Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš si dal svíčkovou s třetím mužem USA. A učil ho, že Havel není „Vaklav“

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
26. března 2018
21:00

Hned dvakrát se premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) setkal během pondělí s třetím nejvýše postaveným politikem USA Paulem Ryanem. S předsedou Sněmovny reprezentantů probral na oficiální schůzce například vyhoštění ruských diplomatů, u neoficiální večeře pak lyžování i výslovnost jména Václava Havla.

„Teď to byla debata o rodině, o dětech, jak rodina pana Ryana stráví svůj pobyt v ČR. Mají v plánu navštívit Český Krumlov, památky v Praze. Bylo to přátelské a velice příjemné, byly jsme čtyři páry,“ přiblížil Babiš pro Blesk Zprávy po slavnostní večeři v rezidenci amerického velvyslance, které se zúčastnil i se svou manželkou Monikou.

Kromě Ryanových a premiérského páru si dýňovou polévku, hovězí svíčkovou s pečeným bramborem, dezert a kalifornské víno dal také americký velvyslanec s manželkou a jeho zástupce.

Řeč došla i na přistěhovalectví, jak rodina velvyslance, tak Paula Ryana má totiž předky v Evropě. „Pan velvyslanec má rodinu z Lotyšska, pan Ryan z Německa a Irska a jeho paní z Norska. Všichni vlastně pocházejí z Evropy,“ řekl Babiš s tím, že řeč byla také o lyžování nebo o problematické české výslovnosti.

„Pan Ryan nacvičoval na zítra na projev, jak se vyslovuje jméno Václav Havel. Protože oni to říkají Vaklav. Tak jsme ho učili Václav. Bylo to fajn, celkem jsme se nasmáli,“ prozradil dobře naladěný premiér, který ač není velkým příznivcem alkoholu, přiznal, že si během večeře víno dal.

Večeře premiéra v demisi Andreje Babiše s šéfem Sněmovny reprezentantů USA Paulem Ryanem v Praze (26. 3. 2018) Večeře premiéra v demisi Andreje Babiše s šéfem Sněmovny reprezentantů USA Paulem Ryanem v Praze (26. 3. 2018) | Úřad vlády ČR

Ryanova stopka na Hrad? „Nebavili jsme se o tom“

Ani na jednom ze dvou setkání podle Babiše nepřišla řeč na to, že Paul Ryan nemíří na Pražský Hrad. Mluvčí Jiří Ovčáček přitom přiznal, že návrh na setkání dostali z americké strany skrze Poslaneckou sněmovnu už v únoru. Dveře k Zemanovi už měl v minulosti zavřené americký velvyslanec Andrew Schapiro, který hlavu státu veřejně kritizoval.

Řeč byla naopak o vyhoštění ruských diplomatů kvůli kauze jedu novičok, kterým byl otráven v Británii ruský exšpion. Z Moskvy poté zaznělo, že by látka mohla pocházet z České republiky. „O tom jsme samozřejmě mluvili, protože to je aktuální. Vysvětlil jsem naši pozici v rámci jednání Evropské rady,“ sdělil stručně Babiš k oficiální polední schůzce s americkým politikem.

Do případu se dnes navíc vložil i prezident Miloš Zeman, který požádal šéfa Bezpečnostní a informační služby, aby ruské informace prověřila. Babiš dál trvá na tom, že z Česka jed nepochází.

„Mluvil jsem s panem prezidentem v sobotu. On se o to zajímal a chce mít jistotu, že je to tak. Myslím, že zjistí, že to tak je. Podle našich informací se u nás (novičok) nevyskytuje, nevyskytoval, ani se u nás nikdy nevyráběl,“ okomentoval Zemanův krok premiér v demisi.

kukuku ( 27. března 2018 10:49 )

Ať mu třeba říká Vaklav, ale ať hlavně Amík pochopí, že pro mimopražské je to naivka, který způsobil po roce '89 obrovské škody poskytnutím volného pole pro působení větších grázlů, než kteří působili do '89.

radar666 ( 27. března 2018 10:31 )

Všechna média se můžou zmrcnout kvůli tomu ,že sem přijel jakýsi třetí muž ameriky a prezdent ho nepřijme.A proč by měl ? Když do Ameriky pojede náš třetí muž ,Štěch,tak to Trumpa ani nevzruší,či dokonce ani o tom nebude vědět . To jen naši novinářští proameričtí řiťolezci z toho dělají kampaň.Co je prezidentovi po tom ,že nějaký amík přijel do ČR na dovolenou a vynucuje si pozornost pomalu jak prezident ! Ať si ho tedy ti řiťolezci hostí a lezou mu do zádele,prezident to nemá zapotřebí a je to pod jeho úroveň !

kamcerka ( 27. března 2018 10:19 )

Po slovensky i po česky to byl hajzl.

taupan ( 27. března 2018 05:12 )

Novinaři záměrně zkreslili výrok ruského MZ ! ... Rusové neřekli, že ta látka pochází od nás, tedy z Československa, z České republiky vůbec ne, to je nesmysl, ale oni řekli, že Československo mělo schopnost tyto látky vyvíjet. Jako ostatní státy. Když tuto látku měl podle Wikipedie Írán, v Uzbekistánu, kde se látka údajně vyvíjela, Spojené státy pomáhaly likvidovat chemickou výrobu, tak nevím, kdo všechno k ní má přístup. Navíc tato látka není bohužel označena jako jedovatá. Četl jsem, že je dokonce legální ji vyrábět….gen.Kostelka

lesnismes ( 26. března 2018 23:11 )

Fuc_k off babisi,zemane ci treti republikansky prase z usa!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa