Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Záhada otravy exšpiona Skripala roste. Specialisté zkoumají hrob jeho ženy i syna

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
10. března 2018
18:40

K vyšetřování otravy bývalého ruského exšpiona Sergeje Skripala (66) se připojil speciální vojenský tým vycvičený pro zacházení s chemikáliemi. Pátrají po tom, jak agent přišel do kontaktu s jedem a o jaký druh nervového plynu se jedná. Na přítomnost látky testovali i hroby Skripalovy ženy a syna. A je možné, že dojde k exhumaci jejich těl pro další zkoumání. Restaurace Zizzi, kde Skripal jedl, je nadále v karanténě.

Skripal a jeho dcera Julija (33) minulý týden v neděli upadli na lavičce v anglickém městě Salisbury do bezvědomí. Prozatimní šetření ukázalo, že oba byli otráveni zatím neznámým nervovým plynem. Jejich stav je nadále vážný. Policie uzavřela okolí lavičky, restauraci Zizzi, kde oba jedli, a Skripalův dům. Později se karanténa rozšířila i na místní hřbitov k hrobům jeho ženy Ljudmily a syna Alexandra. A také na celou ulici, kde stojí restaurace Zizzi.

Otrávený policista už je na tom lépe

Do nemocnice byl převezen také policista Nick Bailey (38), který na místě zasahoval mezi prvními. Strážníkův stav se záhy zlepšil a muž je při vědomí a schopný komunikovat. Hospitalizováno bylo další 18 lidí, kteří přišli do kontaktu se Skripalem nebo Baileyem. Byly u nich provedeny krevní testy, přítomnost toxinu u nich zaznamenána nebyla.

Média spekulují o tom, že látka se do Velké Británie dostala z Moskvy a že útok nařídil Kreml. Rusko obvinění popírá. Teorii nahrává i to, že k otravě došlo v době návštěvy Juliji, která za otcem přiletěla právě z Moskvy. Baileyho policejní auto a sanitka, kterou byli Skripal a jeho dcera převezeni do nemocnice, byly dekontaminovány. Lavička, na které zkolabovali, bude odstraněna.

Skrývají odpověď těla syna a manželky?

Vyšetřovatelé zvažují exhumaci těla Skripalovy manželky a popelu jeho syna. Alexandr zemřel loni v Rusku na selhání jater, Skripal zažádal o vydání jeho těla, ale obdržel pouze jeho popel.

Ljudmila byla pohřbena v roce 2012, příčinou smrti byla rakovina dělohy, která jí byla diagnostikovaná rovněž v Rusku. Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že zatím ani policie, ani armáda nepodaly oficiální žádost o vyzvednutí jejich ostatků.

Případ Skripalova bratra

Za podivných okolností zemřel i Skripalův bratr Valerij (†68), který sloužil v elitní jednotce ruských letců. Měsíce před svou smrtí extrémně zhubl. Jeho vdově Světlaně, která nyní žije v Kazachstánu, bylo oznámeno, že zemřel při nehodě. Další podrobnosti ale nejsou známé. „Před smrtí byl nemocný, zhubl a vypadaly mu vlasy,“ uvedl jeden z jeho známých. Zemřel před dvěma lety.

Nezávislý zpravodajský server Fontanka působící v Petrohradu se pustil do vyšetřování smrti Skripalova syna Alexandra (†43), oficiálně obdržel zprávu o tom, že zemřel na selhání jater. Alexandrovu smrt ale halí nejasnosti.

Místem jeho smrti je právě Petrohrad, ale  neexistují žádné důkazy o tom, že město skutečně navštívil. Jeho partnerkou byla žena identifikovaná pouze jako Anna (49), novinářům se ji nepodařilo vypátrat. Alexandr měl naplánovaný výlet do Británie za otcem, koupil si letenku na srpen, v červenci ale náhle zemřel.

Toxikologický výzkum a šokovaný konstábl

Toxikologové zmapovali terén, kde všude se asi mohl jed vyskytnout. Upozornili také na to, že trvá několik hodin, než se účinky plynu projeví. Není ani jasné, jak přesně se do kontaktu s látkou dostal Bailey, zda se tomu stalo přímo u lavičky, nebo zda se kontaminoval u Skripala doma. Bailey se sám dopravil do nemocnice. „Konstábl byl v šoku, když viděl Nicka v nemocnice, je pořád tak bledý,“ uvedl známý otraveného policisty.

Julijina kamarádka z dětství Irina Petrová sdělila tisku, že Julija byla „naprosto normální, milá žena“. Dodala ale, že v Rusku panuje velký strach mezi jejími známými a příbuznými. „Lidé se o ní a její rodině bojí mluvit, já také začínám mít strach,“ řekla Petrová.

Policie nyní pátrá po neznámé ženě, která se objevila po boku Skripala a Juliji, když opuštěli restauraci. Ženu zachytila bezpečnostní kamera, s případem samozřejmě nemusí mít nic společného. Vyšetřovatelé se ale domnívají, že by mohla vnést světlo do toho, co se ten den stalo.

Vyšetřování otravy exšpiona Sergeje Skripala pokračuje, policisté nyní testují na přítomnost toxinu hroby jeho syna a manželky. Vyšetřování otravy exšpiona Sergeje Skripala pokračuje, policisté nyní testují na přítomnost toxinu hroby jeho syna a manželky. | Reuters

Rusko spekulace o vině odmítá

Ministryně vnitra Amber Ruddová navštívila místo, kde Skripalovi zkolabovali, a později se zastavila i v nemocnici. Ona i premiérka Theresa Mayová se nechaly slyšet, že pokud se prokáže vina Ruska, Británie podnikne odpovídající protiakci, ve vládě se mluvilo například o dalších sankcích.

Ruský ministr zahraničí Lavrov v sobotu během návštěvy v Etiopii prohlásil, že jeho země by s vyšetřováním mohla Británii pomoci, ale odmítl podezření vůči Moskvě. Podle agentury TASS Lavrov prohlásil, že „ať jde o otrávení některých britských občanů, nebo o zvěsti o zasahování do volební kampaně v USA, pokud je pomoc opravdu potřeba, jsme ochotni zvážit takovou možnost“. „Ale abychom mohli vést takové případy, je nezbytné okamžitě skoncovat s nepodloženými tvrzeními na televizních obrazovkách,“ dodal Lavrov.

Povaha záhadného toxinu

Rozbory látky vyloučily, že by se jednalo o nervový toxin XV, kterým byl otráven Kim Čong-nam, bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una. Nejde prý ani o sarin nebo o ruský nervový plyn novičok. Bývalý velitel chemického regimentu Hamish de Bretton-Gordon uvedl, že muselo jít o vysoce profesionální operaci. „Látku musela vyrobit perfektně vybavená laboratoř, jako jsou ty státní a vojenské,“ řekl.

Skripala zatkla v roce 2004 ruská Federální bezpečnostní služba FSB pro podezření, že britské zpravodajské službě vyzradil desítky ruských agentů. V roce 2006 byl v tajném procesu odsouzen na 13 let do vězení. V roce 2010 jej Moskva spolu s dalšími třemi osobami vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA. Případ jeho otravy připomíná otravu bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka radioaktivním poloniem v listopadu 2006.

Vyšetřování otravy exšpiona Sergeje Skripala pokračuje, policisté nyní testují na přítomnost toxinu hroby jeho syna a manželky. Vyšetřování otravy exšpiona Sergeje Skripala pokračuje, policisté nyní testují na přítomnost toxinu hroby jeho syna a manželky. | Reuters

Skripal byl dlouhá léta velmi ceněným spolupracovníkem britské tajné služby MI6. Britská rozvědka za jeho informace ochotně platila vysoké částky, protože je považovala za vysoce užitečné a důvěryhodné – díky němu získala například v podstatě celý telefonní seznam zaměstnanců ruské vojenské rozvědky (GRU). 

Výměna informací měla svá jasná pravidla: MI6 pro Skripala pronajala rekreační nemovitost ve španělské Malaze, kde se Rus scházel se svým britským protějškem. Několik schůzek trvajících tři až čtyři hodiny se vždy odehrálo během tří dní, za každou z nich dostal Skripal zaplaceno mezi 5 000 a 6 000 dolary (asi 100 000 a 120 000 korunami). Peníze putovaly na jeho španělský účet. O Skripalově významu vypovídá i jeho krycí jméno Forthwith (Neprodleně).

 

ukava5 ( 11. března 2018 00:17 )

ktorý záhradkár nezlikviduje krta....len ten,kto je krtom sám...a také veci,ako urobil tento pánko,sa našťastie medzi slušnými ludmi neodpúšťajú...až do tretieho pokolenia...ohrozil životy mnoho ludí,už mu to došlo,ale neskoro...kedysi toto urobili tí poprevratový trúti v československu,kolko ludí dostali do poriadnych patálii po celom svete,práve tých,čo nerobili pre režim,ale pre republiku....otvorili databázu,zradcovia...

Zobrazit celou diskusi