Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zrušená dovolená, obavy z lyží v Itálii. Kdo z českých politiků mění kvůli koronaviru plány?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. února 2020
05:10

Češi mají kvůli koronaviru jisté obavy z cestování. Nyní jich jsou tisíce na lyžích v Alpách, kde však výskyt nemoci potvrzen nebyl, alespoň prozatím. Výlet na lyže do italských Alp s rodinou zrušil šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO), víkend v Dolomitech stornoval z obav před hrozící karanténou poslanec STAN Petr Gazdík. A třeba šéf KDU-ČSL Marian Jurečka dal s dětmi raději přednost Jeseníkům, na lyže do Itálie by nyní nejel. V anketě Blesk Zpráv reagovali ministři, lídři stran či europoslanci na dotaz, zda koronavirus a obavy z něj nějak narušily jejich pracovní či soukromé cesty, nebo dokonce plánování dovolené. Tu zimní má za sebou již premiér Andrej Babiš (ANO), který byl začátkem února s rodinou v Alpách ve Francii. Stejně jako ministryně Jana Maláčová (ČSSD) varuje před zbytečnou panikou.

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že její pracovní program koronavirus nepoznamenal. A do Asie nelétá. 

„U zahraničních pracovních cest nebudu nic měnit. I nadále se budu účastnit pravidelných zasedání Rady ECOFIN, která bývají převážně v Bruselu. Dovolenou naplánovanou ještě nemám, do Asie ale nelétám. Mám v Evropě několik oblíbených míst, kde dokážu opravdu vypnout a odpočinout si. A počítám s tím, že i letos některá z nich navštívím,“ vzkázala Blesk Zprávám.

Babiš mírní obavy

Premiér Andrej Babiš (ANO) vlastní plány kvůli koronaviru  měnit nemusel. „Ne, nemusel. Není důvod to řešit, jde jedině o tu Itálii. My potřebujeme eliminovat Itálii. Jeden člověk, který zemřel ve Francii, byl z Číny. Dneska celosvětově máme tři oblasti nákazy - Čína, Jižní Korea a Itálie,“ podotkl s tím, že i nákaza v hotelu na Kanárských ostrovech se objevila kvůli doktorovi, který přicestoval z Itálie.

Že by ale neletěl třeba do Číny, to nedávno Babiš připustil v pořadu Ptám se, pane premiére. Varuje však před zbytečnou panikou a ujišťuje, že Česko má připravené plány pro případ rozšíření nákazy i k nám.

Babiš poslal pozdrav z francouzských Alp: Pivo s vysokohorskou přirážkou, půllitr za 15 euro Babiš poslal pozdrav z francouzských Alp: Pivo s vysokohorskou přirážkou, půllitr za 15 euro | Facebook A. Babiše

Maláčové panika nevoní

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) je i během zimy c,o se cestování týče, poměrně aktivní. „Na místě je opatrnost, určitě ne panika. Myslím, že by lidé měli zůstat v klidu a řídit se doporučeními lékařů. Ochrana proti šíření koronaviru je vlastně stejná jako třeba u chřipky. V nejbližší době se pracovně ani soukromě nechystám cestovat do žádné z rizikových zemí,“ vzkázala Blesk Zprávám.

Ministr kultury a někdejší šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) podotkl: „Žádnou cestu naléhavou teď nemám. Pouze v březnu knižní veletrhy v Lipsku a Paříži. Uvidíme, jak se to do té doby vyvine. Do Asie bych nyní raději necestoval...“

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO), který vede rovnou dva resorty - dopravy a průmysl s obchodem - svůj program zatím nijak neupravoval. „Je fakt, že s ohledem na nemalý nárůst práce a odpovědnosti v posledních týdnech jsem na příští měsíce zrušil všechny cesty mimo kontinent a v rámci EU lítám hlavně do Bruselu. Chystám se s podnikateli v nejbližší době jen do Švédska, Norska a na Ukrajinu. Dovolenou vůbec zatím neřeším, ale podle všeho vyrazím s rodinou a se psem na tramp českými lokálkami. Ale nikoli kvůli koronaviru, baví nás to a poté, co jsem převzal dopravu, tu budou dvě mouchy jednou ranou,“ vzkázal Havlíček.

Jana Maláčová (ČSSD) na lyžích Jana Maláčová (ČSSD) na lyžích | Facebook J. Maláčové

Vondráček ruší dovolenou s rodinou

Rodinnou dovolenou v severní Itálii plánoval na lyžích šéf poslanecké Sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Bohužel situace přímo ovlivnila i mou rodinnou dovolenou. Jarní prázdniny jsem měl trávit s rodinou na lyžích v Itálii a pobyt jsem se rozhodl vzhledem k okolnostem zrušit.“

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) Blesk Zprávám ohledně změn svého programu uvedl: „Kromě řady dotazů z médií jsem svůj program měnit nemusel.“ Jeho resort však vývoj kolem koronaviru v Evropě bedlivě sleduje.

„Především ta situace je akutní ve vztahu k severní Itálii, protože s ohledem na jarní prázdniny máme tisíce našich spoluobčanů v lyžařských střediscích v Alpách. Nemáme potvrzen žádný případ nálezu koronaviru právě v těch horských střediscích,“ podotkl.

A na dotaz Blesk Zpráv, jaké je nyní doporučení pro české lyžaře, kteří si v ČR zimu příliš neužili a míří za zimními radovánkami často právě do Alp, Petříček dodal: „Mám i řadu známých v severní Itálii, kteří mi volají, jestli mají odjet předčasně. Říkám jim to samé, co vám. Obezřetnost je na místě, ale zatím nemáme žádný potvrzený případ z lyžařských středisek, alespoň k dnešnímu ránu tomu tak bylo. Jakmile bychom měli nějakou indicii, že situace v některém z lyžařských středisek se může měnit, tak budeme určitě informovat.“ 

Fiala se Asie nebojí

Předseda opoziční ODS Petr Fiala má v plánu několik zahraničních cest, měnit program kvůli koronaviru nehodlá. „Mám plánované cesty jak do Itálie, tak i do Asie. Sleduji odborné informace o šíření koranaviru. Nepodléhám některým přehnaným mediálním reakcím, ale situaci v žádném případě nepodceňuji. Budu pečlivě sledovat vývoj šíření koronaviru a jsem připraven v případě potřeby svoje cesty zrušit. Musíme se všichni chovat rozumně a odpovědně, abychom zabránili významnějšímu šíření koronaviru v Evropě,“ vzkazuje Fiala.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová podotýká: „Své plány jsem zatím upravovat nemusela, žádnou cestu do zemí, v nichž se již nemoc objevila, jsem v této době neměla. Rozhodně bych v současné situaci dbala na doporučení odborníků a vyvarovala se cestám například do Lombardie v severní Itálii, zcela jistě bych nejezdila do Číny apod.“

Šéf ODS Petr Fiala s dýmkou Šéf ODS Petr Fiala s dýmkou | Facebook Petra Fialy

Do Dolomit raději ne

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka přiznává, že na lyže do Itálie by nyní nejel. A své děti (má celkem pět chlapců) vzal na jarní prázdniny raději do Jeseníků, odkud Blesk Zprávám napsal.

 „Já jsem zatím pracovní ani rodinný program neupravoval. Dovolenou teprve plánovat budeme, spíše jsme chtěli jet na sever, Pobaltí či Švédsko, ale to budeme řešit až před samotnou dovolenou, protože jezdíme obytňákem nebo pod stan a jsme v tomto velmi flexibilní,“ prozrazuje pětinásobný otec Jurečka, nedávno zvolený novým šéfem lidovců.

 „Osobně bych nyní vážil, zda je nutné do některých zemí cestovat. Kdybych měl jet na lyže nyní do Itálie, tak bych tu cestu zrušil. Je to zbytečné zvyšování potenciálního rizika,“ dodal.

Poslanec Petr Gazdík, bývalý předseda STAN, již dovolenou kvůli koronaviru zrušil. A vysvětlil, proč to udělal.

 „V sobotu jsem měl jet do zahraničí. Na jarní prázdniny nakonec zůstávám s dětmi v Česku, zrušil jsem pobyt v Dolomitech - ne snad ani tak kvůli akutnímu nebezpečí, ale spíše kvůli možné karanténě. Takže tady to trochu zhatilo mé plány na prázdniny s rodinou,“ prozradil.

Poslanec STAN Petr Gazdík ve Vysokých Tatrách Poslanec STAN Petr Gazdík ve Vysokých Tatrách | Facebook P. Gazdíka

Zrušená akce v Bruselu

Také europoslankyni za ANO Ditě Charanzové narušily obavy z dalšího šíření koronaviru v Evropě do jisté míry plány. “Vlastní cesty po Evropě zatím neomezuji, zejména tedy s ohledem na moji práci, uvidím ale, jak se bude situace vyvíjet. Samozřejmě se přizpůsobím případným doporučením,“ uvádí lídryně šestice Babišových emisarů v Bruselu.

 „Je pravda, že jsem za daných okolností zrušila jednu velkou konferenci, kterou jsem plánovala uspořádat v Bruselu. Velká část účastníků měla být tvořena kolegy z Asie, rozhodla jsem kvůli možným rizikům akci odložit. Zatím na neurčito," řekla Blesk Zprávám Charanzová. „Co se týká mé rodinné dovolené, opravdu jsme ji přestali plánovat. Nikdo si dnes asi netroufne předvídat, jak se situace vyvine,“ připustila také.

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová uvedla, že víc než koronaviru se při cestách letadlem obává povětrnostních podmínek - v době, kdy řádí jeden orkán za druhým.

 „Pracovní cesty mám naplánované již delší dobu a zatím jsem je neměnila. Ani to neplánuji. Cestuji primárně po Evropě, se zachováním hygienických pravidel nemám tedy zvýšenou obavu. Létat se nebojím, rozhodně ne kvůli koronaviru - povětrnostní podmínky posledních týdnů mě děsí víc, už jsme jednou i nepřistáli,“ podotýká.

Europoslankyně Dita Charanzová (ANO) s dcerami na horách Europoslankyně Dita Charanzová (ANO) s dcerami na horách | Facebook D. Charanzové

Viry bez šance proti prokouřenému tělu

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) se do Asie chystá, ale až ve druhé polovině roku. „Do Asie mám pracovně letět na podzim, takže to neřeším. Dovolenou budu mít v létě a rozhoduji se až na poslední chvíli. Jinak normálně pracuji a pohybuji se mezi Českem, Bruselem a Štrasburkem. Nepodléhám hysterii. A jako silný kuřák doplňuji, že mě zatím nikde žádná chřipka neskolila na víc než jeden den. Viry nemají v prokouřeném těle žádnou šanci,“ vzkázal Blesk Zprávám.

Europoslankyně KSČM Kateřina Konečná se také snaží mírnit obavy z koronaviru. „V první řadě je potřeba říct, že je na místě obezřetnost, nikoliv panika. Tím se řídím i já, takže dodržuji hygienické zásady, ale žádná zásadní omezení v cestování nechystám, koneckonců to v mém pracovním životě ani nejde,“ upozornila.

Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) vyrazila za zimou do jeseníků Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) vyrazila za zimou do jeseníků | Instagram K. Konečné

Tomáš Zdechovský, místopředseda KDU-ČSL a rovněž europoslanec, se koronaviru neobává. „Řídím se selským rozumem. Snažím se nevyhledávat riziková místa a pravidelně starat o své zdraví. To je nejlepší prevence před jakýmkoliv strachem z nákazy koronavirem. Moje mamka, která je lékařka, vždy říkala, že nejhorší smrt je z vyděšení,“ dodal.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se synem na sjezdovce. Vyrazili do Mladých Buků (29.12.2019) Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se synem na sjezdovce. Vyrazili do Mladých Buků (29.12.2019) | Facebook T. Zdechovského

Jak postupovat při stornu zájezdu a kdy je to bez sankcí? >>>

Kazin ( 28. února 2020 10:33 )

Politici jen ať jedou a zpátky už nemusí

panda82 ( 27. února 2020 08:45 )

pan Vystrčil by neměl odkládat svou cestu na Tchai-van, sice ve funkci má být až od března a už úkoluje prezidenta co má dělat, ještě by měl podat informaci jestli jede na ten výlet jako turista, nebo sdělit program, kolik nás bude ta cesta stát

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa