Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemanova schovávaná u klenot má dohru. Forejt zmínil problém s trezorem

Autor: Jakub Kopřiva - 
29. března 2018
17:00

Pro prezidenta Miloše Zemana (73) je to možná jen další úsměvná historka, pro tradici české státnosti to může být ale vážný problém. Zeman v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech nepřímo přiznal, že při vyzvedávání korunovačních klenotů nešel s klíčem do místnosti s trezorem. Místo toho čekal pod schody za dveřmi – navíc dokonce opakovaně. Podle exšéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta může jeden ze sedmi klíčníků vyslat k trezoru svého zástupce, pak o tom má být ale doložený písemný a veřejný záznam. O ničem takovém ale v Zemanově případě nebyla řeč.

Do Korunní komory vede točité, úzké a tmavé schodiště. A prezident připustil, že se mu tam nechtělo. Podle informací Blesku při posledním odemykání 15. ledna proto jen zašel za dveře, které v katedrále sv. Víta odemyká sedm klíčníků – nejvýše postavených představitelů církve i státu, mezi něž Zeman patří.

Za nimi ale zůstal sedět a nahoru prý nešel. „Bez komentáře, ale upřímně řečeno já nerad chodím po schodech a to, o čem mluvíte, není první rok. To je i v předchozích letech. Ale nic jsem vám neřekl,“ odpověděl Zeman na otázku moderátora Davida Vaníčka (34), zda to je pravda.

Video  Zeman o zdraví: Jsem obluda, ale na infuze nechodím. Schody ke klenotům jsem nevyšel.  - Blesk Zprávy a David Neff / MAFRA / Profimedia
Video se připravuje ...

To, že je cesta nad síly hlavy státu a že má Blesk správnou informaci, naznačil šéf Senátu Milan Štěch (64, ČSSD) – také jeden z klíčníků, který byl poslednímu ceremoniálu přítomen. „Já beru to, že člověk, když je duševně v pořádku, tak může mít fyzické omezení. Toto není problém, za který bych pana prezidenta kritizoval,“ řekl Blesku.

Dodal, že nepříjemnosti se schodištěm mohou mít tělnatí lidé nebo ti, kdo mají potíže s chůzí. Další »klíčníci«, které Blesk kontaktoval, včetně premiéra v demisi Andreje Babiše (63, ANO) či kardinála Dominika Duky (74), na dotaz nereagovali.

Video  Zeman promluvil o jedu v Česku, poradci s půlkou žaludku i svém zdraví.  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Co se v případě, kdy hlava státu nejde nahoru, děje, popsal bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt ( 40). „Kdyby pan prezident Zeman řekl, že otevřel dveře a zůstal za nimi, tak v tom případě je otázka, koho zmocnil k tomu, aby v té Korunní komoře otevřel trezor. Protože bez toho klíče, aniž by ho někomu dal, v podstatě není možné ten trezor otevřít,“ vysvětlil Blesku.

Forejt: Kdo odemyká dveře, ten se má zapsat

Pověřit může hlava státu kohokoliv, třeba dalšího klíčníka nebo svého spolupracovníka. Podle Forejta by o tom měl být písemný záznam. „Když jsem tyto obřady organizoval, tak bylo povinnou součástí, že klíčníci před médii podepisovali protokol v tom pořadí, v jakém odemykali dveře,“ popsal. V dokumentu by také mělo stát, že byl někdo v zastoupení a kdo jej nahradil. Při posledním ceremoniálu ale žádné podepisování na kamerách vidět nebylo…

Zdravotní neduhy trápí prezidenta Miloše Zemana už delší dobu. Hlavní obtíží je neuropatie dolních končetin (odumírání nervů), která mu působí problémy s chůzí. Naopak podle jeho slov se mu zlepšila cukrovka. „Za tři měsíce jsem, myslím, nebyl v žádné nemocnici, předtím jsem měl absces tváře na vnitřní straně,“ potvrdil Zeman v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech. A rozptýlil také dohady, že dostává infuze.

jarypadlo ( 30. března 2018 09:53 )

Pisálku z Plesku: klenot podle vzoru hrad,množné číslo 'u klenotŮ',doporučuji docházku do III.třídy základky.

dzery ( 30. března 2018 09:52 )

To máš tak brzo vycházku?

villon ( 29. března 2018 23:41 )

Hmmm, 3 měsíce nebyl ve špitále, to je fakt dobrej...

jiri.k ( 29. března 2018 22:39 )

Jak vidno, podvody nejsou dědkovi cizí, právě proto asi podporuje toho slovenského zloděje bureše.

hades ( 29. března 2018 20:51 )

Co takhle změnit léky?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa