„Zlevňovat nebudu.“ Hospodští kroutí hlavou kvůli zmatkům u piva a návrhu Schillerové

Autor: Tomáš Belica - 
9. února 2020
07:15

Ne nadarmo se o České republice opět mluví jako o Kocourkově! Vláda chce od května hospodským pomoci snížením DPH na točené pivo z 21 na 10 procent. Jenže: pokud si někdo mok odnese ve džbánku a zkonzumuje ho doma, danit se má pořád 21 %. Vyšší daň budou mít i stánkaři. A nealko se bude danit 15 %. Zmatek? Dle profíků z oboru slabé slovo!

Se zlevněním piva od prvního května, kdy točené vypité v hospodě spadne do 10procentní sazby DPH, počítá - jak zjistil Blesk – málokterý výčepní. Těm sice díky nižší dani zůstane v kapse více peněz, avšak přibude jim nový, zapeklitý, problém: co se štamgastem, který přijde hasit žízeň i se džbánkem?

Anketa mezi hospodskými

1. Jak velký problém bude rozlišovat DPH pro točené pivo, pivo do džbánu a pivo z lahve?

2. Počítate díky nižší dani se zlevněním piva?

Tomáš Novotný (43), hospodský a starosta obce Rantířov na Jihlavsku:

1. „Pochopitelně je to problém a komplikace s další sazbou v účetnictví. Už teď je pro mě rozhodnutí vlády pěkný Kocourkov.“

2. „Určitě se nebude zlevňovat.“

Amin Kahla (58), Kahla bar, Brno

1. „Musím se přiznat, že je to pro mne novinka. Je jasné, že budu muset vše předělat, zajít na finanční úřad vše nahlásit. Starosti s tím určitě budou.“

2. „Vzhledem ke snížení DPH určitě zlevníme točené pivo. Přesně to ještě nemám spočítané, ale předpokládám, že to bude přibližně o pět procent.“

Václav Mech Drhovský (54 let), majitel Forbes baru, Strakonice:

1. „Problém to je. Každá další sazba je podle mě nesmysl, komplikace pro nás a nic to nepřinese. Proč se to rozděluje, místo aby se to sjednotilo? Je to další buzerace na nás, nástroj pro udělování pokut, když se něco splete.“

2. „Zlevňovat nebudu, ani nebudu zdražovat, jak se to děje skoro každý rok. Ten rozdíl totiž není tak velký. Na točeném to bude odhadem zhruba rozdíl koruny, to není nic závratného.“

Miroslava Juřicová, majitelka restaurace U splavu, Frýdek-Místek

1. „Celý návrh je nešťastný, nevím, kdo to vymýšlí. Na první pohled to vypadá, že nám to pomůže, ale spíš to zase přidělá práci a papírování. Prodáváme pivo i v plechovkách, ještě nevím, jak to budeme oddělovat.“

2. „Snižování ceny určitě nechystáme, rostou jiné náklady na provoz a každou úlevu vítáme.“

Eva Kroupová (44) Hostinec Kroupova hospoda, Rosice u Brna

1. „Problém s rozlišováním jiných sazeb u točeného a lahvového piva bude prakticky minimální. Naši štamgasti totiž chodí z 99 procent na točené Starobrno, láhvové pivo chtějí jen výjimečně.“

2. „Ceny piva zůstanou na stejné úrovni, zlevňovat nebudeme. Před časem jsme zdražovali, protože poskočily ceny energií, taky jsme zvyšovali platy zaměstnanců.“

Zuzana Baťová (49), majitelka restaurace U Kovárny, Zlín

1. „Přibude nám jen administrativa. Nechápu, proč mám rozlišovat DPH u piva, které si dá host v hospodě, a když si soused přijde do džbánku. A co když si do džbánku sám naleje pivo načepované do sklenice a zbytek vypije v hospodě? Naštěstí aspoň to lahvové pivo neprodáváme.“

2. „Zlevňovat točené určitě nebudeme, protože byla současně zvýšena spotřební daň u alkoholu a pivovary se chystají zdražovat.“

Pavel Karlíček (50), hospoda Občerstvení Na schodech, Hradec Králové

1. „Mojí hospody se to asi týkat moc nebude, protože tu mám převážně točené pivo. Nevím ale, z jakého důvodu se to rozlišení vůbec dělá, co to má přinést. Moc to nechápu.“

2. „Pivo mám poměrně levné, protože hospod je v Hradci Králové dost, takže tu cenu zatím nechám.“

…a také stánkařů:

Co říkáte na to, že hospodám a restauracím se sníží DPH na točené alkoholické pivo a stánkařům ne?

 Ivo Pluhař (31), stánek u Jošta, Brno

„Vůči nám stánkářům to není férové, protože máme v podstatě stejné podmínky. Chápu, že restaurace budou říkat, že musí fungovat v režimu EET, ale oni mají otevřeno bez ohledu na počasí. Nám když zaprší, tak nikdo nepřijde.“

Michal Polata (50 let), prodejce piva ve stáncích i kamenné provozovně, Strakonice

„Celý ten návrh o různých sazbách DPH je pořádná blbost. Mám stánky i hospodu. Nevím, jak to dělat jednoduše. Je to pro mě celé jedna velká komplikace. Jako stánkař jsem dosud neměl EET, teď si to musím pořídit. Nedovedu si představit tu rychlost, jak to bude u stánku odsejpat. Jedním slovem buzerace.“

jezidedek ( 10. února 2020 11:10 )

blesk!!! jak je možné že takové vulgární prase,dobytek,špína Barda píše své humusácké příspěvky!!

murQ ( 10. února 2020 01:37 )

Ještě jjusa a marmat, ty jsou obhájkyně pro nadváhy.

murQ ( 10. února 2020 01:34 )

murQ ( 9. února 2020 21:10 )

Pivní bachratky = Alča a Dostálová

jjusa ( 9. února 2020 18:37 )

Je tady jen aby dohlížela na mateřský jazyk

Zobrazit celou diskusi
Další videa
Články odjinud