korun) na den u honosné třídy Champs Elysées. Podle vyšetřovatelů dva dny po příletu v obchodě se zbraněmi u náměstí Bastille koupil dvě mačety za téměř 1000 eur (27 tisíc korun).

Policie v jeho pokoji našla dalších asi 1000 eur v hotovosti, účty za mačety, předplacené telefonní karty a egyptský pas na jméno Abdalláh Ridá Hamamí. Odletět z Paříže měl podle letenky 4. února.

Podle příbuzných je muž ženatý a čeká s manželkou druhé dítě. Řekl jim prý, že do Paříže jede na služební cestu pro svého zaměstnavatele. Nic podle nich nenaznačovalo, že by chystal podobný útok. Otec je stále pevně přesvědčený, že jeho syn není islamista. 

Zobrazit celou diskusi