Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš řekl, na co mají jít peníze z EU. Vondra si rýpl: „Selhal a nevyjednal, co měl“

Aktualizováno -
21. července 2020
18:10
Autor: ČTK - 
21. července 2020
13:37

Čeští politici většinou oceňují, že se lídři zemí EU dohodli na podobě finanční pomoci zemím zasaženým koronavirovou krizí. Europoslanec z ODS Alexandr Vondra kritizuje, že dohoda zatíží budoucí generace. Český premiér Andrej Babiš (ANO) podle něj navíc při jednáních selhal, protože souhlasil s výsledným textem, aniž vyjednal cokoliv z toho, k čemu ho před odjezdem do Bruselu zavázala Sněmovna.

Alexandr Vondra (ODS) ocenil dohodu, protože uklidnila trhy. „Bez toho by brzy došlo k ohrožení eurozóny i integrity celé EU, na což by ČR jako otevřená proexportní ekonomika doplatila,“ uvedl. Konkrétní parametry víceletého rozpočtu i fondu však podle něj moc nadějí nevzbuzují. „Dohoda je významným nakročením k dluhové a fiskální unii. Slibuje zavádění nových daní a pro ČR tím vzniknou nové závazky na desetiletí dopředu, které zatíží budoucí generace,“ uvedl.

Výsledek považuje Vondra za nevýhodný pro Česko. „Premiér jako vyjednavač selhal. S textem souhlasil, aniž by vyjednal cokoli z toho, k čemu ho před odjezdem zavázala Sněmovna,“ zdůraznil.

Vondra upozorňuje, že Česko získalo navíc v kohezních fondech 1,5 miliardy eur, ale o 2 miliardy eur přišlo kvůli krácení prostředků Fondu spravedlivé transformace, které mají řešit důsledky ústupu od uhlí v postižených regionech. Andrej Babiš (ANO) se podle něj navíc zřejmě ani nepokusil vyjednat zařazení jádra mezi tzv. čisté zdroje energie.

Babiš: Jednali jsme i přes noc bez spánku

Babiš kritiku odmítá. Jednání v Bruselu, které se notně protáhlo, označil za náročné. „Spal jsem tak 3 až 4 hodiny denně poslední noc jsme jeli úplně bez spánku. Program včera a dnes jsem musel úplně zrušit,“ vzkázal Blesk Zprávám premiér.

„Bít se v prsa je krátkozraké“

Podle poslance Františka Kopřivy (Piráti) je škoda, že výsledný kompromis snižuje objem investic do zdravotnictví, výzkumu a Fondu spravedlivé transformace.

„Právě tyto peníze totiž můžou zvýšit konkurenceschopnost EU oproti dalším velmocím a připravit ji na další krize. Dále je špatně, že podle finálního návrhu není čerpání peněz podmíněno dodržováním právního státu,“ uvedl. V některých zemích, včetně Česka, to podle něj může vést ke zneužívání peněz oligarchy.

Za nejdůležitější ale podobně jako další politici Kopřiva považuje, že byl nalezen alespoň nějaký kompromis. „Za dohodu jsem rád, i když cesta k ní nebyla snadná a zřejmě poznamená vztahy. Rychlost je důležitá, a to summit splnil. Jsem rád, že premiér nestál dohodě v cestě,“ sdělil ČTK europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). Mrzí ho pokles financí v transformačním fondu.

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je dohoda dobrou zprávou, protože z krize všichni vyjdou jako vítězové, nebo poražení. „Bít se v prsa, že někdo získal něco navíc, je krátkozraké. Peníze teď musí jít hlavně do inovací a infrastruktury,“ napsala na twitteru.

Slabá náplast

Dohodu dosaženou po čtyřech dnech jednání ocenil předseda sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL). „Základní výtky premiéra Babiše v dohodě ale zůstávají – například kritérium nezaměstnanosti za posledních pět let nebo problematika finančních vratek – tzv. rabatů pro čisté plátce, které budou v některých případech dokonce navýšeny,“ sdělil ČTK. Navýšení prostředků na kohezi je v tom případě podle něj „slabou náplastí“. Upozornil, že například Polsko i Maďarsko na rozdíl od Babiše dosáhly v podstatě všeho, co chtěly.

Předseda STAN Vít Rakušan shodu také vítá. „Podstatné bude, jak se peníze využijí. Pokud by se měly využít na podporu jen velkých firem, projektů a podobně, pak je jedno, o kolik jsme dostali navíc,“ uvedl. Peníze by podle něj měly směřovat na smysluplné projekty, které posunou ČR „dál do 21. století“. „EU je po dnešku silnější, soudržnější, solidárnější a ještě více spolupracující. A takovou ji v současném globalizovaném světě plném politiků, kterým překáží demokracie, potřebujeme,“ uvedl šéf poslanců STAN Jan Farský na twitteru.

Peníze z fondu půjdou do autoprůmyslu a zdravotnictví

Peníze z evropského fondu obnovy by Česko mělo využít zejména na podporu automobilového průmyslu, investice do zdravotnictví nebo na digitalizaci, řekl Babiš novinářům. Sestavením plánu reforem pro Evropskou komisi, na základě kterého bude možné peníze čerpat, by měl být pověřen vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

„My potřebujeme řešit náš automobilový průmysl, který má velké problémy. My potřebujeme restrukturalizovat a významně investovat do zdravotnictví. My potřebujeme řešit digitalizaci. My potřebujeme podpořit hlavně stavebnictví. Potřebujeme investovat, musíme se z krize proinvestovat,“ řekl Babiš. Podle něj by podkladem pro využití peněz měl být Národní investiční plán, který do roku 2050 počítá s asi 20 000 projekty za zhruba osm bilionů korun.

Havlíček by měl na sestavení plánu pro Evropskou komisi spolupracovat s dalšími ministry. Babiš nevyloučil ani konzultace plánu s opozicí, podotkl, že peníze bude využívat především kabinet, který vzejde z voleb v příštím roce. Dokument je podle premiéra potřeba připravit co nejdříve, aby bylo možné peníze začít brzy využívat.

Babiš dnes také řekl, že mu nevadí zavedení nového přímého zdroje evropského rozpočtu v podobě poplatku z nerecyklovaných plastů. „Já myslím, že je to dobře, protože plasty je věc, kterou chceme řešit, chceme je regulovat, chceme snižovat jejich výskyt. Je to pro naše životní prostředí důležité,“ řekl.

Na základě dohody ze summitu dostane Česko v období 2021 až 2027 v rámci víceletého finančního rámce unie 27 miliard eur (718 miliard korun). Z fondu obnovy bude na dotacích čerpat 8,7 miliardy (přes 230 miliard korun). Dalších 15,4 miliardy eur (410 miliard korun) si bude moci za výhodných podmínek v rámci fondu vypůjčit. Babiš řekl, že Česko možnost půjčky využije, pokud budou podmínky výhodnější, než za jakých si země sama půjčuje na finančních trzích.

marmat ( 22. července 2020 12:38 )

JE SPLACHOVACÍ .....

marmat ( 22. července 2020 12:36 )

Vy DVA máte "nakoupíno".....tak se ty hověziny malinko tolerují

marmat ( 22. července 2020 12:33 )

Doslova NEUVĚŘITELNÁ nestydatost šíbra Vondry......
komentovat negativně ÚSPĚCHY vlády při "každé možné příležitosti" !!!!
Myslí si ON a jeho ultra-EGO, že pamětníci jeho "kousků" už vyhynuli ?????????

gejzovic ( 22. července 2020 10:36 )

Z dalky jak blbec a zblizka to je pravda

gejzovic ( 22. července 2020 10:34 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa