Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Řeči o Gretě mu „zlomily vaz“. Zeman s medailí pamatoval i na psychologa Matýse

Autor: Sabina Dračková - 
28. října 2020
21:25

Medaili Za zásluhy I. stupně dostane od prezidenta Miloše Zemana i psychiatr a bývalý předseda Asociace dětské a dorostové psychiatrie ČR Jaroslav Matýs. Prezident mu ji letos udělil za zásluhy o stát v oblasti výchovy. Ve středu však Hrad zveřejnil pouze jména vyznamenaných. Slavnostní ceremoniál se kvůli koronavirové pandemii uskuteční až příští rok. Matýs se dostal do povědomí veřejnosti také, když komentoval duševní stav mladé ekologické aktivistky Grety Thunbergové.

Jaroslav Matýs po Vojenské lékařské akademii v Hradci Králové absolvoval atestace ze všeobecného lékařství a posléze psychiatrie pro dospělé a z dětské a dorostové psychiatrie. Pracovní kariéru zahájil roku 1990 jako zástupce náčelníka psychiatrického oddělení v ÚVN Ružomberok.

Pracoval u záchranky, pomáhal narkomanům

Byl také hlavním odborníkem Armády SR pro návykové nemoci, ředitelem nestátní záchranné služby Asociace samaritánů ČR Ostrava či praktickým lékařem v Rusku či v Kazachstánu. Ve funkci šéfa Renarkon o.p.s. např. Jaroslav Matýs vybudoval systematizovanou nezdravotnickou péči pro narkomany ve věku 15 až 18 let na Ostravsku. Pracoval více než 20 let také jako lékař ZZS.

Matýs má majoritní podíl na záchraně samostatné atestace dětské psychiatrie, je jedním z autorů reformy dětské a dorostové psychiatrie, je soudním znalcem a lektorem v psychoterapii. Je dlouholetým odborným konzultantem Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstva práce a sociálních věcí. Ministry zdravotnictví byl jmenován do atestačních komisí, akreditační komise MZ oboru dětské a dorostové psychiatrie.

Gretu nazval nezralým dítětem s autistickými problémy

Matýs byl  dlouholetým předsedou Asociace dětské a dorostové psychiatrie ČR a byl také předsedou Výboru sekce dětské a dorostové psychiatrie PS ČLS JEP. Od roku 2019 je čestným členem Asociace klinických logopedů. Ve své dlouhodobé péči měl nebo má více než 3500 pacientů, z toho je více než 550 pacientů ve věku od 3 do 18 let s diagnózou autismu.

Video  Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství!  - Reuters
Video se připravuje ...

Na funkci předsedy Sekce dětské a dorostové psychiatrie České psychiatrické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP) Jaroslav Matýs rezignoval na začátku loňského října. Ministerstvo zdravotnictví tenkrát uvedlo, že nebude ani v pracovní skupině pro dětskou a dorostovou psychiatrii k reformě psychiatrické péče.

V rozhovoru pro server Info.cz tenkrát mladou ekologickou aktivistku Gretu Thunbergovou nazval „nezralým dítětem s autistickými problémy bez sebemenšího sociálního cítění“. Rozhovor vyvolal bouři nevole veřejnosti a vznikla i petice za psychiatrovo odstoupení.

Naštval autisty i jejich rodiče

Matýse za výroky o autismu a za rozhovor o švédské aktivistce Gretě Thunbergové kritizovali lidé s poruchami autistického spektra a rodiče těchto dětí. Od jeho názorů se distancoval i výbor České psychiatrické společnosti. Autismus také na tiskové konferenci označil za „cestu k penězům a výhodám“.

Sami autisté, rodiče dětí s poruchami autistického spektra a další signatáři, napsali kvůli tomu otevřený dopis ministrovi zdravotnictví. 

„Jeho nedávné výroky ve vztahu k dětem s poruchami autistického spektra považujeme za významně stigmatizující, dehonestující a zcela neprofesionální,“ uvedla tenkrát mluvčí resortu zdravotnictví Gabriela Štěpányová s tím, že výroky Matýse znepokojily i ministra zdravotnictví. Tím byl tehdy Adam Vojtěch (za ANO).

„Obsah rozhovoru je v příkrém rozporu s naším trvalým úsilím o kultivaci veřejného prostoru, zcela ignorující naši upřímnou snahu o změnu stigmatizujících postojů a stereotypů vůči duševně nemocným, včetně jejich zobrazení v médiích,“ napsal předseda České psychiatrické společnosti Pavel Mohr.

Kandidát Trikolóry chtěl do Senátu, ale zažil propadák

Dětský psycholog Jaroslav Matýs je členem hnutí Trikolóra, které si založil po vyhazovu z ODS syn prezidenta Václava Klause Václav Klaus mladší. Matýs za Trikolóru kandidoval neúspěšně v posledních volbách do Senátu.

Neprobojoval se ani do druhého kola, jeho výsledek byl špatný. V obvodu Frýdek-Místek totiž skončil na úplně posledním místě. Získal pouhých 1318 hlasů, senátorkou se v tomto obvodu stala Helena Pešatová (za STAN).

Medaili na hruď dostane až za rok

Jména vyznamenaných Hrad zveřejnil u příležitosti oslav 102. výročí vzniku Československa. Vyvrcholením oslav státního svátku byl v minulých letech tradičně slavnostní večer na Pražském hradě, při kterém prezident státní vyznamenání udílí.

I když Zeman chtěl původně ceremoniál i přes špatnou situaci kolem epidemie zachovat, rozhodl se nakonec na doporučení zástupců vlády a zejména ministra zdravotnictví Romana Prymuly svůj úmysl změnit. Vyznamenání vybraným osobnostem ve středu udělil, převezmou ho ale až za rok.

Video  Místo zrušeného ceremoniálu televizní projev: Miloš Zeman 28. října promluvil k národu  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa