Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Válka ministra a náměstka: Babiš „vymyslel“ pro Prymulu funkci. Vojtěch řekl, co mu vadí

Aktualizováno -
20. května 2020
16:32
Autor: Jakub Veinlich - 
20. května 2020
14:14

Roman Prymula během boje s pandemií koronaviru patřil k nejvýraznějším tvářím. Prezident Miloš Zeman pro Blesk Zprávy avizoval, že mu udělí státní vyznamenání. Náměstek ministra zdravotnictví však ve své funkci skončí. Premiéra Andreje Babiše (ANO), vývoj prý mrzí, Prymulovi podle TN.cz nabídl pozici vládního zmocněnce pro zdravotnictví, kterou bývalý šéf krizového štábu přijal.

Průzkumy vynesly Romana Prymulu během koronavirové krize na výsluní. Ač nepolitik, zastínil premiéra i další ministry. Teď je prý na odchodu. I když o svém dalším angažmá ještě podle svých slov stále vyjednává s Andrejem Babišem. „Předpokládám, že jednání ukončíme do konce týdne,“ reagoval Prymula na dotaz Blesk Zpráv, kdy by měl mít o svém dalším angažmá jasno.

V úterý přitom pro TV Nova nevyloučil možnost nějakého vládního angažmá. „Diskutujeme a tím nemyslím přímo vládu,“ vysvětlil k tomu Blesk Zprávám a nevyloučil možnost, že by se mohl stát například vládním zmocněncem. „Uvidíme, jak to bude. Zatím je to předběžné,“ reagoval neurčitě. 

Babiš nakonec „vymyslel“ pozici vládního zmocněnce pro zdravotnictví, kterou podle TN.cz Prymulovi nabídl. A ten ji přijal. Z ministerstva tak zamíří do Strakovy akademie.

Spolupráci s ním má téměř za ukončenou ministr zdravotnictví, který se o krocích Prymuly podle svých slov dozvídá z médií.

„Předpokládám, že na ministerstvu skončí na konci května tak, jak avizuje. Ale zatím mě sám neinformoval. Myslím, že věci by se primárně měly řešit u stolu, ne přes média,“ řekl v úterý novinářům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ve středu pro ČT pak zopakoval, že si nedokáže představit setrvání Prymuly na postu náměstka a vadí mu jeho výroky a to, že s ním Prymula nejedná.

Babiš: Nesedli si, mrzí mě to

„S panem ministrem si úplně nesedli,“ řekl ve středu Babiš pro iDnes.cz. „Určitě mě to mrzí,“ podotkl ke konci Prymuly na ministerstvu.

„Já s panem profesorem diskutuji o nějaké jeho další roli, v rámci jeho dalšího působení na Úřadu vlády. Protože v tom zdravotnictví máme strašně moc projektů, které chci realizovat,“ podotkl Babiš a dodal: Byla by škoda, aby teď zmizel ze struktur státu.“ 

„Pan profesor je odborník, dělal ředitele nemocnice, dělal rektora, tak je škoda, aby skončil někde v soukromém sektoru,“ doplnil premiér.

Politolog zmínil podnikání Prymulovy rodiny

Právě vzájemná animozita obou aktérů je podle politologů hlavním a dlouhodobým důvodem, proč Prymula hlásí odchod z postu náměstka ministra zdravotnictví.

„Nejspíš existuje mezi nimi dlouhé napětí. Je otázka, jestli se to týká i přístupu ke koronavirové krizi, nebo je to jejich osobní dusno, nebo jestli to souvisí s podnikatelskými aktivitami rodiny pana Prymuly,“ míní politolog Lukáš Jelínek, podle kterého je teď především na Andreji Babišovi rozhodnout, kdo je pro něj cennější.

„Jestli národní hrdina Prymula i případně s jeho kauzami nebo stíny, anebo ministr Adam Vojtěch, kterého do vlády sám povolal, ale kterého už sám několikrát za různé drobnosti dokázal veřejně zkritizovat a který je teď pod palbou opozice a médií kvůli nákupům ochranných prostředků,“ dodal Jelínek.

Popularita na obtíž?

Podle politologa Jana Kubáčka mohla Prymulovi přitížit také jeho náhlá popularita během koronavirové krize, kterou mu nemohou někteří čelní představitelé včetně ministra zdravotnictví odpustit. „De facto každý ho dokáže rozeznat, vybaví si tvář, jméno, což samozřejmě může být pro politiky do budoucna riziko,“ čte nastalou situaci Kubáček.

Právě popularita může ale i v určitém ohledu podle Kubáčka znepokojovat také premiéra Babiše, protože se snaží s Prymulou ještě jednat. U části voličů by si to prý šéf vlády mohl rozházet, kdyby nechal vrchního epidemiologa zcela odejít.

„Byl tak viditelný, že ho politici nemohou odstranit rychle. Ten politik, který by ho odstranil, na tom může jen ztratit politické body. Na druhou stranu pan Prymula je zosobněním utahování svobod a do značné míry i ekonomiky v době koronaviru, a tak se od něj i premiér postupně distancoval,“ rozumí Kubáček pomalému vyjednávání, kam s Prymulou dál.

Variant, kde by nakonec mohl Roman Prymula od června působit, se nabízí přitom podle politologů hned několik.

Výměna ministra zdravotnictví?

Podle zákulisních informací Blesk Zpráv to byla varianta, která byla možná ještě před pár týdny. Premiér Babiš i proto například Adama Vojtěcha popíchnul, aby nebyl mediálně tak měkký.

„Nebuďte slušnej,“ vstoupil Babiš Vojtěchovi do řeči na dnes už legendární tiskovce na začátku koronavirové krize, kde Vojtěcha vybízel, ať řekne jméno. Nedávno ho zase veřejně kritizoval, že váhá v tom vzít si pod křídla projekt Chytré karantény, které teď šéfuje právě Roman Prymula.

Video  „Jméno!“ poručil Babiš ministru Vojtěchovi.  - abl
Video se připravuje ...

„Můj odhad je, že na začátku, když byly problémy se zdravotnickým materiálem, tak Andrej Babiš nebo někdo z jeho lidí nabídli panu Prymulovi post ministra zdravotnictví. On v tu chvíli odmítl a tím se vládní role utla, protože v politice to tak většinou chodí, že když se něco odmítne, podruhé už se nenabízí,“ myslí si Kubáček, že post ministra zdravotnictví Prymula skutečně mohl obsadit.

Teď už má prý ale cestu na ministerský post zavřenou. „Posouvá se to tím směrem, že je známý, má autoritu, a to i ve světě, proto si ho premiér nechce nechat úplně ujít, ale zas si ho nechce úplně připoutat těsně vedle sebe,“ míní Kubáček.

I proto podle Kubáčka Vojtěch ministrem zůstane i dál a Prymula by skutečně mohl dostat jiný post. Minimálně do sněmovních voleb, které mají být příští rok na podzim. Záležet prý ale bude především na tom, jak se vyvine vyšetřování ochranných pomůcek během nouzového stavu. „Jen pokud by se objevilo něco zásadního a ukázalo by se, že to ohrožuje samotného premiéra, tak Andrej Babiš Adama Vojtěcha obětuje,“ míní Kubáček.

Podle politologa Lukáše Jelínka ale není ministerská rošáda právě z tohoto důvodu do budoucna nijak vyloučená. „V okamžiku, jak se začnou řešit nákupy zdravotnických pomůcek, tak premiér bude mít potřebu najít nějakého obětního beránka a myslím, že tuto roli Adam Vojtěch dokáže určitě sehrát,“ nevyloučil výměnu na ministerstvu zdravotnictví.

Nový vládní zmocněnec?

Podle zdrojů Blesk Zpráv je ve hře vytvoření nového postu. Jakéhosi vládního zmocněnce, který by i nadále sledoval vývoj nákazy nemocí covid-19. Což pro Blesk Zprávy nevyloučil ani Prymula. „Uvidíme, jak to bude. Zatím je to předběžné,“ reagoval na dotaz redakce.

„Když premiér Babiš někomu věří, tak k němu dokáže být štědrý a zdá, že s ním chce nějak dál počítat,“ míní politolog Jelínek, ale nějakému postu vládního zmocněnce moc nevěří.

Video  Roman Prymula ke startu Chytré karantény  - abl
Video se připravuje ...

Novou pozici, která by měla k vládě takto blízko, ale nevylučuje Jan Kubáček. „Nevím, jestli to bude vládní zmocněnec, nebo člověk, který bude za vládu České republiky mít na starost řešení, potýkání se, monitorování dění okolo koronaviru, ohledně případné další vlny, tak například vyjednávání o získání vakcíny pro Českou republiku,“ vidí možné využití Prymuly.

„Pro Andreje Babiše je to výhodné a zároveň bude držet trochu pod tlakem ministerstvo zdravotnictví, protože se dá očekávat, že pan Prymula bude k úřadu mnohem kritičtější,“ a tím by mohl podle Kubáčka přidat ještě víc na práci také Adam Vojtěch.

Kandidatura ve volbách

Už letos na podzim se mají konat volby do Senátu a krajských zastupitelstev. Roman Prymula ovšem vstup do politiky i na dotaz Blesk Zpráv několikrát odmítl. „Nebudu kandidovat, ať je nabídka jakákoliv,“ zapřisáhl se například 5. května 2020 na přímý dotaz redaktora.

„Nabízelo by se, jestli mu nenabídnou nějakou kandidaturu, především senátní. Stejně tak v něm Andrej Babiš může vidět manažera a nabídnout mu další řadu funkcí počínaje eurokomisařem a konče prezidentem republiky,“ je přesvědčený Lukáš Jelínek, že hnutí ANO bude chtít využít stávající popularity Prymuly, která jen tak asi klesat nebude. Spíš než v krajských volbách si ale myslí, že by se mohl hlavní epidemiolog utkat o křeslo senátní, a to i proto, že vládnímu hnutí chybí v senátních volbách vždy výrazné tváře.

Video  Miloš Zeman o vyznamenání pro Romana Prylumu  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

„Pan Prymula by mohl být dobrým tahounem z hlediska celé republiky v jakémkoliv obvodě. Jen mi to z jeho hlediska přijde příliš jednoduché a povrchní a řada lidí by mu mohla vyčítat, že vyměnil vědeckou práci tak lehce za politiku,“ divil by se Jelínek, kdyby nakonec Prymula skutečně kandidoval.

Ale ani Kubáčka by nepřekvapilo, kdyby Prymula kandidaturu nakonec zkusil. I když letos asi prý ještě ne. „Pokud, tak až ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021. Nemá kam moc spěchat, protože se všichni bojí druhé vlny, takže bude mít stále prostor pro to být vidět a dělat svou práci.“

Proti kandidatuře Prymuly letos do Senátu pak ostatně hovoří i dnešní vyjádření Babiše pro iDnes.cz. „Senát určitě ne,“ míní šéf ANO.

Hlavní hygienik a „superúředník“?

Post hlavního hygienika je stále plně neobsazený. Poté, co vláda během koronavirové krize odvolala Evu Gottvaldovou, vede hygieniky dočasně Jarmila Rážová. Stejně tak je vypsané výběrové řízení i na takzvaného státního úředníka. Tedy náměstka ministra vnitra pro státní službu.

Ale to by asi Prymulovi podle Kubáčka příliš nevyhovovalo pro strohost samotného úřadu. „Netipoval bych, protože to je extrémní úředničina. To by pro něj byla úporná nuda a bylo by to to, co ho vytáčí, tedy maximální míra byrokracie,“ vylučuje Kubáček Prymulovy další kroky na ministerstvo vnitra.  

.tg.bb ( 20. května 2020 22:28 )

Nemá prověrku, tak dostane za odměnu funkci, kde nebude mít žádnou odpovědnost a vyšší plat než ministr. Pro čínského medicinmana se místo vždycky najde!

gemino ( 20. května 2020 21:21 )

Ty asi budeš mít také místo mozku koblihu, že?

gemino ( 20. května 2020 21:19 )

Kdo to je? Normální estébácký hajzlík

gemino ( 20. května 2020 21:17 )

Odborník? Ta vypatlaná zelená guma by nás všechny nejraději viděla chodit dva roky v atombordelech.

XYZ3 ( 20. května 2020 19:46 )

Že by to byla trafika?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa