Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Epidemiolog bije na poplach: Koronavirus může nakazit až 60 procent lidstva

Autor: Darina Jíchová - 
11. února 2020
15:00

Hongkongský epidemiolog Gabriel Leung varoval, že by se koronavirem mohlo nakazit 60 až 80 procent populace. Šel dokonce tak daleko, že vyzval země, kde se nákaza objevila, aby přijaly stejná bezpečnostní opatření jako Čína. Leungovo varování přišlo krátce poté, co Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že se koronavirus šíří i mezi lidmi, kteří nikdy nenavštívili čínské ohnisko nákazy – město Wu-chan. Zprávu přinesl deník The Guardian.

„Koronavirus je přenosný z člověka na člověka, infekční je v inkubační době, někdo ani nezaznamená, že ho má. Nákaza se potvrdila i u lidí, co nikdy nebyli v Číně, natož pak ve Wu-chanu. Tohle všechno může být jen špička pomyslného ledovce,“ prohlásil Leung a doplnil, že pokud epidemie zůstane takhle „nekontrolovatelná“, může se infikovat 60, možná až 80 procent veškerého obyvatelstva.

„Jako první musíme zjistit, jak velký je náš pomyslný ledovec, stále pracujeme s prvotními údaji, že jeden nakažený je schopný infikovat 2,5 dalších lidí,“ vysvětlil Leung. „I když při tomto vzorci vezmeme spodní hranici – 60 procent populace – je to děsivě vysoký počet nakažených,“ sdělil reportérům Guardianu.

Epidemiolog: Šíření nákazy je nevyhnutelné

Leung a další experti budou v následujících dnech o koronaviru jednat s WHO v Ženevě. Novinářům objasnil, že jedním z hlavních témat, kterým se budou zabývat, je míra šíření koronaviru a její proměna v celosvětovou epidemii. Druhým bodem diskuzí bude také to, zda drastická bezpečnostní opatření, které přijala Čína, jsou skutečně schopná zabránit dalšímu šíření. Pokud ano, i další země by podle Leunga měly uvažovat o zavedení něčeho podobného.

Leung je považován za jednoho z předních odborníků na epidemii koronaviru, svou expertizu prokázal již v letech 2002–2003 při epidemii SARS. Na konci ledna publikoval článek, v němž upozornil, že nakažených „exponenciálně přibývá“ ve všech čínských městech. Doplnil, že v této závislosti by se mohly objevit „epidemie ve všech světových velkoměstech“. Tento fakt s odkazem na pohyb infikovaných lidí bez symptomů označil za nevyhnutelný.

„Můžeme s jistotou říct, že se teď nakazí 60–80 procent populace? Možná k tomu dojde, možná ne. Možná epidemie přijde ve vlnách. Možná virus zeslábne, žádnému viru neprospěje, když zabije všechno, co mu stojí v cestě, protože sám pak bude zlikvidován,“ domnívá se Leung.

Přísná opatření v Číně

„Musíme přihlédnout také k tomu, jak zakročila Čína – masivní karantény, domácí izolace, společenský distanc, omezení pohybu – bylo to k něčemu? Pokud ano, je to udržitelné? Jak dlouho můžou zůstat zavřené školy? Na jak dlouho můžete uzavřít celé město? Jak dlouho udržíte lidi mimo nákupní centra? Další otázkou je, pokud Čína nařízení uvolní, vrátí se koronavirus s novou silou?“ vyjmenoval Leung.

„A pokud čínský přístup nezafungoval, stojíme před dalším dilematem: Je vůbec možné šíření koronaviru zabránit? V tom případě by bylo lepší se nezaměřovat na prevenci šíření, ale na zmírnění dopadu nákazy,“ poznamenal Leung. Prevence epidemie zatím pro vědce zůstává klíčovou, problémem je, že experti stále netuší, jak přesně se nákaza z člověka na člověka přenáší.

Koronavirus v Hongkongu

Leung se vyjádřil i k situaci v Hongkongu, který momentálně hlásí 49 případů koronaviru. „U nás se sešly ty nejhorší možné podmínky pro epidemii,“ řekl s odkazem na osm měsíců trvající protesty.

„Lidé potřebují věřit vládě, že se o ně v době nákazy postará. To u nás není, když do toho přidáte všechny ty falešné zprávy, které se šíří, neexistuje tu ani zlomek důvěry,“ popsal Leung.

Počet obětí koronaviru k 11. únoru čítá 1018 mrtvých, stoupl i počet nakažených, eviduje se přes 43 tisíc případů. Kolem čtyř tisíc pacientů se podařilo vyléčit.

Video  Koronavirus: Stěhování Čechů na Bulovce. Jak se jim změní režim?  - abl
Video se připravuje ...

__hornak__dolnak__ ( 11. února 2020 16:45 )

Mě to je jedno.Lidstvo si o to říká samo.Je nenažraný a bez skrupulí drancuje uně všechno!Je mi lito jen zviřat!

villon ( 11. února 2020 16:26 )

slabí vychcípaj a konečně bude prdeI.

kristinn ( 11. února 2020 15:22 )

hm...ono keď sa to tak vezme a je naozaj stanovené niekde, že človek vtedy a vtedy zomrie, iste je lepšie zomrieť na infikovanie koronavírusom, ako sa trápiť v bolestiach s rakovinou...

Zobrazit celou diskusi