Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Putin po Trumpově bombardování v Sýrii ruší dohody a posílá válečnou loď

Autor: mah - 
8. dubna 2017
19:39

Ke břehům Sýrie připlula ruská fregata Admiral Gregorovič. Rusko tak odpovídá na americký raketový útok na leteckou základnu Shayrat. Fregata je také vyzbrojena střelami Kalibr, které jsou ruskou obdobou amerických raket s plochou dráhou letu Tomahawk. V sobotu večer o tom informoval web TheGuardian.com.

Ruská reakce na americký útok v posledních dnech zastínila plány amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona, který se chystá na svou první návštěvu Moskvy. Tillersona teď čeká dlouhá debata s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o Sýrii. Prioritou podle expertů bude obnovení spolupráce v Sýrii.

Putinův mluvčí už dříve řekl, že prezident útoky považuje za agresi proti suverénímu státu a porušení mezinárodního práva. Rusy rozlítil i fakt, že USA cílily na základnu, kde působí i jejich vojáci. Ti ale byli před útokem evakuováni, protože Američané Rusko před útokem varovali.

Přehledně: Co se stalo v Sýrii za poslední týden? Podívejte se. Ale varujeme, záběry jsou drastické
Video  Trump poslal odvetu za utrpení dětí: USA bombardovaly Sýrii  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

Ruské ministerstvo zahraničí jako odpověď také zrušilo dohodu o nekonfliktnosti. Ta měla zabránit tomu, aby docházelo ke střetům mezi leteckými silami USA a Ruska. Dosáhnout se toho mělo tím, že se obě mocnosti o svých akcích informovaly dopředu.

Podle armádních expertů znamená absence dohody zvýšené šance nehody, nebo útoku, ke kterým by mohlo dojít mezi silami obou států. Podobné omyly navíc hrozí tím, že by mohly přerůst v otevřený konflikt. The Guardian to řekl generál Jevgenij Bužinsky.

Kromě vyslání své fregaty ruské ministerstvo obrany již dříve dalo slib syrské armádě, že jí pomůže posílit a zefektivnit její systémy vzdušné obrany. Podle Bužinského by mohlo dojít k rozmístění ruských protivzdušných systémů ne jenom na jejich základnách, ale i u objektů, které jsou důležité pro režim Bašára Assada.

Další z expertů Leonid Isayev, analytik, který se zaměřuje na Blízký východ upozornil, že Rusko nechce Sýrii dodávat své nejmodernější systémy. „Bojíme se, že by padly do rukou teroristů,“ řekl.

Takhle na americký útok reagoval český ministr obrany Martin Stropnický:

mpads ( 9. dubna 2017 14:44 )

gabreta: Zařazujeme se do kolonie pro USSA-UNIE. V kolonií se papouškuje i lži. Švýcar by letěl z politiky ve své zemi.

mpads ( 9. dubna 2017 14:32 )

tgbg: Největší svoloč je USSA a řiťolezec jako ty. Války ve světě jsou jejich dílem. Odpovědí je vztvořený terorismus proti nadvládě USSA a jejich poskoků. Jak krásně by bylo na světě bez USSA a jejich análových poskoků s vymyšlenými zprávy a nenávistí. USSA nemá vládnout i se svým zkaženým dolarem bez hodnoty proti zlatu. Je to říše zla imperialismu a válek.

pragmatik ( 9. dubna 2017 12:34 )

Vemeno? Z mé krávy neurazí krakonos500, z tvé a voghtovic jsou vemena vyhhnilá ve tvaru srpů a kladiv.

gabreta ( 9. dubna 2017 09:52 )

To žvanění jsi právě předvedl v celé kráse, vemeno!

Garo ( 9. dubna 2017 08:42 )

Pred napadnutím Iraku predložili USA do OSN záznamy z odpočúvaných rozhovorov irackých predstaviteľov, satelitné snímky a informácie agentov, ktoré "dokazovali", že Irak vlastní zbrane hromadného ničenia.Pred napadnutím sýrskej vojenskej základni už nepredložili žiadne dôkazy,lebo vedia, že chemické zbrane použil sýrsky režim. Nie sú potrebné žiadne závery vyšetrovacích komisií.

Zobrazit celou diskusi