Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš vyrazil do „digitální země“. Moniku potrápil vítr, u večeře přišla řeč na děti i dovolené

Autor: Jakub Veinlich, simao - 
17. února 2020
21:08

Po týdnu v Alpách vyrazil premiér Andrej Babiš (ANO) na další cestu. Tentokrát už pracovně. Zamířil do Estonska a opět v doprovodu své ženy Moniky. Tu po příletu potrápil silný vítr, který jí rozcuchal. Do „digitální“ země už měl přitom Babiš zamířit loni v prosinci. Tehdy ale návštěvu narychlo zrušil kvůli masakru v ostravské nemocnici, kde běsnící šílenec postřílel v čekárně několik lidí a nakonec zabil i sám sebe.

Po týdnu volna, kdy Babišovi prý neustále v Alpách drnčil telefon, jak píše ve svém pravidelném hlášení „Čau lidi“, řídil premiér v pondělí ráno vládu a odpoledne odlétá do Estonska.

Zatímco při odletu z Prahy premiérovi a jeho výpravě pršelo, po příletu do Estonska se musela premiérova manželka popasovat s vichrem, který jí rozcuchal účes.

Video  Manželku premiéra Andreje Babiše potrápil při příletu do Estonska silný vítr. (17.2.2020)  - Blesk Zprávy: Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

První bod programu ho čekal jen chvíli po příletu, kdy povečel se svým protějškem Jürim Ratasem. U slavnostní tabule nechyběly ani manželky obou státníků, Karin Ratasová a Monika Babišová. „Bavili jsme se o všem možném. Děti, rodina, dovolené, politika,“napsall po večeři Babiš Blesk Zprávám.

Čtvrté setkání s mladým premiérem

Zdaleka nejde o první setkání pětašedesátiletého českého premiéra s teprve jednačtyřicetiletým předsedou estonské vlády. Podle dokumentu Česká diplomacie 2018 vydávané ministerstvem zahraničí se jen v roce 2018 oba politici potkali celkem třikrát.

V lednu před dvěma lety to bylo krátké jednání na okraj světového fóra v Davosu. Na konci července téhož roku se oba potkali u společného stolu s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem v Salcburku, kde Babiš pozval estonského premiéra Ratase na návštěvu do České republiky.

Ta se konala 22. a 23. listopadu v roce 2018. Při společném jednání otevřeli například otázky kybernetických hrozeb, přípravy na brexit a nebo také vztahy mezi EU a Ruskem.

Estonsko v roce 2017 předsedalo Evropské unii a pořádalo mimo jiné summit zaměřený na problematiku digitalizace. V této oblasti je Estonsko v rámci Unie premiantem a Babiš chce, aby na tom Česko bylo do několika let podobně.   

S Jürim Ratasem se na bilaterálním jednání potká Andrej Babiš hned v úterý ráno, půjde zhruba o hodinovou schůzku. Vystoupit mají na společné tiskové konferenci. Po ní se český premiér přesune do Centra NATO, kde se zabývají kybernetickou obranou.

Babiš v centrále přepravců

Mezi „nepolitické“ návštěvy se dá v rámci této cesty zařadit obhlídka centrály společnosti Bolt, která je známá svou přepravou také v České republice. Kde je rovněž největším konkurentem společnosti Uber – obě firmy se zabývají přepravou lidí pomocí aplikací a řešily také spory s běžnými taxikáři.

Britský deník The Financial Times označil loni v dubnu společnost Bolt jako třetí nejúspěšnější evropskou firmu, které během roku stoupl nejvíce obrat. Dopravní systém založený na mobilní aplikaci hlásil nárůst o 12 231 %.

Položení věnce a jednání s šéfem parlamentu

Během krátké cesty, která trvá dohromady zhruba 24 hodin, se premiér Babiš setká také s ministrem pro zahraniční obchod a IT Estonské republiky, šéfem místního parlamentu a také položí věnce na Náměstí Svobody u pomníku Války za nezávislost. V ní nově vzniklá Estonská republika v letech 1918–1920 bojovala proti vojskům Sovětského svazu, baltoněmecké Zeměbrany a některým dalším německým jednotkám za svou samostatnost.

Oddělený program Babišovy Moniky

Premiérova žena Monika Babišová bude mít v Estonsku vlastní program. Tak to při cestách, kdy doprovází svého muže v zahraničí, bývá tradičně. Babišová často navštěvuje sociální zařízení nebo charitativní organizace.

V úterý navštíví například Ženskou kliniku Centrální nemocnice západního Tallinnu či čtvrť Telliskivi. Zavítá rovněž do tallinnského krizového centra pro matky v nouzi.

Babišová měla doprovázet českého premiéra také před necelým měsícem na cestu do Izraele. Nakonec ale z její cesty sešlo. Izraelská strana totiž nakonec upravila formát slavnostní večeře.

Video  Babiš bez Moniky v Izraeli: Moje paní chtěla letět, ale manželky vyškrtli. I z bezpečnostních důvodů  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Moje paní chtěla přicestovat, i se těšila, byla i v delegaci. Ale potom nám oznámili, že ta večeře je jeden plus nula, takže manželky z nějakých důvodů vyřadili,“ řekl tehdy Babiš na dotaz Blesk Zpráv přímo na místě.

První cesta zrušená kvůli střelbě 

Předseda české vlády měl původně Estonsko navštívit v prosinci. Cestu ale zrušil kvůli střelbě v ostravské fakultní nemocnici. Babiš měl tehdy navštívit leteckou základnu v Ämari, kde od září působili čeští piloti v rámci mise NATO na ochranu vzdušného prostoru Pobaltí s pěti letouny JAS-39C Gripen. Vojáci svoji misi ale ukončili v lednu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

okluznifranta1 ( 18. února 2020 09:57 )

Správně má být trestně stíhaný premiér ČR, estébák BUREŠ Babiš ty střevo...

zada ( 18. února 2020 08:15 )

souhlas marmate !

zada ( 18. února 2020 08:14 )

Pane premiére bravo, rozšiřovat české obzory a spolupráci mezi národy. Tak to má být. A paní Monika, jako vždycky "šik". Krásná a inteligentní žena, skvělý "export" české slovanské krásy.

marmat ( 17. února 2020 19:52 )

muscula :
Asi ani netušíte, čím nás Estonsko může inspirovat!???
Trochu čtěte a pak "vymejšlejte"

marmat ( 17. února 2020 19:50 )

Nezix:
S Vám asi taky někde vyrazili dveře...Nebo okno ???
Je to n a p r o s t o evidentní
Závist se naučte ovládat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa