Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hackeři napadli české nemocnice i ministerstvo, přiznal Vojtěch v Senátu

Aktualizováno -
16. dubna 2020
19:40
Autor: ČTK, sova - 
16. dubna 2020
19:05

Hackeři se už nyní pokusili napadnout některé nemocnice i ministerstvo zdravotnictví. V Senátu to ve čtvrtek řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Útoky se podle něj zatím daří odvracet, ale mohou postupně zesilovat. Před hrozbou kybernetických útoků na nemocnice a jiné významné cíle v Česku ve čtvrtek varoval v tiskové zprávě Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Bohužel zdá se, že již v některých nemocnicích pokusy (o kyberútok) proběhly. Naštěstí byly zachyceny,“ řekl senátorům ministr zdravotnictví.

Dokonce i ministerstvo zdravotnictví podle něj čelilo snaze o napadení. „Byl tam určitý pokus, ale my jsme ho také zachytili,“ uvedl Vojtěch.

Babiš: Zatím jen oťukávání, nechápu, co je to za lidi

Na situaci kolem napadených nemocnic se ve svém vysílání ptala televize Nova také předsedy vlády Andreje Babiše (ANO).

Není důvod k panice. Poučili jsme se z útoků v Benešově a v Brně. Zatím k žádnému útoku nedošlo, došlo jen k takovému oťukávání, kdy hackeři zkouší, co nemocnice vydrží. Nechápu, co je to za lidi,“ řekl premiér.

Jednání Senátu ČT (16. 4. 2020) Jednání Senátu ČT (16. 4. 2020) | reprofoto ČT

Nemocnice zavádějí bezpečnostní opatření

Upozornění NÚKIB bereme velmi vážně, a proto jsme neprodleně zdravotnickým zařízením zaslali informaci o varování před hrozbou kybernetických útoků včetně hlavních kroků, které by měli IT odborníci neprodleně uskutečnit. S NÚKIB jsme ve spojení a situaci budeme monitorovat,“ napsal šéf zdravotnictví na twitteru.

Nemocnice oslovené ČTK zavádějí bezpečnostní opatření. Některé posílily zabezpečení už dřív kvůli předchozím útokům. Třeba Fakultní nemocnice Hradec Králové podle mluvčího Jakuba Sochora využívá moderní firewall, antivirový systém i nové technologie na ochranu e-mailové komunikace. Zařízení v Karlovarském kraji podle mluvčího firmy Karlovarské krajské nemocnice Vladislava Podrackého už dřív investovala miliony korun do zabezpečení.

Síť rozdělená do více celků

Kvůli bezpečnosti máme v nemocnici i část počítačové sítě zcela odříznutou, aby nemohlo dojít k útoku z vnějšku,“ řekl. Na jihu Moravy jsou zase kvůli ochraně nemocnice napojené na kybernetické centrum na krajském úřadě, řekl radní kraje pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO).

Mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář řekl, že v nemocnici je počítačová síť rozdělená do více celků, které lze spravovat odděleně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zlymikes ( 16. dubna 2020 20:32 )

No když je vyhlášen vyjímečný stav, tak by se v případě odhalení autorů takových hloupostí mělo na místě střílet, minimálně z AK 47. V USA se střílelo za drobnější přestupky vůči slušnosti

Walter ( 16. dubna 2020 20:21 )

Že by nasraný RUS se začal mstít za koněva ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa