Česko zasáhla druhá vlna pandemie koronaviru. Jen v Praze denně přibude přes 400 nově nakažených. Z tohoto důvodu se nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) rozhodl pro další zpřísnění protiepidemických opatření. Jedno z nich je právě i zkrácení otevírací doby restaurací. „Lidé pod vlivem alkoholu přestávají dbát na základní opatření. Nedodržují rozestupy a tak podobě. Riziko šíření nákazy se tak zvyšuje,“ vysvětlil svoje rozhodnutí Prymula

Hospody si to nezaslouží, riziko je minimální

Jeho rozhodnutí kritizují nejen sami hospodští, ale i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „Tato opatření jsou naprosto brutální a restaurace a hospody si to v žádném případě nezaslouží. Vždyť i ve statistikách, které zveřejňuje stát, jsou v žebříčku rizikovosti restaurace až někde na 15. místě. Mělo by se zkrátka rozlišovat mezi nočním barem a restaurací. Do restaurace si lidé jdou posedět, najíst a dát drink. Riziko nákazy je tu minimální,“ řekl v rozhovoru pro DVTV Prouza.

S nařízením také nesouhlasí provozovatel pražské hospody U Parašutistů. „Hodina nerozhoduje o tom, jestli bude víc nakažených nebo ne. Toto opatření mi přijde jako omezování svobodného podnikání. Pro malé a střední podnikatele je likvidační,“ okomentoval celou situaci provozní Daniel Hendrich.

Zachraňují nás obědy

Úplně černě celou situaci nevidí majitel Smíchovské Formanky Aleš Drobil. „My máme naštěstí největší tržby přes obědy. V okolí je hromada kanceláří a lidi jsou zvyklí nám na ten oběd zajít. Máme i zahrádku a rozvoz, což nás zachraňovalo i při první vlně. Ale samozřejmě, že každá hodina, o kterou musíme zavřít dřív, mě vůbec radost nedělá. Ale oproti kolegům z jiných hospod si myslím, že jsme na to ještě relativně dobře. V současné chvíli jsme plus mínus ve stejných číslech jako loni touhle dobou, uvidíme, jak výrazně nás to zasáhne,“ řekl.

Barům docház dech...

Zavírat v deset je ale naprosto likvidační pro bary, kam byli lidé zvyklí chodit až později večer jen na pivo nebo drink. „Za běžné situace máme otevřeno od 18:00 do 4 do rána. V okolí je hodně restaurací a naši klientelu z větší části tvoří číšníci a kuchaři právě z těchto podniků. Také si chtějí dát po práci pivo. Nyní samozřejmě otevíráme dřív, ale tržby to nijak zvlášť nezachrání. Jsme zhruba na 40 % běžné tržby. Uvidíme, ale moc optimistický nejsem. A to je třeba říct, že máme širokou základnu štamgastů. Ale ta desátá je pro nás likvidační,“ řekl majitel Dew Pub Václav Širek.

Situaci nepřidává ani nejistota, ve které se provozovatelé, potažmo celý národ nachází. „Ta opatřeni jsou vydávána nesystematicky. Lidé nevědí, co bude, a tak šetří. Pro hospody je to celé začarovaný kruh. Musí přijít nějaké systémové řešení. Ideální by bylo, kdyby se snížilo DPH na rozvoz jídel a zlegalizovala se dýška tak, aby byla součástí výplaty. Stát by to nic nestálo a restauracím by to pomohlo,“ řekl Tomáš Prouza.

Fotogalerie
27 fotografií