Nový bezbariérový vstup se nachází jen pár metrů od autobusové zastávky Kovárna v Trojské ulici. „Celý vstup byl navržen panem architektem Lábusem tak, aby zapadal do celkového rázu památkově chráněné vinice, čehož jsme docílili tím, že je zasazen pod úroveň terénu a je skryt za historickou viniční zdí,“ řekl na úvod ředitel botanické zahrady Bohumil Černý.

Citlivé zasazení do okolní krajiny chválil i náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). „Mám radost, že se nám podařilo postavit takto architektonicky zajímavý a citlivý nový vstup do Botanické zahrady Praha. Věřím, že návštěvníci botanické zahrady ocení blízkost zastávky autobusu a především to, že vstup je bezbariérový,“ řekl

Bez bariér napříč zahradou

Celý vstup je tvořen prosklenými výdejními okénky a vstupem k veřejným toaletám, které budou také bezbariérové. Od zastávky se do areálu botanické zahrady dostanou návštěvníci buď po chodníku přes vinohrad, nebo esovitou cestou, kterou využijí především maminky s kočárky a vozíčkáři. „Bezbariérový areál je naší dlouhodobým cílem. Jen za loňský rok nás navštívilo okolo 10 tisíc handicapovaných návštěvníků. A doufám, že díky novému vstupu se počet zase o něco zvýší,“ upozornil ředitel.

Otevření nového vstupu tak završuje snahu botanické zahrady vybudovat soustavu bezbariérových cest, které tak otevřou areál ještě více lidem se specifickými potřebami, ale i rodinám s kočárky. „Kromě tohoto nového vstupu, bylo součástí proměny i vybudování průchodu mezi vinicí sv. Kláry a Ornamentální zahradou, což se nám podařilo dokončit v loňském roce,“ připomněl Václav Jůzko, vedoucí stavebního oddělení Botanické zahrady hl. m. Prahy.

V lednu se otevře nový vchod na západě

Vstup od architekta Ladislava Lábuse vyšel na 16 milionů korun. Botanická zahrada ale zároveň buduje ještě jeden vchod. Tentokrát na své západní straně, v blízkosti skleníku Fata Morgana. S otevřením západního vstupu se počítalo už letos na podzim, bohužel i jeho stavbu zpozdila pandemie koronaviru, a tak se jeho zprovoznění odkládá nejspíš na leden 2021. „Součástí západního vstupu by měla být mimo jiné i restaurace s venkovní terasou. Doufejme, že se nám přelom ledna a února podaří dodržet,“ řekl Hlubuček.

Severní vstup se začne stavět do tří let

Botanická zahrada má v plánu vybudovat ještě jeden nový vstup. Tentokrát jsou plány mnohem megalomanštější. Vstup na severní straně zahrady bude vybudován podle návrhu architekta Zdeňka Fránka. Jeho návrh vychází z geometrické prostorové křivky, který prezentuje význam zahrady a její funkce. Návštěvníci zde najdou kavárnu, restauraci, obchod se suvenýry, přednáškový sál, subtropický skleník, parkoviště a další. Tento nový vstup se v budoucnu stane hlavním vchodem a ulehčí doprvě v přetížené Troji v okolí zoo.

„V současné době čekáme k tomuto projektu na stavební povolení, předpokládáme, že by se mohlo začít stavět asi za 3 roky,“ uzavřel ředitel Černý. Cena je odhadována asi na 300 milionů korun.

Fotogalerie
55 fotografií