Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Z Italů čiší nervozita,“ říká o koronaviru Martin. A popsal šok po návratu: Let nikoho nezajímal

Autor: Nikola Forejtová - 
24. února 2020
17:50

V Itálii se začíná šířit obava kvůli novému koronaviru. Na letištích tak probíhají masové kontroly cestujících. „Procházeli jsme koridorem, kde každému měřili teplotu. Kdo ji měl zvýšenou, musel jít do péče zdravotníků,“ popsal Blesk Zprávám Čech Martin Š. (28) návrat z Milána. O to víc byl v šoku po návratu do Česka. Na Letišti Václava Havla se o cestující z letu z rizikové oblasti podle něj nikdo nezajímal, potenciální pacienti se rozprchli do města v rouškách. Letiště se hájí. Mluvčí Roman Pacvoň uvedl, že je letiště připraveno a o víkendu zavedlo přísnější hygienická opatření.

Itálie ohlásila v pondělí již sedmé úmrtí na nový koronavirus Covid-19. Dalších 20 Italů je pak tímto smrtelně nebezpečným respiračním onemocněním nakaženo, omezení se dotýkají až 100 tisíc lidí. Tamní vláda ze strachu narychlo uzavřela přístup do nejpostiženějších oblastí a první větší obavy vyslovil i český ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který o hrozbách promluvil i pro Blesk Zprávy. Obavy ale podle informací Blesk Zpráv mírní právě Letiště Václava Havla.

„Po příletu do Prahy nás autobus odvezl z letištní plochy a vůbec nic se zde nedělo,“ uvedl pro Blesk Zprávy Martin Š. (28), který se vrátil z dovolené v Miláně. „Nikdo se nezajímal, že přiletěl let z Itálie. Absolutně nic se nedělo, nikoho jsme nezajímali. Nikde ani cedule. Nepotkali jsme jedinou letištní kontrolu. Přitom měla třetina cestujících roušku. Normálně ale letiště prošli a rozešli se do města,“ šokuje Martin. 

Cedule údajně chyběly

Pražské Letiště Václava Havla přitom na konci ledna ohlásilo přijetí dílčích opatření proti nákaze. „V prostorách letiště jsou umístěny velké edukativně-informační tabule, které informují cestující o tom, jak postupovat v případě, že na sobě pozorují příznaky respiračního onemocnění a přiletěli z oblasti ohniska nákazy. Tyto velké cedule jsou doplněné také menšími cedulemi a polepy rozmístěnými rovněž v prostorách terminálů,“ informoval Blesk Zprávy mluvčí letiště Roman Pacvoň. 

„Po dohodě s Policejním prezidentem ČR jsou informace rozšířeny také do prostor pasové kontroly,“ dodává Pacvoň s tím, že momentálně je letiště v úzkém kontaktu s Orgány ochrany veřejného zdraví právě kvůli výskytu viru v Itálii a také v Koreji. „Pokud by Orgány (např. hygienik) rozhodly o zavedení nových opatření, Letiště Praha okamžitě poskytne veřejnou potřebnou součinnost,“ doplňuje mluvčí. 

Nad rámec pokynů pak letiště údajně přistoupilo o víkendu k dalším krokům. „V gatech využívaných pro přílety z Itálie jsou nastaveny přísnější hygienické postupy, prostory se například častěji dezinfikují,“ uvádí Pacvoň. S tímto vyjádřením se ale neshoduje Martinovo vyprávění. Tvrdí, že si nevšiml ani cedulí. 

Letiště Václava Havla přijalo dílčí opatření kvůli koronaviru, o lékařskou službu na něm následně stoupl zájem  (27.1.2020). Letiště Václava Havla přijalo dílčí opatření kvůli koronaviru, o lékařskou službu na něm následně stoupl zájem (27.1.2020). | Foto Blesk - David Malík

Pacvoň, stejně tak i informace volně dostupné na webových stránkách letiště, mluví o cestujících, kteří již na sobě zpozorovali příznaky respiračních onemocnění. „Ti by měli především okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, nejlépe Stálou lékařskou službu Letiště Praha, která je k dispozici 24 hodin denně,“ řekl Pacvoň Blesk Zprávám. Hájí se také zavedeným cíleným screeningem cestujících. 

„V Itálii čiší z lidí nervozita“

Italské letiště je ale naladěné úplně jinak než to české a zaměřuje se i na prevenci. „Z letadla nás v Bergamu odvezl autobus k letištní hale, kde byl zúženým koridorem vyhrazen prostor pro kontrolu. Tam stáli dva muži v ochranných oděvech s brýlemi a rouškami,“ řekl Martin Blesk Zprávám.

Podle Martina každému cestujícímu změřili teplotu a ti, kteří ji měli zvýšenou, šli stranou do péče zdravotníků. „Odlétali jsme v neděli. Už od pátku ale byl znát počet lidí s rouškami. Mezi přítomnými na letišti byla cítit nervozita, zejména když někdo zakašlal,“ popsal cestovatel krušné chvíle na letišti v Bergamu kousek od Milána. 

Martin si rovněž povšiml, že některé roušky, které měli lidé na sobě, byly obyčejné, bez větší ochrany. „Někteří měli místo roušky jen masku na spaní, kterou měli s sebou do letadla,“ doplňuje. 

Martin Š. (28) nám poslal i fotografii z italského letiště, kde jsou prováděny kontroly. Martin Š. (28) nám poslal i fotografii z italského letiště, kde jsou prováděny kontroly. | Archiv Martina Š.

Nový koronavirus s názvem Covid-19 se šíří od konce roku 2019. K pondělnímu dni bylo hlášeno více než 2600 obětí a 77 tisíc nakažených. Většinu případů hlásí pevninská Čína.

 

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hedvika111 ( 25. února 2020 09:05 )

Pokud vím, tak rizikové vesnice jsou v Itálii uzavřené a nikdo se nedostane ven ani dovnitř, takže pán necestoval z rizikové oblasti....
nešiřte paniku!! přenašeč koronaviru nemusí mít žádné příznaky a rozpoznat ho lze pouze z rozboru. Nějaké sranda kontroly měřením teploty jsou na nic!

offline ( 24. února 2020 23:16 )

Tak hlavně aby Martin laskavě seděl doma na pr deli a nejen teď, ale i až se to přežene. To neni ostuda, ale normální. http­s://ces­tova­ni.id­nes.cz­/turis­mus-turiste-ekologie-ekologicka-stopa-fmj-/kolem-sveta­.aspx?­c=A180­530_13­1415_k­olem-sveta_hig

vlasok ( 24. února 2020 23:12 )

Ja som sa v utorok, zajtra týždeň vrátil z Milána na letište vo Viedni a tiež sa tam nič nerobilo, žiadna panika, keď som priletel do Milána, tak tam nám merali teplotu, ale iné nič aj to robili bleskovo.

ivalen ( 24. února 2020 21:58 )

během měsíce ??? Do 14 dnů, spíš dřív

ivalen ( 24. února 2020 21:56 )

Laxnost našich politiků je do nebe volající... Mám spíš dojem, že tohle je ta nová důchodová reforma. Nechat si to svinstvo zatáhnout do země, staří pomřou a ušetří se na jejich důchodech, mladí budou odvádět daně i dál, aby si politici mohli zvyšovat příjmy

Zobrazit celou diskusi