Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Sobotka s Kalouskem chválí americký útok na Asada, komunistka je proti

Autor: val, ČTK - 
7. dubna 2017
13:59

Čeští politici vesměs kvitují zásah, který v minulých hodinách provedly Spojené státy na leteckou základnu v Sýrii. Premiér Bohuslav Sobotka věří, že pomůže odvrátit další chemické útoky, jako byl ten z tohoto týdne.

„Použití chemických zbraní je nepřijatelný zločin. Doufejme, že rychlá reakce prezidenta Trumpa pomůže k tomu, aby se už v Sýrii chemické útoky neopakovaly,“ napsal v pátek ráno na Twitteru premiér.

Dodal, že k definitivnímu ukončení syrského konfliktu bude zapotřebí široká dohoda čítající syrskou vládní stranu i opozici, Rusko, Írán i západní země. 

Přehledně: Co se právě děje v Sýrii?
Video  Trump poslal odvetu za utrpení dětí: USA bombardují Sýrii  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

Americký zásah má podporu rovněž předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. „Donald Trump trestá Asada za chemický útok v Sýrii. Má můj respekt. Na takové zločiny by vždy měla přijít rychlá a tvrdá odpověď,“ uvedl. Se zásahem souhlasí i šéf ODS Petr Fiala, podle kterého je dobrou zprávou, že se USA v Sýrii rozhodly jednat. Nelze tolerovat použití chemických zbraní, uvedl.

„Odvetná reakce USA na chemický útok v Sýrii je přesně ten signál, který bylo nutné vyslat. Válečné zločiny nelze trpět a nevšímat si jich,“ reagoval předseda hnutí STAN Petr Gazdík. 

Stropnický: Útok byl adekvátní

Úterní útok chemickými zbraněmi na syrské město Chán Šajchún byl natolik brutální, že reakci Spojených států nelze považovat za přemrštěnou, řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Útok Spojených států na syrskou leteckou základnu považuje Stropnický za zlom v postoji USA k Sýrii, prezident Donald Trump byl podle něj nedávno poměrně vstřícný k zachování syrského prezidenta Bašára Asada u moci.

Co si myslí o Trupově bombardování Stropnický? Podívejte se na video:

„Ta tragická událost s víc než stovkou mrtvých a zhruba čtyřmi stovkami lidí ohrožených na životech, to je mezinárodní zločin a útok takové brutality, že tu odpověď nepovažuji za žádným způsobem přemrštěnou,“ řekl Stropnický. Akce Spojených států podle něj byla výrazná, brzy očekává vyjádření generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga.

Také ministerstvo zahraničí vnímá americký zásah v Sýrii jako snahu předejít dalším chemickým útokům proti civilistům. „ČR silně odsuzuje barbarský útok proti civilistům v provincii Idlíb a požaduje okamžité vyšetření útoku ze strany Organizace pro zákaz chemických zbraní ve spolupráci s Radou bezpečnosti OSN,“ uvedl resort na Twitteru.

Konečná: Kovbojské ukazování ega

Naopak komunistická europoslankyně Kateřina Konečná protestuje: „Odsuzuji útok vedený ze strany USA. Vypálení raket Tomahawk bez výsledků mezinárodního vyšetřování chemického útoku je jen kovbojským ukazováním svého ega,“ napsala.

Prezident Miloš Zeman se zatím k útoku nevyjádřil. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz Blesk.cz pouze odkázal na dříve naplánovanou tiskovou konferenci prezidenta v 15:30. 

Hrůzné záběry pořízené krátce po útoku: Takhle dopadly děti zasažené chemikálií. Varujeme, záběry jsou drastické

Video  Bezvládná tělíčka a pěna u pusy: Čím útočili na civilisty v Sýrii?  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

Spojené státy na popud svého prezidenta Donalda Trumpa vyslaly na šest desítek raket Tomahawk na syrskou leteckou základnu, odkud byl údajně veden chemický útok na Chán Šajchún, při kterém byl podle některých zdrojů použit nervový plyn a při němž umíraly i malé děti. Mluvčí Kremlu řekl, že zásah USA v Sýrii v reakci na chemický útok v Chán Šajchúnu poškodí rusko-americké vztahy. Sýrie prý nemá chemické zbraně.

Donald Trump poslal do Sýrie rakety Tomahawk:

sensadrak ( 7. dubna 2017 22:45 )

Zeman se vyjadřuje k útoku velice opatrně, evidentně neví jestli se naštosuje do Trumpovy nebo Putinovy prde.le.

Milann ( 7. dubna 2017 16:55 )

Pokud USA je normální nejdříve obviněného popravit a pak teprve vyšetřovat jestli ten zločin provedl nebo ne tak to se může stát jen Americe.

ondra.dos ( 7. dubna 2017 16:26 )

Jsem rovněž rád, že se Trump na tento válečný zločin rozhodl odpovědět. Mám takový dojem, jestli teď Rusko zpětně nepřehodnocuje svou předvolební podporu na Trumpovu adresu.

ondra.dos ( 7. dubna 2017 16:23 )

Docela mě fascinuje, jak je Konečná schopná odsuzovat USA za konání místo čekání na výsledky mezinárodního vyšetřování, když je ze strany jejího milovaného Ruska v Radě bezpečnosti konáno všechno pro to, aby k žádnému takovému vyšetřování nedošlo. Jsem rád, že alespoň ostatní politici dokázali tomuto kroku USA vyjádřit podporu.

aleksandra ( 7. dubna 2017 16:02 )

Dámo, tak Vy máte v hlavě hodně naváto! Copak dávali dneska v Russia Today či jiném pro Vás jistě relevantním zdroji?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa