Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Opatření v Česku přitvrdila: Ven nejvýš po dvou, chatu si odpusťte, firmy bez odškodnění

Aktualizováno -
25. března 2020
19:25
Autor: Jakub Veinlich, kal - 
25. března 2020
16:40

Srocování více než dvou lidí na jednom místě je zakázané. Takové je nové nařízení, které platí od úterý. Že o něm nevíte? To skoro nikdo. Ani ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), ani nikdo jiný z vlády o ničem takovém původně neinformoval. Na změnu upozornil web Novinky.cz. Ministr reagoval tiskovou zprávou až po dvou dnech. Resort zároveň uvedl, zda je nyní možné vyjet na chatu nebo chalupu. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) od toho lidi důrazně odrazuje. Vláda zároveň zbavila firmy šance domáhat se odškodného za nouzový stav.

Ustanovení o omezení volného pohybu osob má nový bod. Ministr zdravotnictví v tichosti do mimořádného opatření, které podepsal 23. 3., vepsal nový odstavec pod označením 2c.:

S účinností ode dne 24. března 2020 od 6:00 hod. do dne 1. dubna 2020 do 6:00 hod. se nařizuje:

c) Pobývat na veřejně dostupných místech nejvýše v počtu dvou osob, s výjimkou členů domácnosti, výkonu povolání, podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti, účasti na pohřbu, a zachovávat při kontaktu s ostatními osobami odstup nejméně dva metry, pokud to je možné.

Až do té doby bylo podobné nařízení jen velmi obecné a neurčovalo přesný počet osob, které se mohou srocovat.

Video  Vojtěch a Prymula o koronaviru: Co se bude dít teď?  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Upřesnění přitom vydal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pondělí – tedy v den, kdy opět zasedala vláda. Ta na svém zasedání prodloužila dosud platná nařízení a opatření, a to až do 1. dubna. Tehdy na tiskové konferenci nebyl šéf zdravotnictví, ani premiér Andrej Babiš (ANO) a chyběl také předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula.

Redaktor Blesk Zpráv se proto prostřednictvím videohovoru ptal vicepremiéra Jana Hamáčka:

„Mluvil jste o těch opatřeních, která se protahují do 1. dubna. Platí to beze zbytku? Všechna opatření, která byla doteď nějakým způsobem uvedena, tak platí do 1. dubna?“

„Prodloužili jsme všechna ta opatření. To znamená, že stačí jen vyměnit datum, tuším, ze 24. (března – pozn. redakce) na 1. dubna,“ reagoval vicepremiér a ministr vnitra Hamáček na dotaz. Dost možná ani on opravdu nevěděl, že si ministr Vojtěch tímto způsobem do podstatného detailu upraví už dřívější nařízení, které dosud bylo jen velmi obecné.

„Tato problematika spadá pod resort ministerstva zdravotnictví, obraťte se proto na pana ministra Vojtěcha,“ reagoval Hamáček dnes na dotaz Blesk Zpráv, zda o něčem podobném věděl.

Náměstek ministra zdravotnictví a šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula se na Primě omluvil veřejnosti za to, že ministerstvo zdravotnictví informovalo o nových nařízeních až nyní. 

„Omlouvám se za to informování. Na tiskové konferenci, která probíhala po vládě, nebyl na ni ani pan premiér ani já ani pan ministr. Byl to omyl, nebylo to zapříčiněno nějakým záměrem,“ zdůvodňuje, proč nové nařízení nezaznělo na oficiální tiskové konferenci po mimořádném pondělním jednání vlády. Policisté podle Prymuly už namátkově kontrolují dodržování nových pravidel.

Namátkové policejní kontroly a firmy bez koruny

„Policie se snaží namátkovým způsobem tato opatření nějakým způsobem kontrolovat. Ta opatření mají sloužit k tomu, aby nedocházelo k většímu sociálnímu kontaktu,“ zdůvodnil Prymula namátkové kontroly. „Pokud si někdo vyběhne do parku, do lesa na procházku, tak je to možné,“ doplnil náměstek s tím, že vycházky zakázané nejsou.

Firmy ale zároveň po pondělním zasedání vlády ztratily nárok na odškodné. Nově se totiž neposuzují způsobené škody podle speciálního zákona, ale jen na základě vládního nařízení, které náhrady škody nedefinuje. Na nepříjemnou změnu pro firmy upozornil web irozhlas.cz.

„Pokud vycházíme z principu, že opatření, jsou ze zákona, tak tady opravdu není režim, kdy je možné žádat náhradu,“ přiznal Prymula.  

Video  Epicentrum - respirátory ČVUT  - Blesk TV
Video se připravuje ...

O podobném výkladu nového nařízení nevěděla například ani šéfka opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která nedávno vyzvala vládu, aby všechny informace o koronaviru, ať už o počtu nakažených, zemřelých nebo testovaných, ale i o různých nařízeních a opatřeních vlády, včetně kompenzací, byla na jednom místě, aby si je mohl kdokoliv kdykoliv dohledat.

„Je to zásadní věc, která by měla být komunikována velmi pečlivěji, měla by zaznít na tiskové konferenci. Ale nikde jsem neměla šanci tuto změnu zaznamenat, a to si myslím, že o podobných věcech referují média dost pečlivě,“ vytkla ministru zdravotnictví a potažmo celé vládě Pekarová.

O lidech, kteří se shlukují v době omezení pohybu osob například u hospod a restaurací, mluvil ve svém projevu k národu v pondělí večer premiér Babiš. Ani v jeho projevu ale nezaznělo, že výklad nařízení je takový, že by se neměli shlukovat na veřejnosti více než dva lidé.

Video  „Zvládneme to, nebojte!“ Babiš v projevu o koronaviru děkoval i za šití roušek, kritizoval porušování karantény  - Česká televize
Video se připravuje ...

„Babiš kritizoval frajírky v karanténě“

„Frajírci, co mají být v karanténě a klidně si dají společně pivo u dveří hospod, to fakt nejsou žádní hrdinové. Spíš zbabělci, kteří si neumí nic odříct,“ kritizoval pivaře Babiš.

Ministr Adam Vojtěch reagoval nakonec až po vydání tohoto článku. Do médií jeho úřad rozesla tiskovou zprávu, ve které toto opatření potvrzuje. 

„Cílem všech navržených změn v návaznosti na de facto shodná omezení dříve přijatá usnesením vlády, je snaha o dočasné maximální omezení sociálních kontaktů mezi lidmi, s výjimkou nezbytných cest, tak aby se v největší možné míře zamezilo komunitnímu přenosu onemocnění koronavirem,“ zdůvodňuje nařízení ministertvo. Stejné opatření platí například v Německu.

Chataři a chalupáři mají zůstat doma

Podle opatření ministerstva zdravotnictví mají lidé zůstat v místě bydliště. Vicepremiér Hamáček čelil na ČT 24 dotazu, co by před víkendem s očekávaným pěkným počasím řekl chatařům a chalupářům. „Zůstaňte doma,“ apeloval.

„Nejsme žádná totalita, abychom násilím drželi lidi v Praze,“ uvedl dále Hamáček v Interview ČT 24. „Nikoho nemůžu přivázat k jeho bydlišti,“ dodal ministr vnitra. Pokud chataři a chalupáři vyjedou, nikdo je nezastřelí, ale neměli by chodit mezi další lidi.

„Ministerstvo zdravotnictví důrazně doporučuje všem občanům, aby vycházeli ze svých domovů jen v nejnutnějších případech a omezili návštěvu svých rekreačních objektů, jako jsou chaty a chalupy, za účelem rekreace,“ uvedla mluvčí resortu zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. „Ministerstvo také důrazně upozorňuje, aby občané s nařízenou karanténou nebo po kontaktu s pozitivním člověkem v žádném případě neopouštěli svá bydliště,“ dodala.

„Občané, kteří nepociťují příznaky onemocnění, mohou vycestovat do jiné lokality, s výjimkou lokalit uzavřených, při dodržení základních hygienických pravidel včetně vybavení rouškou, a za předpokladu, že v místě setrvají v uzavřeném prostoru rekreačního objektu a budou minimalizovat kontakt s okolím,“ zmínila Štěpanyová.

1xTomasx1 ( 28. března 2020 21:21 )

Připoutejte se prosím, příští zastávka márnice.

lunatic ( 26. března 2020 10:11 )

Za klíčové nadále považuji to,že mi vláda nesáhla na zásadní lidské právo - možnost zemřít ,dobrovolnou dodávám,to aby nevznikla panika

nikolaev ( 26. března 2020 08:44 )

souhlasím s vládou Babišem a budme za ně rádi!! známi mi píši co se děje v německu naše lidi s roušky berou jako exoty smějí se jim dokonce na ně utočí,­školy,­byry,­restau­race,­diko­téky,­plná centra­,obcho­dáky,­vubec to neberou!! ani odstrašujicí Itálie,Španělsko je nepoučí neodradí od shlu­ková­ní,zá­bavy,­restau­rací atd bude to hrozná katastrofa jak pro ně tak pro nás!! ještě před rokem byli názory lidí kvuli migrantum natáhnout dráty obnovit hranice vojsko věřím že nejsme od toho daleko!!!!

modroro ( 26. března 2020 08:40 )

Zajímavé. Nejdříve vzbudit v lidech strach z viru. Co všichni o viru víme? Jen to co se dočteme v médiích. Ta se předhánějí a píší o apokalypse (mohou i lhát!!!). Stokrát opakovaná lež se stává pravdou.
Dále spustíme velkého bratra, bude nás všechny hlídat, prý pro dobro věci. Jen tak nenápadně zrušíme odškodnění pro firmy, které jsme nařízením zlikvidovali.
Větší obavu než z viru mám z vlády, která pro naše dobro teď může cokoli. Obyvatelstvo řízené strachem ze smrti jim ještě tleská.

juuuhele ( 26. března 2020 05:12 )

Nikdo nemohl vědět jak rychle se korona rozšíří, tohle nevěděli ani virologové, tohle vypadá skutečně na umělý vir, netopýři vždycky byly a korona nikdy nebyla, ne v takové míře, ne taková agresivní. Vláda se vždy orientuje podle toho co řeknou virologové. Jenže dnes všichni virologové přiznávají, že tohle nebylo možné předvídat. No na to, že je Čínanů přes miliardu, tak vlastně máme na milion obyvatel mnohem víc než celá Čína. Ta má na milion 59 a my 156. Tady byl průser s tou Itálii, ne s Čínou. Trochu objektivity.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa