Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Blatný slíbil zdravotníkům další odměny. Řekl, co šlo kvůli covidu stranou a na co se zaměří

Autor: Nikola Forejtová - 
16. listopadu 2020
05:00

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) poznamenal pro Blesk Zprávy, že svou funkci považuje za časově omezenou misi. Jeho primárním úkolem je totiž vyvést Česko z koronakrize. Resort zdravotnictví ale není jenom o covidu, jak ostatně zdůrazňovali i předchozí ministři Adam Vojtěch a Roman Prymula. Blatný pro Blesk Zprávy uvedl, že vedle koronaviru se chce zaměřit i na systém úhrad a na ohodnocení zdravotnického personálu. Sám se pak chystá zatlačit na vládu, aby vypsala další dotace na mimořádné odměny. Datum zdravotníkům ale neslíbil.

Koronavirus, nákaza, covid-19, epidemie... slova, která rezonují celým světem už od začátku roku. A pohledy všech lidí se upínají především na vládu a na ministerstvo zdravotnictví. „Stalo se z toho ministerstvo covidu,“ poznamenal v srpnu tehdejší ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Že je potřeba řešit i další problémy, upozorňuje přitom například poslanec a člen sněmovního zdravotnického výboru Vlastimil Válek (TOP 09). „V Poslanecké sněmovně je zaparkovaný a nijak se neposunuje zákon o zdravotnických prostředcích, návykových látkách, veřejném zdravotním pojištění, potravinách a tabáku, nelékařských povoláních, speciálních zdravotních službách, paliativní péči a České komoře sester,“ vypočítává Válek na svém účtu na instagramu.

Podle Válka je zapotřebí znát postoj ministra zdravotnictví k zákonům, které jsou navíc vládní a vychází z politického hnutí ANO. Blesk Zprávy se současného ministra zdravotnictví na necovidové téma zeptaly.

„Projektů, které jsou důležité, je řada. Nejen elektronizace a provázanost jednotlivých zdravotních systémů, ale i investice do zdravotnictví, rozběhnutí systému úhrad, tzv. ,DRG-CZ', postgraduální výchova zdravotníků a řada dalších. Covid vše zpomaluje a oddaluje, den má ale jen 24 hodin, ale tyto procesy běží a musí běžet dál,“ uvedl Blatný na dotaz, co je vedle covidu z jeho pohledu největším problémem a jak si vede sdílený lékový záznam, na který se měla letos dělat masivnější kampaň.

Blatný: Chci řešit nedostatek personálu a systém úhrad

Za podstatné považuje Blatný zavedení systému úhrad, který zajistí pokrytí reálných nákladů jednotlivých zdravotních výkonů. „Postgraduální vzdělávání zdravotníků je další podstatné téma. Nedostatek sester a dalšího nelékařského zdravotnického personálu se musí řešit - a právě zatraktivnění těchto povolání je možnou cestou,“ uvedl ministr, který je svými slovy nadále především lékař, jak řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

A právě i jako lékař zhodnotil zdravotnictví jako celek. „Naše zdravotnictví je na vynikající úrovni především díky vysoké odbornosti a obětavosti těch, kteří v něm pracují. To je potřeba si uvědomit,“ pochválil kolegy.

„Upřímně řečeno, bez sestřiček, laborantů a sanitářů není zdravotní péče možná, to víme všichni. S tím souvisí samozřejmě i jejich ohodnocení. Na druhou stranu, právě tento rok přinesl změnu a já jako ministr zdravotnictví pochopitelně budu prosazovat, aby v myslích lidí zůstalo, že to byli právě zdravotníci, díky nimž náš systém nezkolaboval,“ dodal ministr na dotaz Blesk Zpráv, jestli se bude zaměřovat v resortu vyjma covidu na něco specifického.

Lékaři v Oblastní nemocnici Příbram pečují o pacienty s těžkým průběhem onemocnění koronaviru (23. 10. 2020). Lékaři v Oblastní nemocnici Příbram pečují o pacienty s těžkým průběhem onemocnění koronaviru (23. 10. 2020). | ČTK / Chaloupka Miroslav

Je pravdou, že od počátku koronavirové epidemie se projevuje lékařům, sestřičkám, nezdravotnickému personálu i lidem ze sociálních zařízení zvýšená podpora a lidé z celého světa jim projevují svůj vděk. Jak ale poznamenávají zaměstnanci zdravotnických zařízeních, za vděk si střechu nad hlavou neudrží.

„Budou další odměny“

Ministerstvo zdravotnictví na to myslí, už od července slibovalo zaslat finance zařízením na mimořádné odměny. Ty za jaro zdravotníci uvidí v říjnové výplatě. Zdravotník může dostat maximálně 75 tisíc korun, pokud pracoval na plný úvazek celé tři měsíce během jarní vlny.

„Odměny jsou v hrubém přijmu a musí se zdanit. Jde o státní, krajské, městské i soukromé nemocnice, odborné léčebné ústavy, léčebny dlouhodobě nemocných, kamenné hospice, lázně a další,“ říká mluvčí resortu Jan Brodský.

Blatný na dotaz Blesk Zpráv uvedl, že zdravotníky čekají další odměny. „Určitě o tom budu jednat a věřím, že tento požadavek bude podpořen. Neumím slíbit  konkrétní termín, ale rozhodně vím, že si to všichni zaslouží,“ poznamenal.

Video  Nový protiepidemický systém ČR: 5 psů proti covidu. Blatný představil, jak funguje PES.  - Blesk Zprávy, ČTK
Video se připravuje ...

levandulova ( 16. listopadu 2020 21:38 )

A jeste si nekteri hlupaci mysli, ze je tvoji povinnosti nechat se ohrozovat na zivote. TO TEDA NENI!!!

levandulova ( 16. listopadu 2020 21:36 )

Proc to taky nejdes delat, kdyz je to tak vyhodne? Leda ze bys byl uplne tupej a vymastenej a nemas na to a tak blijes tyhle sra..cky ze zavisti. Ale brzo bys zjistil, jakej to je masakr, jak je lidi podstav a musis makat furt za dva za plat skoro tak velkej, jako ma ta nekvalifikovana prodavacka, pricemz jsi musel leta studovat a obetivat

levandulova ( 16. listopadu 2020 21:32 )

Jses blbej jak daleko vidis. Doufej, ze je nebudes potrebovat. Anebo ne, ja doufam, ze budes chcipat a budes.

levandulova ( 16. listopadu 2020 21:30 )

Ne, to fakt ne, protoze jinak by se na takove pi...cuse jako jsi ty, vys..rali. Riskuji svuj zivot, aby zachranili tvuj zbytecny zivot. Za ty platy, za ktery ty bys nevstal z postele, natoz abys vystudoval sest let mediciny a udelal 5ti letou atestaci, zodpovidal za zivoty a bral dvojnasobek minimalni mzdy, ty cu.ra.c.ku.

skarlettka ( 16. listopadu 2020 20:53 )

Aa že pán neřekl, že nemocnice, např. V BRné, nevyplatily peníze všem, itém, kteři s covidem délali. To vúbec nevi, co se s témi penězi dèje?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa