Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš nesmí domů, dcera Vivien (19) je v karanténě. A Monika si pořídila roušku

Autor: Jakub Veinlich - 
18. března 2020
05:00

Koronavirová karanténa postihla také rodinu premiéra Andreje Babiše (ANO). Jeho dospělá dcera Vivien (19) se totiž vrátila kvůli šíření nákazy ze Španělska zpět do České republiky. Země byla označena za rizikovou, a tak dcera premiéra musela do domácí karantény. Předseda vlády tak nemůže domů, potvrdila Blesk Zprávám premiérova manželka Monika.

V Průhonické vile Babišových není kámen na kameni. Může za to návrat dcery Vivien, která studovala v rizikové oblasti ve Španělsku. Koronavirus tak premiér neřeší jen v práci, ale také v rodině. Mladá studentka totiž skončila kvůli možnému riziku nákazy v domácí karanténě.

„Ano, dceru máme doma. Je v karanténě, ale nic jí není, takže není nutné zatěžovat zdravotníky odběry. Pouze je nahlášena u hygieny, že přiletěla ze Španělska a je v karanténě,“ řekla Blesk Zprávám manželka premiéra a matka Vivien Monika Babišová.

Návrat dcerky ale znamenal pro rodinu Babišových ještě další zásah do jejího chodu. Z domu se musela vystěhovat hlava rodiny – premiér Babiš. „Manžel teď nemůže bydlet doma. Je v jiném domě,“ přiznala Monika Babišová pro Blesk Zprávy.

Doma jsou tak spolu ona, syn Frederik, kterého měla čekat za pár týdnů maturita, a právě dcera Vivien. Premiér domů posílá oblečení.

„Já se starám o děti a jemu jen peru prádlo,“ popsala aktuální stav Babišová.

Video  Rychlou roušku si můžete vyrobit i doma, stačí šátek a dvě gumičky. Podívejte se  - Sabina Dračková, Blesk Zprávy / hudebnibanka.cz, Oliver Spencer - And Relax
Video se připravuje ...

Na instagramu, kam po vánočním večírku už raději nedává žádné příspěvky, pak manželka premiéra poděkovala módním návrhářům, kteří se pustili do šití roušek. Pomoc mají starším lidem nebo nemocnicím.

Španělsko, odkud se Vivien vrátila, patří vedle Itálie mezi evropská epicentra nákazy. Každý, kdo se vrátí z těchto zemí, musí strávit 14 dní v domácí karanténě. Za nedodržení sankcí hrozí pokuta až 3 miliony korun.

„Jde do karantény. Musím se poradit s náměstkem ministra zdravotnictví panem Prymulou, jestli bych za ní mohl jít třeba s respirátorem. Pokud ne, tak ji nějakou dobu neuvidím,“ přiznal o víkendu premiér Babiš, když se měla jeho dcera vrátit.

Ze zahraničí se také nedávno vrátila dcera prezidenta Kateřina. Zatímco Vivien studuje ve Španělsku, Kateřina Zemanová má za sebou první část vysokoškolského studia ve Velké Británii. Po svém návratu ale rozhodně do preventivní karantény nezamířila. Naopak, vyrazila mezi stovky pozvaných hostů do Jízdárny Pražského hradu, kde Miloš Zeman nad hity Karla Gotta slavil sedmé výročí své první inaugurace.

Jak se Zemanová k nákaze staví dnes, mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na opakovaný dotaz Blesk Zpráv nezareagoval.

Video  Epicentrum Jan Hamáček  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Koncert pro zvané moderovala manželka hradního kancléře Alex Mynářová. Naopak Vratislav Mynář se nemohl slavnostního odpoledne zúčastnit, tou dobou byl totiž v karanténě kvůli své cestě do Číny. Tam s ním vyrazil také další „hradní pán“, prezidentův poradce Martin Nejedlý. Web Aktuálně.cz ale vyhmátl Nejedlého, že místo toho, aby byl v karanténě, sedí na Letné v Praze mezi lidmi v jedné z restaurací.  

Veřejnost se v posledních dnech především na sociálních sítích ptá, kde je prezident Miloš Zeman. Během šíření nákazy vystoupil jen jednou v rozhovoru pro TV Nova. Jeho mluvčí Ovčáček se pak nechal v úterý odpoledne slyšet, že prezident tento týden vystoupí s projevem.

„Prezident pronese tento týden projev k národu, řekl ČT mluvčí Hradu,“ napsal si sám na svůj twitter Ovčáček.  

Přesné datum a kde přesně pronese prezident svůj projev, ale neupřesnil.

Evka4 ( 18. března 2020 14:22 )

Tram22: Souhlas

Evka4 ( 18. března 2020 14:21 )

safinka59: Přesně tak. Jsem na paní Moniku pyšná. Skvěle svého manžela a našeho pana premiéra reprezentuje. Držím jejich rodině palce, ať je vše OK

krapotkin ( 18. března 2020 13:51 )

Ještě drobnost - minulý čtvrtek soudruzi slibovali, že v pátek budeme mít všichni ve schránkách letáček, který by nás měl ochránit před virem. Je středa a pořád nic a roušky v lékárnách taky nejsou.

krapotkin ( 18. března 2020 13:39 )

Soudruh Bureš ani domů nemusí. Má rezervovanou celu na Borech.

villon ( 18. března 2020 11:33 )

Bureš s tím svým plejbojem Kenem slibovali 14 dní roušky, zajistili houno. Tak to za něj vyjednal Hamáček. Trvalo mu to asi půl dne. Asi tak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa