Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš neznal název naší země? Překvapilo ho „stupidní“ Czechia, teď vše vysvětluje

Aktualizováno -
14. února 2020
14:38
Autor: tsv, Mii, vei - 
14. února 2020
12:59

Název se mu pouze nelíbí, nebo o něm vůbec nevěděl? Premiér Andrej Babiš (ANO) v minulém březnu poskytl rozhovor americkému deníku The Wall Street Journal (WSJ), který se ze značné části točí kolem slova Czechia, nového anglického názvu České republiky. Babiš v něm říká, že takové přejmenování byl „stupidní nápad“ a diví se, že název vůbec existuje. Blesk Zprávy proto zjišťovaly, zda premiér název skutečně neznal. A telefonicky odpověděl, že Američané celou věc lehce nafoukli.

V rozhovoru, který WSJ vydal včera, je Babiš překvapen, proč a kdy byl název Czech Republic změněn na Czechia. Uvedl, že jméno přijmout nehodlá a nadále plánuje k ČR referovat jako k České republice. Nechce, aby se stát zaměňoval s Čečenskem (Chechnya). „Nevím, nelíbí se mi to. Jsme Česká republika, jsme Češi. Nevím, kdo přišel s tak stupidním nápadem,“ sdělil novinářům.

Když se později američtí novináři podivovali nad tím, že premiér nezná oficiální název vlastního státu, odbyl je Babiš s tím, že si nemůže vše pamatovat. „Divil jsem se, že ho někdo používá. Mluvím zásadně o Czech Republic. Nevím, kdy se to schvalovalo, a nevím proč,“ řekl předseda vlády.

Czechia používat nebudu, vzkazuje Babiš

Blesk Zprávy se premiéra ptaly, zda rozhovor proběhl tak, jak ho WSJ popisuje. „V rozhovoru jsem řekl, že název Czechia se mi nelíbí, že ho nepoužívám a že používám Czech Republic. A je jedno, jestli ho vláda schválila, nebo ne,“ vysvětlil Babiš. 

Podle svých slov měl k názvu negativní vztah od počátku. „Nechci nic vracet  - někdo to dal na vládu – Sobotkova vláda to schválila, já jsem tam možná seděl, vyjádřil jsem se k tomu, že se mi to nelíbí. Bylo to přijato a každý si používá, co chce. Já Czechia nepoužívám a nebudu. To je vše,“ řekl rozhodně premiér.

Že z toho WSJ udělal takovou senzaci, mu vadí. „Ten americký redaktor ani neví, kde je Česká republika. Většinou Američani ani nevědí, kde je Evropa. Proč to ten pán teď píše, nevím. Vím jen, že jsem s ním v New Yorku mluvil asi hodinu. Chtěl vědět i něco o zemědělcích. Všechno jsem mu vyvrátil a on si napsal, co chtěl. Rozhovor vznikal v březnu 2019,“ popsal Babiš. A že by slovo vůbec neznal? To předseda vlády zcela odmítl.

Ve vládě byla proti jen Šlechtová

O názvu Czechia hlasovala vláda v roce 2016. A jediný, kdo proti zkrácené verzi názvu vystupoval, byla tehdejší ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). 

„Byla jsem tehdy v roce 2016 jediná, kdo vystupoval proti názvu Czechia. Všichni ostatní členové vlády byli pro zkrácený název,“ řekla v pátek Blesk Zprávám poslankyně Šlechtová. Dodala, že proti názvu Czechia byla i později, když se uznával na mezinárodním poli. 

„Se zkráceným názvem jsem nesouhlasila ani pro neoficiální používání například v OSN. Nesouhlasím s ním do teď,“ doplnila.

V souvislosti s novým názvem České republiky Šlechtová tehdy mluvila dokonce i o národním referendu. 

Zemanovi se název líbí

K názvu Czechia se v minulosti vyjadřoval i prezident Miloš Zeman. Ten ho považuje za poetičtější a historicky správný. Svůj argument podporuje faktem, že Francie se také nejmenuje Francouzská republika.

Na návštěvě v Izraeli v roce 2003 dokonce podotkl, že je rád, že o státu jako o Czechii mluví spolu s ním i izraelský prezident Šimon Peres. „Jsem velmi šťastný, že jste použil výraz Czechia jako já. Zní to mnohem lépe, a ne tak chladně jako Czech Republic,“ řekl tehdy Peresovi.

Czechia oficiálně existuje od července 2017, kdy se slovo dostalo do databáze Organizace spojených národů (OSN) jako anglické označení České republiky. 

oxyx_ ( 15. února 2020 08:59 )

Heidrich nám nevládl, blbe. Ale zřejmě jsi myslel, Nečase nebo Topolánka blbe.

oxyx_ ( 15. února 2020 08:56 )

Nezahlcuj ubulená dokola hlody nahlašuj si a drž pec.

oxyx_ ( 15. února 2020 08:54 )

Já mám s pravopisem taky problém, ale u mě je to vrozená vada.

ANO_nam_bude_lip ( 15. února 2020 01:15 )

Jednou nám vládne Heydrich, potom Husák, teď Babiš...

llllll- ( 15. února 2020 00:39 )

Tolik hrubek ve dvou příspěvcích, ty se Babise drz

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa