Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Komentář: Koronavirus vydrží až do voleb. Babiš projevem trefil správný čas

Autor: Petr Holec - 
25. března 2020
05:50

Premiér Andrej Babiš ví, jak moc v politice rozhoduje správné načasování. Ve správný čas kdysi vlétl do politiky a ve správný čas se taky zbavil lidí, kteří ho začali ohrožovat. Teď se do správného času trefil i se svým „krizovým“ projevem, který dokonce pochválila i opozice. Právě to vám o současné situaci řekne asi vše, co jste potřebovali vědět.

A zvlášť když se opozice po svém prvotním slibu koronavirového „míru“ s vládou rychle vrátila s klasickým protibabišovským džihádem. Vláda samozřejmě udělala i chyby a hlavně ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vždy úplně nerozdával důvěru. Jenže třeba šéf ODS Petr Fiala záhy kritizoval i karanténu Čechů vracejících se z italského lyžování nebo zrušení přímých letů z Itálie, i když nejen to podle bleskového průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi podporovalo devět z deseti lidí.

Svým projevem Babiš nyní tenhle džihád přinejmenším dočasně utnul. A to včetně slávy krizového červeného svetru šéfa ČSSD Jana Hamáčka, byť i jemu v projevu poděkoval. Premiér s ním zaprvé na rozdíl od prezidenta Miloše Zemana nepřišel pozdě a zadruhé taky pochopil, co v něm v takovéhle chvíli prostě nesmí chybět: poděkování všem včetně disciplinovaných lidí, přiznání vlastních chyb, vysvětlení krizových opatření a hlavně i naděje, že zase jednou půjdeme na pivo, aniž bychom za to hned šli „sedět“.

Babiš taky současně mluvil na všech hlavních televizích a nejen na Primě jako prezident, takže ho viděly víc než čtyři miliony lidí. Takový zásah nemá ani Karel Šíp. A co víc: projev přišel přesně v době, kdy koronavirová krize přechází z prvotní čistě zdravotní a „bezpečnostní“ fáze, jíž Česko zatím ve srovnání s ostatními i bohatšími státy objektivně zvládá, do fáze prosté ekonomické záchrany země. A tu si voliči určitě budou pamatovat déle než roušky, protože na rozdíl od jejich šití hned tak neskončí.

Video  „Zvládneme to, nebojte!“ Babiš v projevu o koronaviru děkoval i za šití roušek, kritizoval porušování karantény.  - Česká televize
Video se připravuje ...

A taky osobněji. Vláda se totiž nyní svým záchranným ekonomickým balíčkem snaží zachránit jednotlivé podnikatele, živnostníky i zaměstnance, jimž jde kvůli zavření většiny služeb a tlumení výroby o holou existenci. A když někomu zachráníte „život“, obvykle si na to vzpomene i u volební urny. I proto se teď opozice radši znovu vrátila ke koronavirovému „míru“. Nouzové a zrychlené schvalování vládního záchranného balíčku je totiž i bojem o voliče v následujících volbách, které efekt krize určitě ovlivní.

A nejvíc se hraje právě o podnikatele a živnostníky, o které se perou ANO, ODS a Piráti. Opozice se sice ve Sněmovně snažila o dílčí změny vládních návrhů, nakonec ale nejen rozšíření ošetřovného pro rodiče, odpuštění odvodů živnostníků na zdravotní a sociální pojištění či odložení EET prošlo podle vlády. Zvlášť ODS s TOP 09 si totiž ještě dobře pamatují, že z nich „třetinové“ strany udělalo i horší zvládnutí poslední globální finanční krize, když spolu vládly během rekordně dlouhé ekonomické recese, jíž se chtěly „proškrtat“.

A mimochodem: nouzový stav Sněmovny, kdy v ní sedí jen půlka poslanců a během diskuse smí pět minut mluvit jediný poslanec za každý klub, občas není vůbec od věci. Nikdo tak aspoň místo projevu nestihne u pultíku přečíst starou knížku. I poslanci nám výjimečně ukázali, kde můžeme v krizi ušetřit.

bullshit ( 27. března 2020 18:15 )

Já mu zase nevěřím ani slovo. Ten chlap má kliku že sekyru co hluboko zasekl v době blahobytu bohatě schová za výdaje s chinashitem.

bullshit ( 27. března 2020 18:13 )

S tím zákonem o vlastnictví akcií co nenápadně chtěl Babiš vpašovat k opatřením s koronavirem to bylo opravdu o prsa.

schwertrans ( 26. března 2020 13:01 )

gejzovic ( 26. března 2020 10:30 )

Mate pravdu

gejzovic ( 26. března 2020 10:29 )

Tydle nkomusticky kapitalisti,platit dane to se jim nechce,ale kdyz se ma neco davat,tak jsou ukorita prvni,.kritizovat to jim jde nejlepe Dpou fam ze Babis bude vybirat,komu a za co

Zobrazit celou diskusi