Zkoušky začaly 22. září brzy ráno a potrvají následující 3 dny. Trojská lávka, kterou pro město staví firma SMP CZ, tak během celkem čtyř dnů projde zřejmě největším zatížením, které ji kdy čeká. „Během zatěžovací statické zkoušky bude na lávku naloženo až 35 tun, najede na ni jedna avie a několik multikár. Poté čidla, kterými byla osazena, budou online přenášet data technikům, zda konstrukce takovouhle zátěž zvládá bez problému a nedochází k nadměrným deformacím,“ řekl na úvod náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

„Technici a statici dopředu spočítali, jaký maximální výkyv je v toleranci, a teď se uvidí, jestli je vše zkonstruováno tak, jak má být. Předpokládáme ale, že hodnoty, které vyjdou během našich zkoušek, budou výrazně nižší, než technici spočítali,“ dodal Scheinherr.

Lávku budou rozkmitávat

Proběhne také dynamická zkouška. „Lávka bude uměle rozkmitávána nejen pomocí speciálního stroje – budiče kmitů, ale budou po ní přebíhat (po zaškolení a za nejvyšších bezpečnostních prohlídek, pozn. red.) skupinky lidí, které na ní budou dělat ,psí kusy' a budou se snažit ji rozkmitat. Čidla budou opět technikům posílat aktuální čísla do laboratoří a ti je srovnají s výpočty,“ vysvětlil náměstek.

Speciální konstrukce

Kromě čidel, která budou snímat zatížení a vibrace - nejen při zkouškách, ale neustále - vede středem konstrukce lávky i natlakovaná trubka. „V té jsou opět čidla, a pokud by v této trubce došlo ke korozi, tlak se bude snižovat a čidla to online oznámí technikům. Celá konstrukce je obecně snáze dostupná a bude se tak lépe kontrolovat,“ vysvětli Scheinherr.

Lávka pro chodce, cyklisty i sanitku

Původní lávka se zřítila v roce 2017, při pádu se zranili čtyři lidé. Minulý týden začal případ rozplétat soud, obžalovaní jsou kvůli pádu exšéf oddělení mostů pražské TSK Antonín Semecký a projektant lávky Jiří Stráský.

Nová lávka je o 1,5 metru vyšší než lávka původní, je čtyři metry široká a 256 metrů dlouhá. Vejdou se na ni chodci, cyklisté i lidé na bruslích, v případě potřeby po ní projede také sanitka. Přívoz, který zřícenou lávku mezi Císařským ostrovem a Trójou provizorně nahradil, po otevření nové lávky skončí.

Fotogalerie
75 fotografií