Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ruský agent Skripal s dcerou byli otráveni nervovým plynem, oznámila britská policie

Autor: ČTK, ivm - 
7. března 2018
18:40

Bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija byli v neděli otráveni nervovým plynem, potvrdil to zástupce britské policie Mark Rowley, o výsledku vyšetřování informoval deník The Guardian.

Výsledek vyšetřování vyplývá z údajů získaných lékařskými a chemickými analýzami a také z příznaků, které postižení vykazovali. Na vyšetřování se podíleli vědci z vojenských laboratoří v Porton Downu, protiteroristická brigáda Scotland Yardu a rovněž tajné služby.

Úřady nyní mimo jiné zjišťují, zda je někde v Británii uchováván další nervový plyn a odkud pochází. Podle britských médií panuje podezření, že za jeho použitím stojí nějaký stát, konkrétně Rusko, které se podobným způsobem i v minulosti vypořádalo se svými bývalými agenty. Moskva ale podíl na incidentu popírá.

Od neděle se v oblasti, kde se Skripal s dcerou pohybovali, prováděla dekontaminace z obavy, že zdravotně rizikovými pro místní obyvatele se stalo více míst. Záchranná služba dnes odpoledne opět zasahovala vedle italské pizzerie, kterou Skripal v neděli navštívil, a jednu ženu převezla do nemocnice.

Plynem VX byl loni v Malajsii zavražděn bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una. Podle USA se tak stalo na rozkaz vlády v Pchjongjangu. Sarin v poslední době podle obvinění Západu používá syrská vláda podporovaná Ruskem zejména proti civilistům žijícím v oblastech ovládaných ozbrojenou opozicí.

Vše o otravě exagenta Sergeje Skripal čtěte na Blesk.cz zde >>>

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi