Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Praze se v příštích týdnech vyhněte, radí Prymula. Skončí hlavní město v karanténě?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ula - 
26. září 2020
05:00

Denní nárůst počtu potvrzených případů nemoci covid-19 v Praze v pátek po čtvrtečních rekordních šesti stovkách zpomalil na 485. Přírůstky množství nakažených v posledních týdnech v Praze opakovaně překonávají rekordy. V Praze se nákaza šíří v řadě případů komunitně a nedaří se trasovat konkrétní zdroj, uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). V rozhovoru pro Blesk Zprávy doporučil lidem, aby se cestování do Prahy v příštích třech týdnech vyhnuli.

Ministr zdravotnictví dnes na tiskové konferenci zmínil, že situace v Praze je natolik riziková, že pro seniory je nebezpečné chodit ven.

Při rozhovoru pro Blesk Zprávy nicméně seniorům v Praze a ve středních Čechách doporučil, aby se nebáli chodit ven, např. na procházky do parků, ale pro nákupy by měli volit spíše menší obchody než hypermarkety.

O možnosti omezení nákupní doby pro seniory se podle Romana Prymuly hovoří, ale není to „na programu“ dne. „V obchodech je riziko malé, pokud nákupy budou rozumné a nebudou se tam tlačit lidé a budou v rouškách, tak riziko je malé. Problém je v MHD, tam riziko je a omezení nákupní doby to zcela neeliminuje, pokud senioři pojedou na nákupy MHD,“ řekl k tomu ministr.

Karanténa ne, nouzový stav ano

Karanténa hlavního města se podle nového ministra zdravotnictví nechystá. „To je opatření, které si technicky a prakticky nedovedu představit, ale co se týče krizového stavu, ten po nějaké době vzniknout může,“ připustil Prymula. Dodal, že nouzový stav rozhodně nebude vyhlášen do krajských voleb, které se uskuteční příští víkend.

„Pokud by se ale situace začala zhoršovat a my bychom potřebovali posílit např. zdravotnický personál, tak by mohl být nouzový stav vyhlášen. Ve stávajícím režimu totiž nejsme schopni aplikovat některá opatření, která jsou prospěšná, např. bychom za nouzového stavu mohli využít výpomoc mediků, pokud by chyběl personál,“ vysvětlil Prymula.

Praze se vyhněte, radí Prymula

„Za prací bych do Prahy jel, ale co se týká dalších aktivit, které nejsou nezbytně nutné, po dobu dvou až tří týdnů bych je omezil,“ uvedl k situaci v Praze Roman Prymula.

Na dotaz, zda se v posledních dnech nepoštvává zbytek Česka proti hlavnímu městu, ministr odpověděl, že situace v regionech se od Prahy do jisté míry neliší.

„My jsme v situaci, kdy je šíření intenzivní, ale to se tu vyskytovalo v různých dobách, na různých místech. Měli jsme tu Litovel, které se každý bál, a byly tu Ostravsko-Karvinské doly, kde byla situace katastrofální, ale kterou se překvapivě podařilo zvládnou,“ připomněl Prymula známá ohniska z léta.

Lůžka v tělocvičnách? Legislativně to nejde

Primátor Prahy Zdeněk Hřib zmínil, že v případě nedostatku lůžek v hlavním městě by mohla lůžka vzniknout v tělocvičnách nebo v internátech.

„Zatím se k tomu neblížíme a nejde to ani legislativně, my můžeme hospitalizovat případy ve zdravotnickém zařízení, ale získat v krátkém čase status zdravotnického zařízení pro nějakou halu, to bude velmi velmi složité. Ale byla to možnost a v tuto chvíli to prověřujeme legislativně,“  připustil Roman Prymula.

V Praze se nedaří trasovat zdroje nákazy

Přírůstky množství nakažených v posledních týdnech v Praze opakovaně překonávají rekordy. Jen v tomto týdnu byl rekord denního nárůstu případů covidu-19 překonán třikrát, nejprve v úterý s nárůstem o 442 nakažených, pak ve středu s 489 případy a naposledy ve čtvrtek s 601 případy nemoci.

Praha je v poslední době jedním z regionů s nejvýraznějším přibýváním nakažených z celého Česka. Za posledních sedm dní se v Praze objevilo podle webu ministerstva zdravotnictví zhruba 224 nových případů covidu-19 v přepočtu na každých 100.000 obyvatel. Větší nárůst byl jen v okrese Praha-východ, kde dosáhl téměř 230 případů. Nárůst o více než dvě stovky případů za týden v přepočtu na 100.000 obyvatel mají ještě okresy Praha-západ a Plzeň-město.

Na tzv. semaforu, aktuální mapě regionů v Česku podle rizika nákazy koronavirem, zveřejněném dnes ministerstvem zdravotnictví, je Praha stále jako jediná na nejhorším, červeném stupni. Na druhém, oranžovém stupni je 58 okresů republiky a na zeleném 18.

V Praze se nákaza šíří v řadě případů komunitně a nedaří se trasovat konkrétní zdroj. Podíl pacientů v metropoli v rizikové skupině ve věku 65 let a více podle něj roste, ve srovnání s předchozím týdnem byl nárůst téměř dvojnásobný. Podle Prymuly je jedním z rizikových prostorů městská hromadná doprava. Chce proto jednat s Prahou, ale i některými dalšími regiony o možnosti posílení spojů. Uznal ale, že se jedná o nákladnou záležitost.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 27. září 2020 07:47 )

Té se vyhýbám dávno, peníze se dají utratit rozumněji, než se nechat okrádat v předražené Praze,

jjusa2 ( 27. září 2020 04:37 )

Kdyby nebylo té náplavy,tak by Pražáci pochcípali hlady kdo by na ty Pražáky potom dělal,když se jim ruce kroutí od nic nedělání?

Pohybovenadany ( 27. září 2020 01:35 )

Aha, tak ty lemry odjedou na venkov a budou to šířit tam . Jo, dobrý plán , plukovníku !

1917 ( 26. září 2020 23:09 )

Již dávno jsem říkal,jaká škoda, že se po zbourání Berlínská zeď nepostavila kolem Prahy. Cajzli si tam, i bez těch vidláků, nebo právě bez nich, mohli žít jak by chtěli. Jenom že mi není jasné z čeho, vzhledem k tomu, že mají tulení nemoc a práce se štítí. Tak by museli, jak říká paní režisérka Chytilová, prostě vychcípat. A bylo by vystaráno!!!!! Je to páchnoucí vřed naší republiky!!!!!

Pohybovenadany ( 26. září 2020 23:06 )

Něco jak staví mezi Mexikem a USA .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa