Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Buzková je zpět. Její firma za 2600 korun na hodinu radila státu s marihuanou

Autor: Veronika Šmídová - 
8. února 2017
05:01

Bývalá „první dáma ČSSD“ Petra Buzková sice pověsila politické řemeslo na hřebík a věnuje se advokacii. Od veřejného sektoru se ale příliš nevzdálila. Jen za minulý čtvrtrok získala její firma milionové zakázky od státního podniku DIAMO, spolupracuje i s ministerstvem zdravotnictví či Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Vyplývá to z informací z Registru smluv, jak zjistil Blesk.cz.

Jedna z nejvýraznějších političek 90. let a bývalá ministryně školství Petra Buzková se z politiky definitivně stáhla před 10 lety. A to po neúspěšné kandidatuře na primátorku Prahy. Dnes se naplno věnuje advokacii, je spolumajitelkou a jednatelkou právní kanceláře VKS Legal

Hornické DIAMO zaplatí až tři miliony

Právě společnost VKS Legal figuruje podle informací z registru za poslední čtvrtrok hned ve čtyřech smlouvách s veřejným sektorem, celkem až za pět milionů korun. Dvě z nich s ní uzavřel státní podnik DIAMO, který má za úkol zahlazování následků hornické činnosti po těžbě uranu, rud a části uhelného hornictví v tuzemsku.

První smlouvu s advokátní kanceláří podepsal na začátku ledna. Firma se mu za sazbu 2700 korun za hodinu bez DPH zavázala poskytovat právní služby ve věcech spojených s jeho činností. Plnění nemá za 48 měsíců překročit hodnotu dvou milionů korun bez DPH, tím pádem šlo o veřejnou zakázku malého rozsahu a nebylo třeba dělat veřejné výběrové řízení.

Druhá smlouva, která počítá s maximálním plněním jeden milion korun, se rovněž obešla bez veřejného výběrového řízení, tentokrát díky výjimce v zákoně. Jednalo se totiž o smlouvu na poskytování právních služeb k žalobám na přezkoumání správních rozhodnutí soudem a u těch není zadavatel povinen zadat veřejnou zakázku v zadávacím řízení.

V tomto případě DIAMO konkrétně žádalo zastupování při všech řízeních, jejichž účelem je „obrana proti platebním výměrům na odvody za porušení rozpočtové kázně a platebním výměrům na penále za prodlení s těmito odvody, vydanými Specializovaným finančním úřadem“. K odvodům za porušení rozpočtové kázně obvykle dochází, pokud příjemce dotací neplní povinnosti, které jsou s nimi spjaty.  

Sazba za práci advokátů byla rovněž stanovena na 2700 korun za hodinu bez DPH.

Problémy s marihuanou

Třetí smlouvu s kanceláří VKS Legal uzavřel v listopadu Státní ústav pro kontrolu léčiv. Tentokrát činila sazba 2600 korun za hodinu bez DPH. Smlouva se týkala poskytování právních rad ke smluvním pokutám a případným nárokům na náhradu škody vyplývajícím ze smlouvyElkoplast Slušovice. Tato společnost byla v minulosti vybrána jako dodavatel léčivého konopí, vše ale skončilo fiaskem.

Elkoplast měl dodat 40 kilogramů marihuany. Jenže lékový ústav nakonec od dodavatele převzal jen 11,2 kilogramu v rámci první dodávky, zbytek zůstal společnosti na skladě, prý kvůli problémům s požadovaným certifikátem.

Selhání tendru skoro za tři tisíce na hodinu

11. ledna pak firmě VKS Legal, ve které figuruje Buzková, přistála čtvrtá zakázka. Tentokrát od ministerstva zdravotnictví. Opět mimo zadávací řízení, protože šlo znovu o výjimku jako u podniku DIAMO. Sazba činila 2800 korun za hodinu práce bez DPH, maximální plnění bylo stanoveno na dva miliony korun bez DPH.

Ministerstvo žádalo od advokátů právní poradenství týkající se medializovaného tendru na provozovatele letecké záchranné služby ze základny v Ústí nad Labem, který nedávno zrušilo. Důvodem zrušení byly nejasnosti týkající se technických požadavků na vrtulníky.

matno ( 8. února 2017 21:22 )

Advokáti 2.600-2.800,- Kč za hodinu? Hm, tak to tedy muselo být (doslova a do písmene) co slovo, to perla. Pravá, samozřejmě, žádný šmuk!

sensadrak ( 8. února 2017 16:21 )

Strana zakomplexovaných nácků. To určitě, doufám, že váš čas nikdy nenadejde.

sorgedoktor ( 8. února 2017 15:34 )

Samolitr. My co kracime po vrcholcich vedy si vazime vysokoskolsky vzdelanych politiku

sorgedoktor ( 8. února 2017 15:30 )

Hm no...Tenn Petr Novask z ODFS zahral do autu asi prews 10 milioard Tomu by doverd dat literartni tvar jern Jartoslav Hasek

borjar ( 8. února 2017 15:16 )

Boźí mlýny melou i v ČSSD . Nějak je smůla doprovází I vyšetřovatelé .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa