Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nakažených přibývá méně, prozradil Prymula. A říká: Světlo na konci tunelu? Až příští rok

Aktualizováno -
25. září 2020
14:21
Autor: red, ČTK - 
25. září 2020
12:56

Ministr zdravotnictví Roman Prymula v pátek zhodnotil další vývoj epidemie covidu-19. Většina republiky je nyní ve druhém stupni rizika, nadále červenou pak zůstává Praha. Problémem by mohla být místa na lůžkách intenzivní péče. Prymula totiž zmínil, že už nyní se začíná objevovat problém s vytížením. Nové reprodukční číslo je pak na hodnotě 1,4. Podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška by se ale R číslo nemělo dávat na piedestal, jelikož to neznamená velký objem těžce hospitalizovaných. Na závěr tiskové konference pak apeloval na lidi, aby zůstávali doma a omezovali návštěvy. Venku pak, aby dodržovali rozestupy.

„Převažující barva je oranžová,“ uvedl dnes Prymula s odkazem na aktualizaci semaforu nákazy s tím, že nadále „vítězí“ s červenou Praha. „Je takovým vysavačem okolí, kdy se sem lidé podívají a pak zas odejdou,“ dodal.

„Epidemie u nás sílí. Dnešní nárůst 2913 je toho důkazem. Ve srovnání s minulým týdnem ale nepozorujeme dramatický nárůst. Není to ale vítězství, ale přibývá méně nakažených,“ konstatoval dále Prymula a zdůrazňoval, že v nebezpečí nyní mohou být senioři, kterým hrozí nákaza už i v nejbližším okolím.

Prymula odtušil, že zatím jsou procenta nakažených z řad seniorů příznivá. To se ale může podle něj změnit a především pak v Praze. „Ve věku 75+ jsou 3 procenta nakažených, ve věku 65+ celkem 7 procent nakažených,“ přiblížil ministr.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) představuje aktuální situaci v ČR. Mapa ke konci září zoranžověla. (25.9.2020) Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) představuje aktuální situaci v ČR. Mapa ke konci září zoranžověla. (25.9.2020) | ČTK / Kamaryt Michal

Od pátku by mělo začít fungovat také takzvané sebereportování. Lidé budou moci pro krajskou hygienu předem vyplnit své základní kontaktní údaje a informace o možných rizikových kontaktech. Mělo by to zkrátit čas, který pak bude třeba věnovat rozhovoru s nakaženým.

Některé hygienické stanice už hlásí, že jsou na hranicích kapacit, aby mohly trasovat všechny kontakty. Lidé si na sociálních sítích a v médiích stěžují, že se jim hygienik ozval pozdě. Objevily se i případy, kdy do kontaktu uplynulo až téměř deset dní, kdy končí nařízená karanténa. Původně měly být všechny rizikové kontakty oslovené do 48 hodin od pozitivního výsledku testovaného.

Podle Prymuly se ale brzy dostanou hygieny k tomu, aby do 48 hodin toto vše stihly. „Děláme 23 tisíc testů denně a kapacity se budou dále navyšovat. Jednou z cest, která je pro nás klíčová, je stáhování aplikace eRouška. Tu si již stáhnulo 460 tisíc Čechů,“ řekl. 

Lůžka jsou, hospitalizovaných přibývá

Ministr okomentoval i stav v nemocnicích a především pak počet lůžek a respirátorů. „V současnosti máme 740 hospitalizovaných pacientů s koronavirem. Jsme vytíženi ohledně respirátorů,“ uvedl. Lůžka ale podle něj jsou a budou se vyhrazovat i další, necovidová.

Dušek pak vyloučil exponenciální růst nakažených s těžkým průběhem. Na dotaz médií odvětil, že nabízené číslo kolem 6 tisíc je nesmyslné. Promluvil i o reprodukčním čísle viru. To nyní kleslo z 1,6 na 1,4. 

Podle Duška se nemá číslo tolik stavět na piedestal, protože není tolik směrodatné. Prymula k tomu ale dodal, že se jistě musíme dostat pod hodnoty 1. 

Kontrola roušek ze schránky

„Roušky a respirátory pro zdravotně postižené, které chce vláda rozeslat, už nebudou distribuovány v papírových obálkách,“ řekl dále Prymula a okomentoval i dosavadní „dárečky“, které přišly českým občanům poštou. 

„Na webu České pošty budou zveřejněny informace o tom, jakým způsobem mají lidé prověřit, zda byly poškozeny doručené roušky,“ řekl ministr.

Světlo na konci tunelu? Až za rok

„Bude nás to stát tak dva měsíce, než se dostaneme na přijatelné podmínky a do poloviny příštího roku, než budeme v tom světle na konci tunelu,“ uvedl na dotaz médií, kdy se situace může vrátit do normálu Prymula.

Toto vyjádření je velmi blízko tomu, co Prymula říkal během začátku epidemie. Tedy, že je možné, že budeme mít „zavřeno“ dva roky. Na to konto tak apeloval na Čechy, aby brali epidemii vážně. Znovu tak zopakoval, aby setrvávali doma, omezili návštěvy a v případě venkovní akce, aby co nejpoctivěji dodržovali hygienická opatření.

Prymula připomněl, že některé země, například Velká Británie, mají povoleno shromažďování jen do šesti lidí. V Česku se podle něj bude omezovat počet lidi ve volnočasových aktivitách nebo aktivitách, které nejsou zásadní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kakamilek ( 26. září 2020 07:37 )

Je to Alešku vidět až až.

zemanovadrevenanoha ( 25. září 2020 19:11 )

jinak duchodci kteri cekate na rouskovne je potreba vydrzet ale je to jeste dlouha doba.podivejte na mlaďocha čtvtníčka

zemanovadrevenanoha ( 25. září 2020 19:09 )

tak nakaženych pribyva mene???? to je vtip? dnes do 18 hod neco pres 1600 a do pulnoci to bude kolem 3000.ten prymula to ma asi vyje+bane v te hlave

Korespondent- ( 25. září 2020 17:59 )

Konečně jsi napsal něco pravdivého.

Korespondent- ( 25. září 2020 17:57 )

Ty si asi moc fandíš, magore. Pradou však je, že jsi tady všem jen pros mích, i když bychom nad tebou měli spíš zaplakat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa