Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sjezd ČSSD: Sobotka kritizoval Babiše a děkoval Grossovi se Zemanem!

Autor: simao, ČTK - 
13. března 2015
14:45

Po ANO se na svůj sjezd vydala i Sobotkova ČSSD. Nechyběli hosté v čele se slovenským premiérem Ficem. Dorazily i známé politické tváře z minulosti – expremiér Špidla, který legendární zmijovku vyměnil za slušivější bekovku, či exministryně Petra Buzková. Premiér Sobotka, který obhájil post předsedy, se očekávaně navezl do Andreje Babiše. Zároveň se však pustil do děkování.

„Česká sociální demokracie se stala projektem, který uspěl. Stali jsme se v naší zemi nejsilnější levicovou stranou... Bez naší politiky by v naší zemi byly mnohem větší sociální rozdíly a... mnohem slabší střední vrstvy,“ upozornil premiér Bohuslav Sobotka v sále Kongresového centra před zhruba sedmi stovkami delegátů.

Pustil se také do děkování svým předchůdcům v čele strany. Děkoval tak i Miloši Zemanovi, který podle něj v posledních letech ČSSD uškodil. Ale děkoval i v současné době nemocnému Grossovi. „Dělat předsedu sociální demokracie, to není jednoduchá práce. A to vy určitě víte. Chtěl bych proto jmenovitě poděkovat všem svým předchůdcům ve vedení sociální demokracie. Každý z nich se o existenci silné sociální demokracie svým dílem zasloužil. Děkuji proto Jiřímu Horákovi, děkuji Miloši Zemanovi, děkuji Vladimíru Špidlovi, Stanislavu Grossovi i Jiřímu Paroubkovi,“ uvedl Sobotka.

Sobotka obhájil. Stoprocentní nebyl

Sklidil za svá slova potlesk. Stejně jako při hesle „Nás si nelze koupit“. Zároveň si však postěžoval na šíři základny ČSSD. „Nás je dnes 22 tisíc, to je strašně málo na tu důležitou roli, kterou sociální demokracie hraje a bude hrát,“ řekl Sobotka. „O nové členy naše strana stojí. Nikdy jsme nebyli žádný exkluzivní klub pečlivě prověřených lidí, my jsme otevřená demokratická strana,“ dodal premiér a zároveň lobboval pro vyšší počet žen v čele sociální demokracie.

Sněm ČSSD přitom začal v 10 hodin státní hymnou, kterou zazpíval dětský sbor Rolnička. Sobotka na sněmu s přehledem obhájil pozici předsedy. Neměl protikandidáta, získal 85 % hlasů a 606 ze 709 delegátů. Tedy nikoli 100 % delegátů, jako tomu bylo v případě Andreje Babiše na sněmu ANO.

Sjezd ČSSD: Dětský sbor zazpíval českou hymnu Sjezd ČSSD: Dětský sbor zazpíval českou hymnu | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Fico přivezl slovenskou slivovici

Slovenský host – premiér Fico – na sjezdu poděkoval Sobotkovi za statečný postoj k sankcím proti Rusku. Kromě vážných témat však Fico svým projevem i několikrát rozesmál delegáty ČSSD. Oznámil, že novému vedení přivezl dobrou lahev slovenské slivovice, a požádal ho, aby ji vypilo na zdraví Slováků. Zmínil také, že se na Slovensku už blíží parlamentní volby, a glosoval to slovy: „I na Slovensku čas letí jako jelen do prdele střelen“.

Sjezd ČSSD: Premiéři Sobotka a Fico na tiskovce Sjezd ČSSD: Premiéři Sobotka a Fico na tiskovce | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Sobotka zkritizoval Babiše za střet zájmů

Sobotka přitom na sjezdu očekávaně kritizoval Andreje Babiše a koaličního partnera ANO. Vracel tak úder. Sobotka vyzýval k férovému přístupu k dodržování a naplňování koaliční smlouvy. Babišovi vytkl stálé riziko střetu zájmů a také to, že se po vzniku vlády nevzdal ekonomického a mediálního vlivu. Nepřímo upozornil také na to, že ANO vyměnilo ve vládě již tři ministry, zatímco ČSSD žádného. Osm členů kabinetu za ČSSD označil za soudržný tým. „Pokud je vláda vnímána mezi lidmi pozitivně, je to zejména jejich zásluha,“ řekl.

V předsálí přitom delegáti zajímavým způsobem hodnotili práci ministrů Sobotkovy vlády. Kdo asi dal Andreji Babišovi zelené puntíky?

Sjezd ČSSD: Tabule, na které delegáti hodnotili práci ministrů Sobotkovy vlády Sjezd ČSSD: Tabule, na které delegáti hodnotili práci ministrů Sobotkovy vlády | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Na sjezdu ČSSD přitom mezi delegáty nechyběli třeba Petra Buzková, Vladimír Špidla či Zdeněk Škromach, vděčný objekt pro selfie ze sjezdu oranžových.

Sjezd ČSSD: Exministryně Petra Buzková Sjezd ČSSD: Exministryně Petra Buzková | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Sjezd ČSSD: Expremiér a Sobotkův šéfporadce Vladimír Špidla Sjezd ČSSD: Expremiér a Sobotkův šéfporadce Vladimír Špidla | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Delegáty ČSSD však čekala během nabitého programu i pauza na oběd. A na stolech řady z nich se objevilo plzeňské pivo, žádné striktní nealko, jako v případě sjezdu ANO v Praze na Chodově. Na kartičce, opravňující ke vstupu na sjezd ČSSD, také bylo upozornění, že se v celém Kongresovém centru nesmí kouřit. Zaplňující se popelníky tomu ale zdaleka neodpovídaly.

Sjezd ČSSD: Občerstvující se delegáti ČSSD. Nechybělo ani pivo Sjezd ČSSD: Občerstvující se delegáti ČSSD. Nechybělo ani pivo | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Sjezd ČSSD: Raut Sjezd ČSSD: Raut | Foto Blesk - Ladislav Křivan

hradecanda ( 14. března 2015 07:41 )

Bože, ta ČSSD je už vážně směšná. Ta "pionýrská" akce s puntíky mě upřímně rozesmála. Nejhrůznější na tom je, že oni to ty vymyté mozky mysleli vážně

ad-ga ( 13. března 2015 20:36 )

za co děkuje grosovi? že mele z posledního?

milan1959 ( 13. března 2015 19:01 )

Nahlásil jsem tě soudruhu. Tady se budeš chovat slušně ...

milan1959 ( 13. března 2015 18:59 )

Ano na tebe jsem čekal soudruhu! Znám tě a pověsím tě za kule do průvanu

misha46 ( 13. března 2015 17:59 )

Tento se chce v politice a pak v nějaké funkci udržet co nejdéle, proto se točí tam, odkud vítr fouká.. snad ho Babiš po příštích volbách vymete jak záchodového pavouka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa