Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Prymula dal Babišovi „nůž na krk“. Bez splnění dvou podmínek na konci května u Vojtěcha končí

Aktualizováno -
15. května 2020
20:19
Autor: kso, vei - 
15. května 2020
15:00

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula oznámil premiéru Andreji Babišovi (ANO), že ve své pozici na resortu Adama Vojtěcha (za ANO) na konci května skončí. Informoval o tom web Seznam Zprávy. Aby na svém postu Prymula zůstal, musí být splněny dvě podmínky. S jeho chybějící bezpečnostní prověrkou prý ani jedna nesouvisí. Pro Blesk Zprávy Prymula nicméně uvedl, že „Seznam vše překroutil“ a že odchod k 31. 5. je stále jen jednou možností. Vojtěch dnes pro ČT uvedl, že se o Prymulově záměru odejít z ministerstva dozvěděl z médií. Chtěl by, aby epidemiolog s resortem spolupracoval externě.

O svém rozhodnutí skončit na ministerstvu zdravotnictví řekl Prymula Seznam Zprávám. Premiéra informoval o podmínkách, které musí být splněny, aby své rozhodnutí mohl vzít zpět a na ministerstvu zůstat. „Řekl jsem, že skončím, pokud nenastanou dvě skutečnosti,“ řekl Seznam Zprávám. Konkrétní znění podmínek si však nechal pro sebe.

Odmítl, že by se týkaly jeho chybějící bezpečnostní prověrky, kterou po něm ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) vyžaduje. Tu měl původně splnit do 14. března, další termín se kvůli koronavirové krizi posunul až na konec června. O udělení prověrky zažádal loni v dubnu. „Někdo to tam zdržuje, protože šetření u NBÚ už proběhlo a teoreticky mají lhůtu na udělení prověrky 70 dnů,“ vyjádřil se k situaci.

„Seznam vše překroutil. K 31. 5. možná skončím, bude záležet, jak se dohodneme. Takže o odchodu mluvme, až v reálu nastane,“ uvedl Roman Prymula v reakci pro Blesk Zprávy.

Video  Babiš pro Blesk o cestách do ciziny, změně u obchodů, rouškách i otevírání bazénů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ministerstvo měl Prymula v úmyslu opustit už v lednu a poté i v březnu, ale kvůli pandemii své rozhodnutí odložil. „Mám plno nabídek, ale plánuji jít do soukromého sektoru a angažovat se například u komerčních farmaceutických výzkumů,“ oznámil Seznam Zprávám.

Vojtěch: O odchodu mluvil už dřív

Ministra Vojtěcha o svém plánu Prymula neinformoval. „Již v minulosti několikrát uvedl, že chce skončit. Každopádně je to rozhodnutí, které, když z jeho strany oficiálně přijde, budu respektovat,“ sdělil ministr večer České televizi. Byl by rád, kdyby Prymula s ministerstvem dál spolupracoval externě jako odborník na epidemii koronaviru.

Exministr Němeček vytýkal Prymulovi spojení se soukromým sektorem

Prymula v roce 2016 musel skončil jako šéf fakultní nemocnice v Hradci Králové, když ho odvolal tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Vadilo mu údajně napojení na společnost Biovomed, firma vytváří klinické studie pro farmaceutické firmy a působila tam Prymulova dcera. Podle nynějšího náměstka ministra zdravotnictví byly skutečným důvodem ale osobní spory s tehdejším ministrem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

choseeeee ( 17. května 2020 06:31 )

iq -1 že a co máš v hlavě ty bože

gemino ( 17. května 2020 00:15 )

Zvrhlé hodnoty? To jako myslíte dát se k STB, nechat unést vlastního syna, zneužívat dotace? Naprostý souhlas. Je to zvrhlík

gemino ( 17. května 2020 00:14 )

Naprostý souhlas. Jen tupé Burešovo stádo s koblihou místo mozku mu může fandit. Ale guru řekl, tak se bezmozci mohou potento

rustikaI ( 16. května 2020 18:58 )

aeraluna ( 16. května 2020 16:50 )

Ten plukovnickej mozek je fakt po lobotomii Ceka snad, ze ho bude nekdo premlouvat? Cely narod se nemuze dockat az tahle smutna figura opusti hriste...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa