Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiše štve „blb s idiotskou tabulkou“ u DPH na pivo. „Arogance a drzost,“ zuří opozice

Autor: simao, sab - 
11. února 2020
13:26

Premiér Andrej Babiš (ANO) si z rodinné dovolené v Alpách postěžoval, že se DPH u piva řeší mj. proto, že „nějaký blb si udělal idiotskou teoretickou tabulku, kterou po něm nikdo nechtěl“. Rozdílné DPH u různých piv chce ale řešit na koaliční radě i ČSSD, byť třeba exprezident Václav Klaus upozorňuje, že tohle měli řešit poslanci loni na podzim, když se novela schvalovala. Kvůli „blbovi s idiotskou tabulkou“ ale mluví opozice o Babišově „aroganci moci“.

DPH na točené pivo se má v restauracích s obratem nad 1 milion ročně, které tak jsou plátci DPH, snížit od 1. května na sazbu 10 procent - ze stávajících 21 procent. Premiér Babiš(ANO), který je toho času na dovolené v Alpách s rodinou a ve Strakově akademii ho zastupuje vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), si postěžoval nejen na „blba s idiotskou tabulkou“.

Vedle toho premiér vyzval restaurace, aby s ohledem na nižší DPH zlevnili i ceny piva. A sám upozornil, že za něj v Alpách s vysokohorskou přirážkou platil 15 eur, v přepočtu cca 375 korun. 

„Kdo prodává půllitr točeného piva za 35 korun, teď díky nám vydělá o 3,85 koruny víc. Aniž by pro to musel cokoli udělat. A ten, kdo točené pivo prodává třeba za 45 korun, vydělá dokonce o 4,95 koruny víc. A určitě znáte restaurace, kde je pivo podstatně dražší. Tyhle peníze jdou hospodskému rovnou do kapsy. Je jen na něm, jestli se o slevu podělí se svými zákazníky. Podle mě by to měly udělat hlavně restaurace, protože ty mají velkou výhodu ze snížení DPH na jídlo z 21 na 10 procent,“ vzkázal z Alp Babiš.

Babiš poslal pozdrav z francouzských Alp: Pivo s vysokohorskou přirážkou, půllitr za 15 eur Babiš poslal pozdrav z francouzských Alp: Pivo s vysokohorskou přirážkou, půllitr za 15 eur | Facebook A. Babiše

Gazdík (STAN): Neuvěřitelná arogance moci

Opozici jeho argumentace nevoní. Nejen kritika „blba s idiotskou tabulkou“, ale ani to, že vzkazuje restauratérům, jak vlastně mají nastavit svou cenovou politiku a že je na nich, aby zlevnili.

„Je to neuvěřitelná arogance moci a drzost, pokud pan premiér říká, že ten, kdo vytvořil tu tabulku, kde se ukazuje, jaké to je s jednotlivými položkami DPH, je blb. Co je potom ten, kdo tento systém vymyslel. Říká se také, že vláda, která zdraží pivo, tak padne. Tato vláda sice nezdražila pivo, ale tím, jakým způsobem z toho udělala obrovský byrokratický balast, tak jsem zvědav, jestli na to padne,“ řekl Blesk Zprávám v úterý poslanec STAN Petr Gazdík.

Jiné sazby DPH u piva dle různých situací. Rozdíly jsou i mezi točeným v restauraci či stánku Jiné sazby DPH u piva dle různých situací. Rozdíly jsou i mezi točeným v restauraci či stánku | Infografika Blesku

Votava (ČSSD): Tabulka sedí, Babiš se vyjádřil nevhodně

Poslanec Václav Votava (ČSSD) po jednání poslaneckého klubu sociální demokracie upozornil: „DPH na pivo rezonuje společností, rezonuje na sociálních sítích (...) Na rozdíl od pana premiéra Babiše nesouhlasím s tím, co on řekl, že tady vytvořil nějakou teoretickou tabulku, on řekl přímo nějaký blb. To teda jako si myslím, že je vyjádření, které není hodno ani pana premiéra. Naopak. Ta tabulka tak, jak jsem ji viděl, vystihuje zcela varianty, které přicházejí. Bohužel, které přicházejí v možnosti kombinací na DPH na pivo při různých situacích, a samozřejmě to může plodit určitý chaos a já bych to vůbec nezlehčoval.“

Votava kritizoval ministerstvo financí, že nedomyslelo věci ve „vysvětlování a osvětě“. Chápe snahu kompenzovat EET ve stravovacích službách právě sníženou sazbou na pivo. „Bohužel musím dát za pravdu hostinským, restauratérům a vůbec podnikatelům v gastronomii, že v tom mají guláš. Jestli je to 10procentní, 15procentní, 21 procentní? Může to činit problémy a samozřejmě mají také oprávněnou obavu, že mohou býti v případě nepřesného určení DPH ze strany finančního úřadu postihováni,“ podotkl.

ČSSD je prý připravena podpořit změnu legislativy tak, aby bylo do této věci vzneseno více jasno, podotkl Votava a mával osmistránkovou analýzou, kterou si prý nechával zpracovat. „Máme koaličního partnera a s tím se samozřejmě musíme o těchto věcech bavit. Jestliže ministerstvo financí některé věci nedomyslelo, a řekl bych, trochu zanedbalo, tak je nutné to také nějakým způsobem napravit,“ dodal.

Kalousek k ČSSD: Snad umíte číst

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek kritizoval, že chce ČSSD projednávat téma až nyní. "Mně to přijde jako žert... Rok zaznívaly jednoznačné argumenty, že tato novela, který vstoupí v platnost 1. května je nesmysl a nemá být schválena. Předpokládám, že sociální demokraté, panem předsedou Hamáčkem počínaje, panem poslancem Foldynou konče, umí číst," rýpnul si Kalousek s tím, že měli vědět, pro co hlasují.

Na dotaz novinářů, proč ČSSD hlasovala pro návrh, když ho nyní kritizuje, odpověděl poslanec Václav Votava rozpačitě. "Ano, tak jsme si to zřejmě neuvědomili ani my, co to všechno vyplodí, je třeba si to upřímně říci," přiznal. 

Vzápětí ale podotkl, že chyba podle něj není hlavně na jejich straně. "Ale myslím si, že v podstatě lídrem toho je opravdu ministerstvo financí. Nechci to na ně házet, ale oni připravují tu legislativu, oni jsou za ni zodpovědní a je pravda, že se to nedomyslelo do důsledku," potvrdil slova svého předsedy Jana Hamáčka Votava.

Babiš lidi poštvává proti hospodským, míní Rakušan

Když ČSSD oznámila, že bude chtít ještě zpětně DPH na pivo řešit, okamžitě se ozvali opoziční politici. Podle předsedy hnutí STAN měla vláda předložit návrh, který už má prokonzultovaný a ne celou věc řešit až teď.

„Tato vláda nepředkládá žádné návrhy, které by lidem zjednodušovaly život,“ kritizoval. „Teď vlastně pan premiér Babiš svými výroky ještě poštvává veřejnost proti tomu svému lokálnímu hospodskému a říká, že on vlastně může ovlivnit, jak ta finální situace bude vypadat. Je to obrovitánský nesmysl, nepřehlednost, které nikdo nerozumí,“ řekl Rakušan.

Babiš s transparentem Levnější pivo před ministerstvem financí Babiš s transparentem Levnější pivo před ministerstvem financí | Foto: zpravodajové Blesku

Sjednoťte daň, volají politici

Opoziční strany se shodují, že by bylo dobré celý systém zjednodušit. Podle Kalouska by bylo nejlepší, kdyby byla pouze jedna sazba DPH na všechno. "Chápu dvě sazby, ale tři sazby už je nesmysl," dodal s tím, že návrh vrátit se ke dvěma sazbám by podpořili. "Není žádný důvod, aby alkoholické nápoje byly ve snížené sazbě," podotkl zároveň Kalousek.

"Kdyby sociální demokracie přišla s tématem, pojďme se domluvit na jednotné sazbě DPH, pojďme zjednodušit systém, lidovci jsou tady," přislíbil podporu takového návrhu předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek.

Video  Klaus o zmatcích u piva, „uplých gatích“ i synech a vnoučatech: „Nejsem dokonalý dědeček“  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

To, že je kolem daně na pivo zbytečný chaos si myslí i bývalý prezident a někdejší ministr financí Václav Klaus (78). "Daně mají být jednotné. Tečka. Když je více sazeb, tak vzniká neuvěřitelný chaos a vznikají možnosti podvodů nejrůznějšího typu,“  řekl v pondělním pořadu Blesk Zpráv Epicentrum.

Sjednocení daně, nebo alespoň návrat ke dvěma sazbám ale ČSSD jako řešení, které by ve vládě hnutí ANO navrhli, nevidí.

hanaafricana ( 17. února 2020 19:18 )

...mě by ten blb, který si mimochodem zapomněl vytunit přeliv, taky stal. Ta banda zoufalců z ODS, snažící se za každou cenu nějak na sebe upozornit, už přece dávno skončila v propadlišti dějin. Klaus mladší, to je cesta!!!

marmat ( 12. února 2020 20:30 )

VĚŘÍM, že si jen tak "Švejkujeme", protože tyto tabulky fakt patří do starýho "DIKOBRAZU" nebo komiksů, včetně figurek a lá Stanjura (.dobrej matroš na karikování)

marmat ( 12. února 2020 20:25 )

Ještě teď večer skutečně NĚKDO myslí vážně (!!!!), že host si vypije 3 kousky
na místě v lokále a 2 piva si PŘELEJE do džbánku.....
To je sci-fi i z Kocourkova ....
Taky proto, že předpokládá "autor objevu", že hospodský NĚCO z toho sleví !!!

marmat ( 12. února 2020 20:21 )

Adray:
ON né VY !!!....čekal jste pivo zase za 19,- Kč.....????
No tak se probuďte a poslechněte si ˇi stanovisko šéfa Asociace podnikatelů v pohostinství.....
JE SPOKOJEN a děkuje. (dnes dopoledne na ČT24)

marmat ( 12. února 2020 20:16 )

_zacotomame:
Víte VELMI dobře, že se spuštěním EET tuto slevu na dani AB deklaroval !!!
A není "hitparáda" protlačit jakoukoliv slevu (od ANO) v PS....
TO vidíme TEĎ, kolik chudáků z Opozice se snaží úlevu DEKLASOVAT a to v naději, že u lidí zabodují ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa