Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zazněla palba, pak zemřel voják. Donbas opět bouří, prezident volá bezpečnostní radu

Autor: ČTK, tsv - 
18. února 2020
11:43

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se rozhodl svolat bezpečnostní radu státu poté, co při úterní potyčce s proruskými separatisty byl v Donbasu na východě Ukrajiny zabit ukrajinský voják. Podle prezidenta jde o pokus zmařit vyhlídky na mír. Luhanští povstalci naopak obvinili ukrajinskou armádu z „masivního úderu“, ale prý se jim podařilo odrazit pokus o průnik k obci Holubivske.

„Povstalci a okupanti nachystali na páté výročí debalcevské tragédie (masakru ukrajinských vojáků stahujících se z obklíčeného města Debalceve - pozn. ČTK) cynickou provokaci. Ale není to jen cynická provokace (...), je to pokus zmařit mírový proces v Donbasu, který se začal sunout kupředu alespoň malými, ale nezadržitelnými krůčky,“ citoval Zelenského list Ukrajinska pravda.

Na bezpečnostní radě hodlá prezident se svými spolupracovníky posoudit situaci a rozhodnout o dalších krocích. „Naše zaměření na ukončení války a naše oddanost mezinárodním dohodám se nemění, stejně jako naše odhodlání klást odpor jakékoli ozbrojené agresi proti Ukrajině,“ dodal šéf státu.

Kyjev obviňuje Rusko z vojenské podpory separatistů a z okupace ukrajinského území, Moskva to popírá.

Separatisté v úterý ráno podle velení ukrajinské armády zaútočili na ukrajinské pozice na několika úsecích fronty u města Zolote v Luhanské oblasti. Ukrajinské jednotky odpověděly palbou. Boj trval několik hodin, o život přišel jeden ukrajinský voják a čtyři další byli lehce zraněni.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi