Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi v hobbymarketech nesmí nakupovat vůbec? „Je to na hraně,“ připustil Prymula

Autor: Jan Kálal - 
20. dubna 2020
20:55

Nákupy v hobbymarketech zaměstnávají od Velikonoc vládní politiky a experty. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v pondělí avizoval, že by se tu prodej kvůli návalům zákazníků mohl omezit. Jenže lidé v hobbymarketech podle stávajících vládních opatření vlastně nemají co dělat. Proč? Ministerstvo zdravotnictví sice na jedné straně uvolnilo možnosti prodeje tak, aby i obchody pro kutily mohly otevřít. Jenže už „nesáhlo“ do opatření, kterým se zakazuje volný pohyb osob. A podle něj je možné v obchodech pouze obstarávání základních životních potřeb. Prymula pro Blesk Zprávy připustil problém, který má vyřešit další úprava.

„Určitá nedomykavost tam možná je,“ zmínil pro Blesk Zprávy náměstek ministra zdravotnictví. „V tom zmatku se na to možná zapomnělo,“ prohlásil na adresu úpravy zákazu volného pohybu osob tak, aby lidé legálně mohli do obchodů, které nově můžou otevřít. To nejsou jen hobbymarkety, ale i autosalony, provozovny řemeslníků nebo třeba salony pro psy.

Po konzultaci s právníky pak Prymula připustil: „Je to lehce na hraně, bude se to upravovat.“

V mimořádném opatření o zákazu volného pohybu osob existuje výjimka týkající se „cest nezbytně nutných k obstarávání základních životních potřeb (např. nákup potravin, léků a zdravotnických prostředků, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, krmiv a dalších potřeb pro zvířata), včetně potřeb příbuzných a osob blízkých, zajištění péče o děti, zajištění péče o zvířata, využívání nezbytných finančních a poštovních služeb, doplnění pohonných hmot.“

Do hobbymarketu jen pro šrot a granule?

Lidé by podle striktního výkladu zmíněného opatření do hobbymarketu sice mohli, ale leda tak pro psí granule nebo šrot pro hladové prase. Ale těžko už pro novou vrtačku.

Na nesoulad mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví upozornil na twitteru například bývalý europoslanec Petr Ježek (Hlas).

Vláda kvůli boji s pandemií koronaviru zavřela obchody v Česku – s výjimkou supermarketů, lékáren, chovatelských potřeb nebo trafik – 14. března. Uvolnění pro hobbymarkety přišlo krátce před Velikonocemi, ve čtvrtek 9. dubna. Kabinet Andreje Babiše (ANO) kvůli tomu čelil mimo jiné kritice, že otevírá dřív potřeby pro kutily než chrámy a kostely.

Evka4 ( 22. dubna 2020 11:21 )

Jsem vládě vděčná, že otevřela hobbymarkety a květinářství. Nákup v těchto prodejnách nám udělá v dnešní době velkou radost.Kytičky, co jsem nakoupila , rostou jak divé a dodávají mi sílu . Asi bych omezila počet košíků v provozu, aby tam nebylo tolik lidí. Jinak je to OK

joanna5 ( 20. dubna 2020 22:20 )

jo divadla chteji otevirat - a divaci si vezmou pemprsky

frantacizek ( 20. dubna 2020 22:12 )

ty fronty máte i v klasických marketech jako Billa - 100metrové u nás, na celou délku obchodu a o žádných rozestupech nemůže být řeč. Protože platí nařízení vlády o tom, aby se fungovalo jen ob pokladnu..
To je už jako pohádka o oslíku Ijáčkovi. Mě spíše nově zarazilo, že Mirda Kalousek nesleduje vůbec Láďu Hrušku, pač se mu zamlžují snad poslednímu v republice brejle.

joanna5 ( 20. dubna 2020 22:00 )

josu profese, ktere jsou neustale atakovany nemocemi, nebot jsou stale v zamestnani v rizikovem kontaktu: ucitele, ridici verej. dopravy,lekari, zdravotni sestry, knihovnici, studenti, zaci. soc. pracovnici, nektere urednici...

joanna5 ( 20. dubna 2020 21:51 )

mam dotaz: jsou testovani vsichni prodavaci a zamestanci, urednici atd. kteri jsou nyni v "provozu"?? a budou testovani dalsi ti ktere uvolni??? (kadernici, kulturni pracovnici,...)???? Budou povinne muset byt testovani aby meli potvrzeno, ze jsou negativni???!!!???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa