Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čechy v Iráku řešil Hamáček se Zemanem. Výtku KSČM odmítl, 5 policistů posílají na dovolenou

Autor: ČTK, simao - 
9. ledna 2020
15:38

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na dnešní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem mluvil o aktuální situaci na Blízkém východě, přípravách sociální demokracie na krajské volby či o prioritách vlády v tomto roce. Při společném obědě, na kterém by se podle Hradu měli oba politici po dnešku scházet jednou měsíčně, diskutovali i o návrhu volebního zákona, jehož aktuální podobu Zeman kritizuje. Hamáček to po jednání řekl novinářům.

Hamáček uvedl, že v souvislosti s konfliktem USA a Íránu prezidenta informoval o tom, co vláda činí, aby byla zajištěna bezpečnost českých vojáků a policistů, kteří jsou v Iráku.

„Diskutovali jsme také o tom, jak dál. Prezident řekl, že vidí prostor, aby se do věci vložila Evropská unie a pokusila se situaci moderovat,“ řekl Hamáček.

Hamáček připomněl, že o situaci českých policistů jednal s ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO).

„Naši policisté jsou tam v rámci alianční mise, dohodli jsme se s panem ministrem obrany, že těch pět policistů, kteří jsou na místě a jsou tam v situaci, kdy ta jejich výcviková mise je přerušena, protože neprobíhá výcvik, tak odjedou na dovolenou. Není to stažení, my jim umožníme čerpat dovolenou tak, aby ji mohli čerpat se svými blízkými nebo tam, kde se rozhodnou. A současně v situaci, kdy nemají náplň práce, protože ta mise stojí, tak je to adekvátní způsob na čerpání dovolené a současně je tím nevystavujeme nějakému riziku. Ale rozhodně to není, že bychom stahovali naši přítomnost,“ uvedl Hamáček.

KSČM vyzývá vládu ke stažení českých vojáků, to Hamáček odmítá. „Jsou věci, kde se jako sociální demokracie shodneme a jsou věci, kde se neshodneme a ta neshoda samozřejmě je od začátku v oblasti zahraniční politiky,“ připomněl Hamáček.

Výtky KSČM Hamáček odmítl

Komunisté mají časté výhrady i k počínání ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), který je jejich „oblíbeným“ terčem.

 „KSČM od začátku není nadšena z toho, že sociální demokracie podporuje naše setrvání v alianci a zatím to žádné problémy pro fungování naší vlády nepřinášelo. Já jsem přesvědčen, že to nebude nějaký zásadní problém. Ale zase – my nejsme smluvní stranou toho tolerančního patentu, to je hnutí ANO a věřím, že to pan premiér bude nějak komunikovat,“ upozornil Hamáček.

„Pokud bychom měli uvažovat o nějakých změnách v té naší misi, tak to musí být v rámci společného rozhodnutí s našimi spojenci. Je to alianční mise, přišli jsme tam společně jako aliance a není možné, abychom tady sami odcházeli. Věřím tomu, že ta situace se stabilizuje,“ podotkl Hamáček.

Poslední prohlášení obou stran dle něj poukazují na to, že nikdo nemá zájem na další eskalaci konfliktu. „Věřím, že se to vyřeší a naši vojáci a policisté se budou moci vrátit k tomu, proč tam jsou – to znamená výcvik a podpora iráckých bezpečnostních složek,“ dodal vicepremiér.

Zeman kritizuje jednodenní volby

Hamáček a Zeman probrali i situaci v ČSSD a přípravu na krajské volby. Diskutovali rovněž o prioritách, kterými se chce zabývat v nejbližší době vláda. A domluvili se na tom, že se budou scházet dál – dle Hamáčka ideálně jednou za měsíc.

„Prezident vyjádřil velmi jasný názor na aktuální návrh volebního zákona, který je připraven na základě konzultací s jednotlivými politickými stranami,“ uvedl Hamáček. Prezidenta bude na příštích schůzkách informovat o tom, jak situace kolem zákona vypadá. Hamáček očekává, že ve Sněmovně ještě dozná změn.

Zeman v listopadu kritizoval plán, aby se volby konaly jen jeden den. Podle aktuálního zákona mohou čeští voliči hlasovat v pátek i sobotu. Zeman je přesvědčen o tom, že novela by snížila volební účast. Pokud by tento návrh parlament schválil, zřejmě by takovou změnu zákona vetoval.

Video  Přání předsedy ČSSD Jana Hamáčka k 75. narozeninám prezidenta Miloše Zemana  - ČSSD
Video se připravuje ...

prada1 ( 10. ledna 2020 00:15 )

Známý lékař si podal Zemana. Drží ho naživu jen aby byl prezident?
Neurolog a vysokoškolský pedagog Martin Jan Stránský tvrdí, že demokracie v Česku bude až za desítky let. Je před tím potřeba ale splnit několik podmínek.
Podle neurologa může být v Česku demokracie nejdříve za dvacet let. Nejprve podle něj ale musí vymřít komunisté a jejich voliči musí změnit názor, řekl v rozhovoru pro Reflex.
Komunisté jsou podle něj "skryté zlo" a stříleli by nás do zad, včetně jejich předsedy Vojtěcha Filipa. Je proto prý klíčové, aby vymřeli.
Stránský také tvrdí, že český národ je zakomplexovaný kvůli své složité historii. Měli bychom naopak být víc tolerantní, mít se rádi a být pozitivnější.
V tom by nám podle něj pomohl dobrý prezident. Od Václava Havla jsme ale prý měli jen ty hlavy státu, které společnost rozdělovaly. A ani Miloš Zeman není výjimkou.
"Za prvé už má věk, za druhé je alkoholik, za třetí má cukrovku, za čtvrté je těžký kuřák a za páté nemůže chodit, aniž by ho někdo držel z obou stran. To neznamená, že nemůže dělat prezidenta, ale není zdravý," uvedl.
Dodal, že Zeman je léčen tak, aby mohl vykonávat svou funkci, podle něj je to ale už rizikový pacient.

kurna1 ( 9. ledna 2020 15:58 )

Ty toho opravdu vyřeší

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa