Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nejel jsem do Sýrie zabíjet, chtěl jsem, aby zabili mě! První český „terorista“ stanul před soudem

Autor: ČTK, dce - 
8. února 2017
09:32

U plzeňského krajského soudu začal ve středu proces s Janem Silovským z jižního Plzeňska, který je obžalován z přípravy teroristického útoku. Je prvním Čechem souzeným za to, že se chtěl připojit k organizaci Islámský stát. Jan S. podle svých slov nechtěl jet do Sýrie někoho zabíjet.

„Chtěl jsem tam proto, aby zabili oni mne,“ vypověděl obžalovaný Jan S. u Krajského soudu v Plzni. Přiznal také, že k islámu přestoupil asi před čtyřmi lety. Ve svém okolí neznal jiné muslimy a s jinými muslimy ani nekomunikoval telefonicky či přes internet.

Jan S. u soudu tvrdil, že chtěl být zabit, protože již delší dobu trpěl depresemi a úzkostí, v minulosti se dokonce pokusil o sebevraždu.

V přípravném řízení ale Jan S. mluvil trošku jinak... "Přišlo mi, že Islámský stát nedělá zase tak špatné věci. Chtěl jsem jim pomoci. Představoval jsem si to tak, že v Sýrii najdu nějaké lidi z IS a řeknu jim, že jsem se k nim chtěl přidat, absolvovat výcvik a pak jít do války. Zabíjel bych syrské vojáky a také Američany kvůli tomu, že jsou imperialisté a taky Rusy, kteří zabíjejí muslimy. Že budu zabíjet lidi, s tím jsem byl srovnaný. Pokud bych dostal úkol někoho popravit, tak jen někoho, kdo si to zaslouží. Bylo by to za vraždy nebo pašování drog. Toho člověka bych zastřelil, určitě bych mu nepodřízl hrdlo nožem. Byl jsem smířený s tím, že tam zemřu," přečetl soudce ze spisu. Jan S. k tomu řekl, že policii lhal, protože se styděl za pravdu.

Před třemi nebo čtyřmi lety si muž ze Spáleného Poříčí na jižním Plzeňsku koupil bibli a korán, obě knihy přečetl a pak se rozhodl konvertovat k islámu. Nikdo z jeho okolí o tom nevěděl, ani jeho matka a nejbližší příbuzní.

Jan S. chtěl do syrského města Džarábulus. „Chtěl jsem tam najít někoho z IS, říct jim, že jsem se přijel přidat. Asi by mě pak někam poslali,“ řekl u soudu. Do Sýrie chtěl bez jakýchkoliv kontaktů, neměl představu, co přesně tam bude dělat. „Moc jsem o tom nepřemýšlel,“ řekl. Doufal, že ho IS vyšle do bitvy a v ní ho brzy zastřelí vojáci syrské armády.

Mladý muž se chtěl k Islámskému státu přidat, přestože neumí střílet a ani nemá o zbraních teoretické znalosti. "Střílel jsem jen asi jednou ze vzduchovky," vypověděl. Souhlasí se snahou IS sjednotit islámské země a vytvořit jeden chalífát, metody organizace jsou ale podle něj moc násilné.

Matka prvního Čecha souzeného za to, že se chtěl připojit k organizaci Islámský stát, nevěděla, že je její syn muslim a chystá se do Sýrie. Zjistila to, až když se dostal do vazby. 

Nevěděla, že se syn chystá do Sýrie. "Byl dva tři dny pryč. Odjel pryč, to jsem věděla, ale neptala se ho, kam jede. Nikdy jsem neměla důvod ho podezírat," uvedla Dana S.

Jan vyrůstal se starší sestrou, když byly děti malé, rodiče se rozvedli. Žena syna vylíčila jako kluka s normálními zálibami a kamarády. "Chodil s nimi ven, jenomže kamarádi se zvrtli a dali přednost drogám, alkoholu. Můj syn takový není, takže byl spíš sám," uvedla. Jan S. plánoval, že se osamostatní, najde si byt v Plzni a zkusí si najít práci svářeče.

Obžalovaný podle matky neinklinoval ke zbraním. Neví o tom, že by syn nějaké střelné zbraně měl. "Nedokázal doma zabít ani drůbež, odmítl to," řekla. Nevěděla ani o tom, že se Jan S. dříve pokusil o sebevraždu.

Obžaloba viní Jana S. ze zločinu přípravy teroristického útoku, za což mu hrozí 12 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest, včetně doživotního vězení. Na soud čekal od loňského července ve vazbě.

Novináři, kteří se na chodbě v budově soudu sešli, se do menší síně nevešli. Fotografové a kameramani museli zůstat na chodbě, z jednání není dovoleno pořizovat obrazové záběry. Ve čtvrtek a v pátek bude jednání pokračovat ve velké jednací síni, která byla dnes obsazena.

Jednadvacetiletý muž byl zadržen loni v lednu v Turecku na mezinárodním letišti v Istanbulu, nebyl zřejmě součástí větší skupiny lidí. Měl u sebe letenku na vnitrostátní linku na syrské hranice. Už na letišti ho odvedli k výslechu a vzali mu telefon. "Viděli v něm věci o IS, tak jsem se přiznal, že jsem mířil do Sýrie," uvedl obžalovaný.

blebleble504 ( 8. února 2017 20:07 )

TEN KLUK JE CHUDÁK JE ZTRACENEJ BEZ JAKÉHOKOLI UPLATNĚNÍ V TOMHLE SVĚTĚ....NENÍ TO TERORISTA JE TO BLB CO TO MÁ V HLAVĚ HODNĚ POMOTANÝ A NEMÁ ŽÁDNÝ CÍL ANI SMĚR ......A JEN ČESKEJ KSIN.DL TO OKAMŽITĚ ODSOUDÍ A LINČUJE ANIŽ BY VĚDĚLI PODROBNOSTI....ČESKÁ KOLABORANTSKÁ REPUBLIKA DOKÁŽE LIDI TOTÁLNĚ VYGUMOVAT ZA JAKÉHOKOLI REŽIMU... VY ČEŠI JSTE STRAŠNĚ HLOUPÍ A RETARDOVANÍ.....ZÁVISTIVÝ ,UŽALOVANÍ KOLABORANTI ,ZBABĚLCI A PŘI.ZDISR.ÁČI....JAKMILE MÁTE STACH PAK JSTE HODNÍ.....TVRDOU PĚST NA VÁS ČECHY.

agfor ( 8. února 2017 18:36 )

 A proč tedy ten blbeček neskočil z nuseláku. Stačilo před skokem zavolat Technické služby, aby po něm uklidily ten bordel.

sores ( 8. února 2017 15:45 )

Chudák matka,ta aby se zbláznila co to z ní vylezlo za tro.t.la!

berlin71 ( 8. února 2017 13:21 )

Cesi to nejni cech ale cigan. Predci  nepripustite ze by bila hlava byla schopna trestneho cinu . Ze bi ste mi vylizali uz nejste jen rasisti ted uz zacinate bit i teroristi . Vsak co vam je? Uz vam nechutna knedlo zelo vepro? Uz chcete radeji rezat hlavy? No jo ale jak je to mozne ?Vy predci chcete radne zit , chodit do prace a platit dane? No ze by jste mi vylizali . Ano je to cigan mate pravdu a nezapomente mi vylizat.

majojo ( 8. února 2017 10:59 )

Ale to jsou takoví ti kluci s mesiášským komplexem, kteří to v hlavě nemají tak docela srovnané. Z některých udělá spoečnost hrdiny, z jiných padouchy, jak se co hodí do krámu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání