Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Lháři,“ řvali na Babiše. Paniku kvůli koronaviru mírní, skupování konzerv odmítá

Aktualizováno -
26. února 2020
16:33
Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. února 2020
12:10

Premiér Andrej Babiš (ANO) po úterní Bezpečnostní radě státu kvůli koronaviru vyrazil ve středu ráno na výjezd do Královéhradeckého kraje. Čekali tam na něj mj. i demonstranti, kteří znemožnili uspořádat tiskovku na nádraží v Náchodě. S Blesk Zprávami promluvil o situaci Čechů, kteří uvízli v karanténě na Kanárských ostrovech, opatření kvůli severní Itálii i o šířících se fotkách prázdných regálů v českých obchodech, odkud zmizely konzervy. Premiér se paniku snaží mírnit.

Andrej Babiš (ANO) reaguje na obavy z koronaviru i cestování, jeho pracovní program však pokračuje nenarušeně dál. A tak na středu připadl výjezd od Královéhradeckého kraje, který začal ráno v Jaroměři a pokračoval do Náchoda.

Tam však přišla komplikace. Babiš si zažil „uličku hanby“. Na premiéra čekali v Náchodě ve středu demonstranti s cedulemi jako „Bureši, náš stát není tvoje firma“ či „Babiš je lhář“, informují Seznam Zprávy. Premiér rovněž čelil pokřikům „Hanba, hanba“.

Na Babiše v Náchodě čekali při výjezdu do Královéhradeckého kraje demonstranti (26.2.2020) Na Babiše v Náchodě čekali při výjezdu do Královéhradeckého kraje demonstranti (26.2.2020) | ČTK/Taneček David

Babišovi narušili plánovanou tiskovku, která se měla uskutečnit přímo na nádraží. Přesunula se do jednoho z místních hotelů. Babiš po ní promluvil po telefonu s Blesk Zprávami o aktuálních hrozbách a doporučení právě kvůli koronaviru.

Mírní obavy Čechů, kteří sdílí na sítích fotky s vykoupenými regály. A zároveň přiznává, že Čechům, kteří uvízli v karanténě v Tenerife, nemůže vláda nijak pomoci.

Blesk Zprávy: Pane premiére, nedoporučili jste lidem cestovat na sever Itálie kvůli koronaviru. Proč?

Babiš: Všichni lidi, kteří jsou v Evropě nakaženi, se nakazili v Itálii. Na Kanárských ostrovech je pět Čechů zavřených v hotelu. Přiletěl tam italský doktor, který se nakazil v té oblasti. Dva mladí lidé, kteří jsou v Innsbrucku, se nakazili v té oblasti. A všichni se nakazili v oblasti. Takže ten koronavirus v Evropě je v Itálii, v té oblasti Lombardie a Benátsko.

Proto my jsme nedoporučili lidem, aby tam šli, protože se mohou vystavit problému, že v nějakém hotelu v Itálii přijde někdo z té oblasti, který to má, a potom samozřejmě tam lidé mohou být uzavření, jak je to na Kanárech. Proto my jsme řekli, že i všichni, kteří se vrací z Itálie, aby zkrátka sledovali svůj zdravotní stav a pokud mají zvýšenou teplotu, aby kontaktovali telefonicky doktora.

Připravujete se na možný výskyt koronaviru i u nás?

Babiš: My samozřejmě děláme opatření. Momentálně máme pět Čechů na Bulovce, kteří přišli z Íránu, máme rodinu v Plzni, která byla v Itálii. Všechny testy byly negativní. Děláme ta opatření a samozřejmě se připravujeme, kdyby náhodou se to u nás vyskytlo, aby samozřejmě byly jasné postupy.

Na Bezpečnostní radě státu byl hejtman Běhounek  (Jiří Běhounek z ČSSD, hejtman z Vysočiny a předseda Asociace krajů ČR - pozn. red.) a v pondělí Bezpečnostní rada státu zasedne znovu.

Musel jste i Vy sám měnit své pracovní či soukromé cesty kvůli koronaviru? Nebo plán na dovolenou?

Babiš: Ne, nemusel. Není důvod to řešit, jde jedině o tu Itálii. My potřebujeme eliminovat Itálii. Jeden člověk, který zemřel ve Francii, byl z Číny. Dneska celosvětově máme tři oblasti nákazy - Čína, Jižní Korea a Itálie. (Andrej Babiš byl již v únoru s rodinou na dovolené ve francouzských Alpách, jeho manželka Monika a dcera Vivien předtím na exotickém Zanzibaru - pozn. red.)

Babiš v Královéhradeckém kraji zavítal i do firmy, která vyrábí roušky (26.2.2020) Babiš v Královéhradeckém kraji zavítal i do firmy, která vyrábí roušky (26.2.2020) | ČT/Taneček David, Rychtera Zdeněk

Po Bezpečnostní radě státu jste uveřejnili i doporučení pro cestování pro Čechy. Jak by si měli počínat? Zachovat chladnou hlavu?

Babiš: Určitě není důvod k nějaké panice, není důvod, aby lidi nakupovali věci do zásoby. U nás není žádný případ, bylo vyšetřeno 98 lidí, koronavirus se nepotvrdil. A my to sledujeme, jsme na to připraveni. Samozřejmě každý má obavy, já tomu rozumím.

Ale my skutečně děláme opatření. A v případě, že by se vyskytl ten vir u nás, tak máme úplně jasné postupy. Laboratoř, která testuje vzorky, pracuje 24 hodin, analýzy jsou do šesti hodin. Máme webovou informační stránku Ministerstva zdravotnictví, máme tam telefonní linku, takže lidé mohou získávat hlavně na Ministerstvu zdravotnictví. Není důvod k nějaké panice.

Video  Vojtěch pochválil postup Itálie. Turistické oblasti nepovažuje za problematické.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Češi však rádi jezdí v tomto zimním období na lyže - třeba i do Itálie. Došlo i k tomu, že některé školy ruší své kurzy v Itálii. Co se týče lyžování v Itálii, to byste asi momentálně úplně nedoporučil?

Babiš: Myslíme si, že do oblasti, kde je ta nákaza - Lombardie, Milán, Benátsko - není dobré jezdit. Ale nemůžeme to lidem zakázat. My jen upozorňujeme, že je tam určité riziko, že se může v hotelu vyskytnout vir a že se jim může stát, jak našim spoluobčanům na Kanárech, že tam budou v karanténě. V tom hotelu je tisíc lidí a než se to všechno vyšetří, tak já nevím, jak dlouho tam ti naši turisté budou. A my nemáme žádnou možnost jim pomoci.

A nejste s nimi ani v kontaktu?

Babiš: Já jsem v kontaktu s cestovní kanceláří. Mluvil jsem s ní včera večer. Vysvětlovali mi, jak to vzniklo. Guvernér té provincie dal karanténu na ten hotel, je tam asi tisíc lidí. Přišly tam týmy lékařů, kteří odebírají vzorky všem těm, kteří jsou v tom komplexu ubytováni. A samozřejmě když je to tisíc lidí, tak si to vyžádá čas.

Jsme v kontaktu s cestovkou, domluvil jsem se s nimi, že mi dají vědět, když bude něco nového. Ale v této chvíli my nejsme schopni jim žádným způsobem pomoci. Proto my upozorňujeme, že se to teoreticky může stát a že středisko nákazy je Lombardie, Benátsko, to znamená severní Itálie.

Video  Mají mít strach z koronaviru Češi na lyžích v Itálii? Ministr Petříček (ČSSD): Situaci sledujeme  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy / Foto Reuters
Video se připravuje ...

Je opět možné vypravení vládního speciálu jako v případě Čechů z Wu-chanu?

Babiš: To není o vládním speciálu, ta cestovka se o ně postará. Tam jde o to, že oni jsou v karanténě a nemohou ten hotel opustit tak dlouho, než guvernér nerozhodne o tom, že se mohou vrátit domů. Cestovka se o ně postará.

Vy nyní reagujete i na ty obavy z koronaviru. České sociální sítě jsou specifikem, kde se ty obavy nyní šíří třeba i prostřednictvím fotek z údajně vykoupených obchodů či částí regálů. Mají se Češi začít předzásobovat, jak se někteří lidé začínají obávat?

Babiš: Určitě ne, je to nesmysl, protože pokud by se to vyskytlo u nás, což teda nepředpokládám a doufám, že to nebude takový problém, tak samozřejmě stát vyhlásí stav nouze a zásobování zabezpečí. To je náš úkol.Takže není nejmenší důvod dělat nějakou paniku a něco nakupovat, to je nesmysl.

Andrej Babiš v Královéhradeckém kraji zavítal i do fitmy, která vyrábí roušky (26.2.2020) Andrej Babiš v Královéhradeckém kraji zavítal i do fitmy, která vyrábí roušky (26.2.2020) | ČTK/Taneček David

pindal ( 1. března 2020 20:22 )

To je dobře,že Babiš má negativní vliv na některé lidi,jinak se z toho,co tady bylo nedostanem.

hradnisamohunka ( 27. února 2020 06:33 )

Když se podívám na tu fotku, kdo tam demonstroval proti hamižnému Burešovi, tak se mi chce zvracet. Zrovna taková jedna hamižná a nenažraná paní, která jde stejně jako Bureš přes mrtvoly a nekouká se nalevo ani napravo, nejraději by vlastnila úplně všechno a úplně všechny. Tak to je dobrý paradox. Když tě neokrade Babiš, okrade tě ona a jí podobní lidé. Podstata věci je v tom, na koho zbyde víc.

hadisko ( 27. února 2020 06:33 )

zapoměl jsem na pakáž starostu kde vynikal ubožák Nosek který aby se proslavil kvičel jako odpad politiky že nepude s Babišem na snídani i kdyby měl zemřít opravdu obecný blb a co oběd večeře uplatky to ti vyhovuje zrovna ty budeš se předvádět jen proto že ti jebe za milion chcanek Mináře.I taková *** jsou starostové.

hadisko ( 27. února 2020 05:32 )

jak se ukáže nejlepší premier vylézají neplatiči daní,­zlodě­ji,fe­táci,­udava­či,ne­ziskov­ky,ak­tivis­ti i pakáž kterou si platí novináři,milion chcanek,opozice kmotru.Když jsem viděl tu luzu špínu jak kvičí tak jsem viděl rok 1948 náměsti plných rudých krys!!! stejná pakáž.

Kazin ( 27. února 2020 05:11 )

No zase Češi jako stádo bučicich telat nepřekvapuje 😂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa