Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Překvapený Prymula řekl, odkud si Češi vozí nákazu. S promořením je to prý jinak

Autor: Sabina Dračková - 
22. července 2020
05:30

Nákazu si domů Češi v posledních dnech „přivezli“ i ze zemí, které nepovažujeme za rizikové, potvrdil Blesk Zprávám epidemiolog a vládní zmocněnec Roman Prymula. Podle něj nejde ani tak o dovoz nákazy od moře. Zmínil totiž sousední Polsko a Slovensko. Prymula je ale zároveň skeptický k cestám do Egypta a Turecka. Profesor také opravil své tvrzení, které před čtvrt rokem vzbudilo velké vášně. Teď už tvrdí, že český národ není možné promořit.

I když už nesedí na ministerstvu zdravotnictví, sleduje epidemiolog Roman Prymula šíření koronaviru odborným pohledem stále. Jako vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví je teď k dispozici i dalším ministrům. S šéfem resortu zahraničních věcí Tomášem Petříčkem (ČSSD) představil novinky k cestování, podílí se taky na vývoji mobilní aplikace pro cestovatele CovidPass.

Ze strany českých dovolenkářů i cestovních kanceláří je velký tlak na možnost cestovat do oblíbených destinací, jako je Tunisko, Turecko či Egypt. I přesto, že ministr Petříček, jak sám řekl, jedná s Tuniskem o uvolnění vzájemného cestování, Prymula osobně cestování do těchto zemí lidově řečeno zas tak nefandí.

Prymula varuje před Egyptem i Tureckem

Evropský seznam bezpečných zemí s Tuniskem počítá. Česko zemi ale na svém seznamu bezproblémových nemá. Petříček totiž chce, aby i Tunisko „na oplátku“ zařadilo Česko mezi bezpečné. „Věřím tomu, že v příštích týdnech by se situace mohla vyřešit,“ řekl Petříček.

Češi, kteří by rádi vyrazili i do oblíbeného Egypta a Turecka, mají zřejmě smůlu. Ty na společném evropském seznamu nejsou. „Celý proces záleží na epidemiologické situaci v zemi a jejím vývoji. V případě těchto zemí máme pochybnosti o intenzitě testování, o tom, jak statistiky dokládají situaci,“ naznačil ministr zahraničí možnou nespolehlivost čísel, která tyto země posílají do světa.

Video  Překvapený Prymula řekl, odkud si Češi vozí nákazu. Z dovolené ani tak ne. Varuje ale před Tureckem a a Egyptem. (21. 7. 2020)  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Prymula u těchto zemí optimistický moc není. „Ta jednání nebudou zřejmě úspěšná ve všech těchto zemích, protože to riziko tady nadále přetrvává,“ řekl Prymula Blesk Zprávám s tím, že on sám by cestu do těchto zemí letos skutečně zvážil. „Co se týká jak Egypta, tak Turecka, tak může dojít k tomu, že v těch destinacích je o něco větší riziko,“ řekl Prymula a dodal, že riziko ale zatím není dramaticky vyšší než třeba v Chorvatsku.

Nákazu dovezli i pendleři z Polska

„Už jsme zaregistrovali první případy nákazy u lidí, kteří se vrátili z dovolené,“ uvedlo bez bližších informací - odkud dotyční přicestovali a co v zahraničí dělali - ministerstvo zdravotnictví ústy vedoucí odboru komunikace Renaty Povolné.

To kromě obav z cest způsobilo i pohoršení. Vyjádření totiž namíchlo cestovní kanceláře. „Pokud ministerstvo není schopné doložit ty věci opravdu argumenty, tak by nemělo takové věci vůbec pouštět do éteru,“ řekl Blesk Zprávám místopředseda jejich asociace. Kritizoval, že zdravotnický resort prý hraje hru se strachem lidí.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) mezitím ještě prozradil, že šlo o Čechy cestující z Chorvatska. Nyní ale epidemiolog Roman Prymula Blesk Zprávám prozradil, že do Česka nepřiváží koronavirovou nákazu v posledních dnech ani tak dovolenkáři, jako spíš pendleři.

„Někdy překvapivě tam figurují země, které pro nás nejsou vůbec rizikové,“ řekl Prymula v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Konkrétně zmínil import ze Slovenska, tady mělo jít dokonce o tři případy. Kde je největší riziko, se podle něj však říci nedá. „Vyšší nakupení je u osob, které přijíždějí z Polska,“ podotkl Prymula. Podle jeho slov jde hlavně o pendlery, kteří jezdí do Česka pracovat jako dělníci.

Zároveň ale platí, že by se lidé na dovolených měli vyhýbat velkým skupinám lidí, nákaza také hrozí třeba na letišti.

„Národ není možné promořit“

Prymula v době nouzového stavu v dubnu razil myšlenku: ty Čechy, kteří nejsou v rizikové skupině, promořit. Mělo jít o dvě třetiny Čechů, kteří se měli koronavirem nakazit a prodělat nemoc bez příznaků nebo jen s mírnými příznaky. Vycházel z předpokladu, že dotyční pak budou mít proti nemoci imunitu.

Názor na promořenost tenkrát Prymula změnil poté, co se ukázalo, že Čína poskytuje nekorektní a zřejmě vyfabulovaná data o počtu lidí nakažených novým typem koronaviru. V Česku se ale do té doby razila snaha všechny ochránit a za promořování to jinak respektovaný profesor Prymula několikrát schytal od členů vlády i opozičních politiků. S odmítavým názorem se ozval třeba vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a překvapený byl i premiér Andrej Babiš.

Uteklo čtvrt roku a od epidemiologa teď zní: „Koncept promořování už je dneska passé.“ Prymula přiznal, že pohled už je odlišný. „Je zřejmé, že protilátky přetrvávají tak krátkou dobu, že efektivně není možné ten národ promořit, aby byl kolektivně imunní,“ vysvětlil.

Takový proces by tedy podle Prymuly prakticky probíhal donekonečna. Dodal však, že není problém, že se nákaza dostane mezi zdravé v produktivním věku - zmínil třeba horníky. Obává se ale, že by se nemoc dostala mezi lidi z rizikové skupiny. I z toho důvodu je prý nutné v lokálních ohniscích masivně lidi testovat.

Video  Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula představili novinky v cestování. Ukázali také novou mobilní aplikaci pro cestovatele CovidPass. (21. 7. 2020)  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Více o cestování do zahraničí během pandemie koronaviru čtěte ZDE >>>

joanna5 ( 22. července 2020 23:06 )

...promorovani je fakt nesmysl, musi se to zastavit! ale jak kdyz uz to v sobe ma moc lidi - a budou to prenaset stale dal a dal i kdyz budou jakoby vyleceni???? To je horor kdo toto vyrobil, to na obrovska katastrofa!!!

sorgedoktor ( 22. července 2020 21:50 )

Slopva Drt Prymuly je potreba btat vazne. Epidemii jsme pozdrzeli a ted uz zdravotnikctvi bude jakzu takz pripraveno..

sorgedoktor ( 22. července 2020 21:49 )

Veskere ptispevky liidi co nemaji Lekarskou fakultu nemohou umensitz zasluhy MUDr Prymuly

BoziMilda ( 22. července 2020 19:43 )

Nevím, co si tady všichni namlouváte, že u nás je to čistý. Chcete snadno hledat nakažený ? Tak si náhodně vyberte deset lidí na ulici a hned máte 3 pozitivní. Agresivní mutace viru se u člověka projevila a šel do nemocnice nebo do karantény, takže se jeho šíření během jara utlumilo. A zatím se tady v poklidu šíří mírná bezpříznaková mutace, kde jsou její nositelé odhalováni víceméně náhodně, protože valné většině z nich nic není.

gemino ( 22. července 2020 18:37 )

Sorge Sorge ...in­tensiv­ní..­.uni­versi­ta... Asi zase další bývalý milicionář, estébák, případně jejich přisluhovač. Teď přisluhuje lampasákovi a estébákovi, místo mozku kobliha...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa