Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Koronavirus se v Česku vymkl kontrole a dál se šíří. Na semaforu zčervenala celá země

Autor: ČTK - 
24. října 2020
07:40

Koronavirus už se v celém Česku šíří komunitně, nedaří se tedy nalézat zdroje nákazy. Všechny kraje jsou po páteční aktualizaci takzvaného semaforu rizika nákazy červené, před týdnem bylo v nižším oranžovém stupni pět krajů. Nově zčervenaly Plzeňský, Ústecký, Liberecký, Olomoucký kraj a Vysočina. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Česko v semaforu červenalo postupně od poloviny září, kdy se do třetího červeného stupně rizika, znamenajícího narůstající nebo přetrvávající komunitní přenos, dostala Praha. Tehdy ještě bylo 13 okresů zbarvených bíle, kde bylo riziko nákazy nulové nebo zanedbatelné. Na konci září mezi červené oblasti přibyly dva okresy, které hlavní město obklopují: Praha-východ a Praha-západ.

První zelený stupeň, tedy výskyt koronaviru bez komunitního přenosu, vymizel z mapy počátkem října. Červený už tehdy byl celý Středočeský a Královéhradecký, Zlínský a Jihomoravský kraj. Po aktualizaci semaforu v minulém týdnu přibyl mezi červené kraje Karlovarský, Jihočeský, Pardubický a Moravskoslezský. Oranžových, tedy s počínajícím komunitním přenosem nákazy, tehdy zůstalo pět krajů, které nyní zčervenaly.

Semafor ministerstvo zdravotnictví vytvořilo v létě. Původně ukazoval stav koronavirové nákazy v jednotlivých okresech, celé kraje mají jednotnou barvu v posledních třech aktualizacích. Sloužil k odstupňování restrikcí zaváděných hygieniky pro jednotlivé oblasti, nařizovalo se podle něj třeba uzavírání škol. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ale před měsícem upozornil, že semafor vzhledem k rychlému nárůstu počtu nakažených přestává mít smysl, protože celý zčervená.

Vláda ještě před tím, než se barva semaforu sjednotila, začala zavádět plošná opatření pro celou ČR. Po posledním zpřísnění je od čtvrtka až na výjimky zakázán maloobchodní prodej a poskytování služeb a také omezen pohyb lidí. Domovy mohou lidé opouštět jen při nezbytných cestách do práce, na nákupy, k lékaři či za rodinou, setkávat se mohou maximálně ve dvou, pokud nejde o členy jedné domácnosti.

Prymula dříve uvedl, že semafor může později hrát určitou roli při uvolňování vládních omezení. Za vznikem barevné mapy podle ministra byly politické tlaky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kralovna-vsech-mori ( 24. října 2020 13:27 )

Vláda to v létě pos-rala, takže pryč s nima. Babiš poslal na Prymulu tu hyenu Faltýnkovic a zase si může honit ptáka před kamerama.

Covid_19 ( 24. října 2020 12:24 )

v nočních barech vítali - tak to bylo myšleno

Covid_19 ( 24. října 2020 12:20 )

premiér v létě na Krétě, jeho manželka v Chorvatsku, noční bary v republice vítali turisty z Velké Británie, proti­epide­miolo­gická komise si vzala na 4 měsíce volno a proto jsme tam kde jsme. Nyní nás drtí nepřipravenost a chaos, objednávat materiál se měl v červnu a červenci, dnes je již pozdě

Jirik-ta ( 24. října 2020 11:55 )

krapotkin ( 24. října 2020 11:47 )

Naše republika je pro svět červená už od roku 1948. Rok 1989 to nezměnil proto, že tu stále vládnou komouši s přivandrovalým eštébákem v čele.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa