Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Prokletí šéfů ČSSD: 7 rozvodů a smrt. O ženu přišli kromě Hamáčka i Zeman, Gross a Špidla

  • Autor: Jakub Veinlich - 
    28. 1. 2020
    05:45

    Vicepremiér a šéf sociální demokracie Jan Hamáček v tom není sám. Rozvod už za sebou mají i jeho předchůdci ve vedení ČSSD. Manželství se rozpadlo v minulosti také Miloši Zemanovi, Jiřímu Paroubkovi, Vladimíru Špidlovi i Bohuslavu Sobotkovi. Nejtvrdší ránu osudu si ale prožila i druhá rodina Stanislava Grosse.

  • 1.Zeman si vzal těhotnou asistentku

    Stávající prezident Miloš Zeman se stal předsedou ČSSD 27. března 1993. Ve funkci ho sice nepotkala rozvodová mašinérie, ale to možná jen proto, že už měl rozvod za sebou. Se svou první ženou – spolužačkou ze studií střední školy Blankou Zemanovou vydržel v manželství 7 let.

    Těsně po svatbě se Zemanovým v roce 1971 narodil syn David. S ním se otec prezident dnes vídá jen sporadicky. I přesto o něj měl strach při nedávném masakru v ostravské nemocnici, při kterém zemřelo 6 lidí a samotný útočník nakonec spáchal sebevraždu. David Zeman přitom pracuje v nemocnici jaké lékař.

    „Když jsem se to dozvěděl, tak jsem měl pochopitelně o něj strach. A právě tento strach mi umožnil ještě více se vcítit do bolesti lidí, kteří přišli o své blízké,“ popsal Zeman své chvilky strachu v polovině prosince loňského roku v TV Barrandov – tedy v jednom z jeho posledních vystoupení v pořadu Týden s prezidentem.

    Syn David přitom podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka nechyběl ani loni v září na oslavě 75. narozenin Miloše Zemana na zámku v Lánech.

    Druhá svatba těsně po zvolení

    Po druhé do toho Zeman praštil jako čerstvě zvolený předseda ČSSD druhého srpna 1993. Do čela strany se přitom posadil jen pár měsíců před tím – 28. března. K oltáři si přivedl svou současnou ženu a tehdejší asistentku Ivanu. Za svobodna Bednarčíkovou.

    Současná první dáma je přitom na Hradě o fous déle než Miloš Zeman. Jeho předchůdce Václav Klaus zaměstnával Zemanovou totiž až do dubna v roce 2012 jako kulturní produkční Správy Pražského hradu.

    Těhotná nevěsta Zemanová

    Své ANO o dvacet let staršímu Miloši Zemanovi přitom musela Ivana říct už těhotná. Do manželství se už pět měsíců po svatbě, na Nový rok 1994, narodila dcera Kateřina. Ta má na současnou hlavu státu, podle Zemanova okolí, nebývalý osobní vliv. Otce loni na podzim údajně přesvědčila k takzvanému rekondičnímu pobytu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Kvůli tomu se dokonce na čas přesunula z Velké Británie zpět do Česka.

    Video  Jiří Ovčáček o zdravotním stavu prezidenta Zemana  - Vera Renovica, Mária Rušinová
    Video se připravuje ...

    Zeman v polovině ledna v pořadu Blesk Zpráv s Prezidentem v Lánech prozradil, že Kateřina, která pomáhala na Hradě také s přípravou tradičního charitativního plesu, má v Británii ukončenou první část studia. Získala titul bakalář.

  • 2.Špidla po rozvodu přišel i o důvěru

    Podruhé ženatý je také Zemanův nástupce Vladimír Špidla. O svém soukromí přitom roky zarputile mlčí. Z prvního manželství má dvě děti. Jeho druhou ženou se stala Viktorie Špidlová, která má také děti z předchozího svazku, a tak společné potomky spolu nemají. Když se stal Špidla premiérem, nastěhovali se manželé z panelového bytu 1+1 v Jindřichově Hradci do Kramářovy vily. Tam měli k dispozici byt 5+1 a další reprezentační prostory.

    Špidla zažil ale jednou nejen odchod od rodiny, ale také od své vlastní strany. V  čele ČSSD stál od 7. dubna 2001, odešel pod tlakem 26. června 2004. Tedy necelé dva měsíce po té, co jako premiér přivedl po referendu Česko do Evropské unie.

    Špidla přitom ztratil ve vlastní straně důvěru – nakumulovalo se víc faktorů – jeho vlastní strana nesouhlasila s navrhovanou daňovou politikou i zahraniční politikou vlády. Sociálním demokratům neuspěli také její prezidentští kandidáti, a to včetně Miloše Zemana, který v parlamentní volbě vypadl v roce 2003 už v prvním kole. A úspěšný nebyl také filozof Jan Sokol nominovaný vládní koalicí. A vaz zlomily Špidlovi také výsledky voleb do Evropského parlamentu. ČSSD získala jen 8,8 procenta hlasů.

    Ústřední výkonný výbor strany Špidlovi proto vyslovil nedůvěru – ten se ale se stranou definitivně rozvedl poté, co neobhájil pokračování vlády ve složení ČSSD – KDU-ČSL a US – DEU. Jako náplast za rozvod pak dostal bývalý premiér flek v Bruselu. Kdy se stal první českým eurokomisařem pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti.

    Že každé manželství nemusí končit nutně spálením mostů, ukázal Špidla i tak, že má stále stranickou knížku. V roce 2010 byť neúspěšně kandidoval do Senátu a po volbách v roce 2013 se o něm dokonce spekulovalo, že by se mohl vrátit do křesla ministra práce a sociálních věcí. Nakonec se však stal šéfem poradců a poradkyň premiéra Bohuslava Sobotky.

  • 3.Gross rozvod půl roku po svatbě

    I Špidlův nástupce v čele ČSSD a vlády – nejmladší premiér v historii Česká - Stanislav Gross měl za sebou rozvod. A to krátce po své první svatbě. Poprvé se ženil v roce 1990 už jako člen sociální demokracie. Když mu bylo dvacet let, bral si krátce po návratu z vojny teprve 18letou sympatickou blondýnu Dagmar Vedlejchovou. Velká láska ovšem vydržela jen půl roku od svatby.

    Dagmar se v roce 2015 jmenovala Větrovcová a na otázky týkající se vztahu s Grossem nechtěla odpovídat. A tajemný o svém prvním manželství byl i někdejší nadějný politik. „Ženil jsem se těsně po vojně z mladické nerozvážnosti,“ řekl Gross před lety jedinou větu ke svému prvnímu manželství.

    Podruhé se Stanislav Gross oženil v únoru 1996. Vzal si zástupkyni vedoucí parlamentní jídelny Šárku. Za svědka mu byl tehdy jeho stranický šéf a dnešní prezident Miloš Zeman. Už tehdy se prý novomanželé dohodli, že chtějí mít dvě děti a tak se také stalo.

    V roce 2000 se rodičům narodila starší dcera Denisa, v roce 2002 dnes známější slečna Natálie. Narodila se dokonce ve stejný den jako prezident Miloš Zeman, tedy 28. září.

    Stanislav Gross zemřel 16. dubna 2015 na amyotrofickou laterální sklerózu. Tedy na absolutní selhání svalů, které nedokáže mozek nijak ovládat.

  • 4.Paroubek druhá svatba hned po rozvodu

    Dva rozvody má za sebou i další šéf ČSSD a sociálně demokratický premiér Jiří Paroubek. První rozvod s manželkou Zuzanou ohlásil na začátku července 2007, a to prostřednictvím svého tehdejšího mluvčího Jiřího Ovčáčka, dnes mluvčího prezidenta Miloše Zemana.

    „Před několika měsíci jsme se společně dohodli na ukončení našeho manželství a našem rozchodu. Právní zástupci v současné době na rozvodu pracují. V současné době nežijeme již určitou dobu ve společné domácnosti, přesto jsme v poslední době společně plnili celou řadu společenských povinností. O celé věci byli dosud informováni jen naši nejbližší přátelé a příbuzní. Neviděli jsme důvod informovat zatím o našem rozhodnutí veřejnost,“ uvedli Paroubkovi téměř před 13 lety ve svém společném prohlášení.

    Svou první ženu si bral Paroubek přitom v roce 1979. A mají spolu syna Jiřího. Tomu se v době, kdy rodiče ohlašovali rozvod, narodila dcera Viktorie.

    1979 - Jiří Paroubek si bere první ženu Zuzanu 1979 - Jiří Paroubek si bere první ženu Zuzanu | Foto: archiv Blesku

    Tou dobou byl Paroubek přitom už na společné dovolené tehdy ještě s novou neoficiální partnerkou – překladatelkou Petrou Kováčovou.

    Na překladatelky má Paroubek nejspíš slabost. Jak Zuzana, tak i Petra jsou totiž obě tlumočnice.

    Právě Kováčová se po boku Paroubka pohybovala jako překladatelka už několik měsíců, když ho doprovázela na oficiálních akcích ještě jako premiéra. Osmadvacet let trvající manželství Paroubkových skončilo klidným rozvodem během 15 minut 12. září 2007. Podle Paroubka byla jeho první žena velkorysá a nebyl důvod k průtahům.

    „Kdyby se takhle dohadovali politici, tak by nebyly války,“ shodli se ještě před soudním stáním advokáti Paroubkových.

    O to bouřlivější rozvod čekal ale bývalého politika o pár let později.

    Slabost pro překladatelky

    Podruhé se Paroubek přitom ženil jen dva měsíce po rozvodu s manželkou Zuzanou. Z o dvacet let mladší  tlumočnice Petry Kováčové se stala paní Paroubková 17. listopadu 2007. Své ANO si řekli v Mariánských Lázních, kde se konal jak civilní, tak církevní obřad. Paroubkovi šel za svědka tehdejší slovenský premiér Robert Fico.

    Svatební fotografie Paroubkových Svatební fotografie Paroubkových | Martin Pekárek, Dan Černovský

    Paroubek, který už tou dobou byl také dědeček, se 1. 11. 2009 stal také podruhé otcem. Manželka Petra porodila v motolské nemocnici císařským řezem dceru Margaritu.

    „Je to takové uvolnění po těch posledních dnech a týdnech, kdy jsme byli takzvaně v očekávání,“ komentoval tehdy šéf ČSSD narození dcery, která vážila asi tři kilogramy a měřila 47 centimetrů.

    V roce 2015 Paroubková prodělala mozkovou příhodu a to přímo v kanceláři svého muže.

    Téměř před třemi lety – v únoru 2017 - Petra Paroubková svého manžela opustila. Spekulovalo se, že kvůli jinému muži. Během drsného rozvodu manželé prali na veřejnosti špinavé prádlo.

    Manželé se dokonce obviňovali i z machinací s penězi. Podle Paroubkové, která si pořídila také na ochranu před svým mužem ochranku, měl bývalý premiér nelegální příjmy. „Nechci se zabývat paranoidními úvahami mé manželky, které jí někdo vložil do hlavy,“ reagoval v předvolební kampani před senátními volbami v roce 2018 Paroubek, když se toužil stát senátorem na Ostravsku.

    Video  Paroubek po soudu s Petrou: Snad zase uvidím dceru! Už čekám na rozsudek!  - Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

    Sám pak vytáhl svůj kalibr v podobě obvinění, že mu žena zřejmě sebrala ze sejfu 3,5 milionu korun.

    Rozvod se stále táhne, manželé se nedokázali zatím na ničem shodnout. Petra Paroubková se živí opět jako tlumočnice a s dcerou, které je dnes už 10 let, žije v podnájmu.

  • 5.Rozvádějící se premiér Sobotka

    Rozvodový „syndrom“ se nevyhnul ani nástupci Jiřího Paroubka. Čtrnáct let vydrželo manželství Bohuslava Sobotky. Pozdější premiér se ženil v dubnu v roce 2003. Tehdejší 32letý ministr financí řekl své ANO manželce Olze na zámku v Hluboké nad Vltavou.  V tom samém roce se manželům narodil starší syn David. Druhého potomka Martina pak Olga porodila v roce 2009.  

    Krach vztahu, který původně nazvali manželé odlukou, oznámili Sobotkovi v červnu 2017. Tedy jen pár měsíců poté, co odešla Petra Paroubková od svého manžela Jiřího.

    Tou dobou bylo přitom pár měsíců do voleb a v Česku také vrcholila vládní krize, po které Sobotka rezignoval na post předsedy ČSSD. V čele strany ho do voleb nahradil Milan Chovanec.

    „Oba k sobě nadále chováme hluboký respekt a přátelství, jež nám umožňují naši situaci řešit se vzájemným pochopením. Naším hlavním společným cílem je vytvořit pro naše děti takové prostředí, jež jim umožní nadále vyrůstat spokojeně a s účastí obou rodičů,“ vydali tehdy Sobotkovi společné prohlášení.

    Manželka Olga byla přitom veřejnosti téměř neznámá. Na oficiálních akcích doprovázela svého muže jen málokdy. Sama se věnovala především roli matky a nechtěla se veřejně příliš angažovat. S premiérem se opakovaně účastnila tradičního novoročního společného oběda s prezidentským párem v Lánech.

    Novomanželé Sobokovi v roce 2003 Novomanželé Sobokovi v roce 2003 | Foto Blesk - David Malík

    Na zahraničních cestách předsedu vlády doprovázela také jen výjimečně, třeba v roce 2014 do Německa, Rakouska a USA. Oba chtěli co nejdříve především vyřešit svou bytovou situaci. A pomalu připravovali rozvod. Manželství Bohuslava Sobotky definitivně skončilo 24. září 2018. A stání za nepřítomnosti manželů trvalo jen 15 minut.

    Tou dobou už nebyl Sobotka ani v politice. I když ve Sněmovních volbách uspěl a získal mandát poslance, na konci března rezignoval i na tuto funkci. Po odchodu z politiky se podle jeho stranických kolegů stáhnul do ústraní a pořídil si vlastní byt ve Vyškově u Brna.

  • 6.Hamáčkovi přání nevyšlo

    Stejně jako manželství Bohuslava Sobotky, končí po 13 letech i svazek stávajícího šéfa ČSSD Jana Hamáčka.

    „Ano, mohu potvrdit, že jsme společně s manželkou požádali o rozvod,“ potvrdil 23. ledna vicepremiér a ministr vnitra portálu iDnes.cz informace, o kterých už se nějakou dobu spekulovalo.

    Manželé jsou podle Hamáčka na podmínkách rozvodu už domluvení. Šéf ČSSD ale nechce rodinnou situaci až do soudu komentovat a to i s ohledem na své dva syny Lukáše a Matyáše.

    Ještě v roce 2018 Hamáček přitom v rozhovoru pro Blesk Zprávy věřil, že ho podobný osud předsedů sociální demokracie nepotká.

    Jan Hamáček (vpravo) s manželkou Kamilou (v modrém) s houslovým virtuosem Václavem Hudečkem a jeho chotí (s kyticí) Jan Hamáček (vpravo) s manželkou Kamilou (v modrém) s houslovým virtuosem Václavem Hudečkem a jeho chotí (s kyticí) | Facebook J. Hamáčka

    „Samozřejmě politika je náročná činnost hlavně časově. Kdo trpí, to jsou ti nejbližší. Snažím se samozřejmě v rámci možností naplánovat ten čas, abych měl prostor i pro rodinu.“ V kuloárech se spekuluje, že Hamáček už má novou partnerku.

.tg.bb ( 13. února 2020 09:29 )

Dcera se narodila pět měsíců po svatbě. A kdy se zrodil ovčáček?

11karel11 ( 29. ledna 2020 13:39 )

Moc a peníze jim vlezou do hlavy a pokazí charakter. Chlastačky, žranice, mladé kurvičky.

abhydra ( 28. ledna 2020 21:14 )

Chybí Nečas,to sou teda hradní kámoši. http­s://ww­w.te­levi­zesez­nam.cz­/vide­o/x-talk/jenom-kabelky-desitky-kilogramu-zlata-byly-zajisteny-a-obvineni-bylo-sdeleno-rika-robert-slachta-64020796

wernerovamagdalena ( 28. ledna 2020 15:52 )

Třeba ch.cípneš dřív.

Huron ( 28. ledna 2020 12:35 )

To je tak když se člověk s nízkým sebevědomím dostane do politiky,tam mu zázračně naroste nejen sebevědomí zvláště když se v jeho okolí pohybují mladá děvčata o kterých rozhoduje a ona vidí že se budou mít s tímto páprdou dobře.Něktrým tyto dámy stačí jako milenky,jiní se rozvádějí. Všem těmto pánům zachutnala moc a tak se snaží z ní urvat pro sebe co nejvíce,občané jsou až na druhém místě a u některých je lidi vůbec nezajímají,proto si již 30 let utahujeme opasky.Nevím jak to dělalo Německo které 30 let po válce se stalo jednou z nejbohatších zemí asi jejich politiky více zajímali občané než mladá děvčata.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa