Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Uvolňování pokračuje: Tábory od 27. června, hospody do 23:00 a návštěvy v nemocnicích

Aktualizováno -
15. května 2020
11:56
Autor: red, ČTK, for - 
15. května 2020
09:50

Letní tábory pro děti bude skutečně možné pořádat od 27. června. Na tiskové konferenci to potvrdil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle něj bude jejich kapacita omezena 300 osobami, pro stanové 100 osobami. Zmínil také, že od 22. června by v celém Česku mělo být možné pořádat akce až pro tisíc osob a řešil nošení roušek na koupalištích. Brzy rovněž budou povoleny návštěvy v nemocnicích.

Letní tábory

Letní tábory budou podle pokynů ministerstva zdravotnictví kvůli koronaviru povoleny od 27. června za přísných hygienických pravidel. Ta budou záležet na tom, zda půjde o tábor v budově, chatkách či stanech. Vyžadovat se bude  důsledné provedení vstupního zdravotního filtru u dětí i ostatních účastníků akce a dále zvýšený zdravotní dohled na táboře.

Povoleny by měly být tábory do 300 lidí, při příznivém vývoji epidemiologické situace hodlá ministerstvo zdravotnictví tento počet 8. června navýšit do 500 lidí. U stanových táborů by měl být počet omezen na 100. 

Koupaliště

Na koupalištích budou lidé muset po 25. květnu nosit roušky, nutné nebudou jen do vody, při cestě k ní nebo při pobytu na lehátku či ručníku. Kapacita bude omezena na deset metrů čtverečních na osobu, povinné jsou dvoumetrové rozestupy. Před vstupem si návštěvníci musí vydezinfikovat ruce.

Povoleno bude využívat i sprchy a šatny ob jednu skříňku. Provozovatelé koupališť musí stanovit osobu zodpovědnou za dodržování opatření. Nejméně dvakrát až třikrát denně musí provozovatelé dezinfikovat všechna zařízení, která návštěvníci používají. Tobogany jsou povoleny, musí se ale dodržet rozestupy 1,5 metru i ve frontě, atrakce typu vlnová řeka jsou zakázány.

Kapacita bazénů bude omezena na pět metrů čtverečních na osobu v části pro plavce a tři metry čtvereční v části pro neplavce. S výjimkou bazénů pro plavání kojenců musí být voda chlorovaná na maximální povolenou míru. Ve vířivkách je třeba kapacitu upravit tak, aby byly dodrženy rozestupy 1,5 metru, v sauně musí být plocha čtyři metry krychlové na jednoho návštěvníka.

Pořádání hromadných akcí

Hromadné akce včetně těch ve vnitřních prostorách budou od 25. května povoleny pro nejvýše 300 osob. Pokud bude epidemie dál pod kontrolou, kapacita se od 8. června zvýší na 500 lidí a od 22. června na 1000.

Bude nutné dodržovat dvoumetrové rozestupy a u vstupu poskytnou pořadatelé návštěvníkům dezinfekci. Velké společenské nebo sportovní akce byly zakázány, protože podle epidemiologů spolu s cestováním do zahraničí představovaly největší riziko šíření nákazy mezi lidmi.

Návštěvy v nemocnicích

Od 25. května budou povoleny návštěvy v nemocnicích a domovech seniorů. Přijít mohou nejvýše dva dospělí, kterým se bude měřit teplota. U lidí v karanténě budou návštěvy dál zakázány.

„Bude to dobré i pro psychickou pohodu obyvatel těchto zařízení,“ řekl ministr zdravotnictví. Návštěvy musí mít roušky a dezinfikovat si ruce. Pokud je to možné, měly by se návštěvy uskutečnit venku nebo ve vyčleněných prostorách. Na vícelůžkových pokojích by měla být návštěva od dalších klientů oddělena paravánem nebo podobnou přepážkou.

Nařízení má mírnější a přísnější formu, která bude zavedena podle toho, jak se bude dál epidemie nového typu koronaviru v ČR vyvíjet. Přísnější stanoví pro jednoho klienta jen jednu návštěvu denně a musí se dodržovat dvoumetrové rozestupy.

Restaurace a bary

Ve vnitřních prostorách stravovacích zařízení, která se znovu otevřou veřejnosti 25. května, bude platit povinnost nošení roušky pro personál i hosty. Lidé u stolů ji budou moci odložit jen při konzumaci jídla a pití. Při dalším pohybu po restauraci ji budou muset mít nasazenou. Uvnitř hospod, barů a restaurací bude platit zvýšená dezinfekce, stejně jako na zahrádkách. 

U vstupu do stravovacího zařízení i na zahrádku bude muset být pro hosty dezinfekce na ruce. Před usazením nové skupiny hostů bude muset personál dezinfikovat stůl a židle. Provozovatelé musí bránit shromaždování lidí a dohlížet na dodržování povinného odstupu. Pokud je to možné, odstup by měli dodržovat i pracovníci.

„Od 23:00 do 6:00 bude možné pouze přes výdej okénka. Důvod je zřejmý. Máme tady určité případy v zahraničí, kde právě díky nočním klubům došlo k nárůstu nakažených. Stalo se to nyní kupříkladu v Jižní Koreji,“ řekl Vojtěch.

Hotely

V hotelech a dalších ubytovacích zařízeních, které budou moci znovu začít fungovat od 25. května, bude možné jídlo dále podávat formou bufetů. Měla by u nich ale být obsluha nebo by měly nabízet jednoporcová jídla. V hotelech bude nutné dodržovat přísná bezpečnostní a hygienická pravidla. Pro hosty budou muset být k dispozici materiály s informacemi o opatřeních a požadavcích. 

U bufetové nabídky by měl být informační stojan s vymezením rozestupů nebo koridoru. Pečivo by mělo být podáváno individuálně, omáčky či dresinky by měly být jednoporcové. Stůl musí personál prostřít až po usazení hostů.

Ve veřejných prostorách hotelů a dalších ubytovacích zařízeních, jako jsou recepce, chodby či konferenční místnosti, musí být mezi personálem a hosty dodržována dvoumetrová vzdálenost. Na recepci se doporučuje instalace plexiskla. Pera, tužky, klíče či přístupové karty musejí být po každém použití dezinfikovány, případně vyměněny. Provozovatelé mají dát přednost bezkontaktnímu elektronickému přihlášení k pobytu.

V pokojích je před ubytováním nového hosta nutné zajistit kromě běžného úklidu také dezinfekci vypínačů, klik, ovladačů nebo telefonů. Pokud je použita klimatizace, měl by být zvolen režim s omezením recirkulace vzduchu. Stejný režim by měl platit pro celé ubytovací zařízení. Žádoucí je také časté větrání prostor.

Obchodní centra

V obchodních centrech nebudou moci ani po 25. květnu, kdy se v nich otevřou restaurace, fungovat dětské koutky, odpočinkové zóny a další prostory, kde by se mohli lidé shlukovat. 

joanna5 ( 15. května 2020 16:23 )

pocty nakazenych stoupaji. zajimalo by mne, kdo to roznasi, kdyz vsichni nosi 2 mesice rousky. Neroznasi se to v nemocnicich nahodou? A v obchodech? Jsou zamestnanci kontrolovani? Restaurace dnes: narvano, nedodrzuji rozestupy stolu, rousky nonstop sundane.

joanna5 ( 15. května 2020 16:20 )

...proc zase pridavaji kantorum - 45 tisic? To si delate srandu.

zvonekdozahrady ( 15. května 2020 16:07 )

Ne to se vysvětlit nedá, lebo je to totální ptákovina. Mimo Prahu už roušky nosí málokdo a je to v pohodě. Sedět v hodpodě s rouškou na obličeji může leda pitomec.

veronika novotna ( 15. května 2020 13:22 )

Jsem zvědavá kdo to bude hlídat.😂Už takhle nikdo nepoužívá desinfekci při vstupu do krámu.Vsechno ochmataj.A oni si myslej ze bude někdo něco dodržovat Najivni vlada

zdenios ( 15. května 2020 13:16 )

Také reaguji na těch 10m2 v titulku, ale v článku o tom není zmínka! Takže nic. Já jen, že i 9m2 jako 3x3m znamená odstupy mezi lidmi přímo 3m a diagonálně 4m. Takže matematika s titulky asi v množinách jevů nepočítala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa