Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zeman poslal Monice k narozeninám pugét. A Babišovi kývl na rekordní schodek

Aktualizováno -
15. června 2020
20:20
Autor: ČTK, for - 
15. června 2020
19:05

Premiér Andrej Babiš (ANO) jednal na zámku v Lánech na Kladensku s prezidentem Milošem Zemanem. Sešli se na pravidelné večeři, informoval mluvčí kabinetu Vladimír Vořechovský. Tématem schůzky byla i snaha vlády získat podporu pro navýšení rozpočtu tak, že jeho schodek stoupne na 500 miliard korun.  Podle Babiše prezident souhlasí s dalším navýšením rozpočtu. Když vidí, že se peníze neprojí, ale dají na investice, nemá s tím problém. Premiér vyfasoval od Zemana i květinu pro svou manželku Moniku, která oslavila čtyřicáté šesté narozeniny. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyrazil na zámek v Lánech, aby mimo jiné s prezidentem Milošem Zemanem pořešil i státní rozpočet. „Když (prezident) vidí, že to neprojíme, ale dáme na investice, nemá s tím problém,“ řekl Babiš . Dodal, že Zeman v úterý přijme ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO). Premiér bude o rozpočtu jednat ráno s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem.

Babiš a Schillerová dnes jednali o podpoře rozpočtu s opozicí, v úterý bude o návrhu vlády jednat příslušný sněmovní výbor. „Máme investovat rekordní sumu, téměř 200 miliard celkem, z toho 140 miliard z českých zdrojů. Z toho 111 miliard na dopravní infrastrukturu. Chceme se z dopadu koronaviru proinvestovat. To je ten náš hlavní cíl,“ řekl Babiš, co v Lánech zaznělo.

Podporu deficitu zatím vládě neslíbili komunisté, kteří dosud menšinový kabinet ANO a ČSSD podporovali. Chtějí analýzy dalšího vývoje a plán na jeho splácení. Podle premiéra žádají i škrty v rozpočtu armády, což Babiš odmítá. V úterý ráno o tom bude premiér jednat s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem. Dnes požádal Babiš o vstřícnost k navýšení rozpočtu i opoziční strany.

„Rozpočet potřebujeme schválit, protože pokud bychom ho teď neschválili, tak bychom nemohli vyplatit příspěvek obcím,“ argumentoval dnes Babiš na tiskové konferenci slibem, že obce dostanou náhradou za ušlé sdílené daně použité na pomoc podnikatelům 1200 korun na obyvatele.

Květina pro Moniku

Naposledy se Zeman s Babišem v Lánech sešli 28. dubna. Nyní byly na pořadu dne i narozeniny premiérovy manželky Moniky. Té podle snímku, který sdílel mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, přeje i samotná hlava státu a po premiérovi jí posílá kytičku. 

6392992:gallery:true:true

Premiér přál své ženě už ve svém nedělním hlášení, které předcházelo tradiční pondělní vládě. „To je den, kdy má moje paní narozeniny, takže jí samozřejmě přeju hodně zdraví a taky aby to ještě chvilku se mnou vydržela. Samozřejmě být manželkou politika a hlavně manželkou Babiše je velice náročné. Takže, Moni, všechno nejlepší a doufejme, že to spolu přežijeme ve zdraví, tu mojí politickou kariéru,“ vzkázal Babiš.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 16. června 2020 21:19 )

Miloš jako bývalý prognostik zapomněl počítat, ale stává se z něj gentleman. Pokud chcete mít schodek -500mld, pak nevím, jak jej chcete splatit, když v optimistické variantě roste naše ekonomika někde mezi 3-4% ročně... tohle bych potřeboval zasadit do trojčlenky Andrej, co to jsou za matematické motýle.. To spíše vypadá, že pěkných pár let budete sanovat dluh dluhem.

lunatic ( 15. června 2020 23:39 )

Již jeho prvorepublikový postoj zcela podtrhuje Vaše neblesní slova

lunatic ( 15. června 2020 23:37 )

Nechci být indiskrétní,ale - kolik Vám je? Uvažujte více strategicky - mě je přes 56 a potomci žádní - ať to ti mladší zaplatí

ingmarie ( 15. června 2020 23:07 )

Zeman snad byl kdysi ekonom , jak může schvalovat takový strašný schodek ? Chápe jaký to bude mít následky nebo už je mu všechno fuk , hlavně, že jsou na stole jitrnice od Mynáře?

gabreta ( 15. června 2020 22:54 )

Miloš je přeci galantmí mužskej! Jo, holt stará škola slušnosti, která se u mladých moc nenosí!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa