Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Švédsko dosáhlo kolektivní imunity, chválí expert. Epidemiolog má ale obavy z nárůstu případů

Autor: Darina Jíchová - 
23. září 2020
12:15

Dánský expert Kim Sneppen pochválil sousední skandinávskou zemi. Podle něj se totiž Švédsku podařilo dosáhnout kolektivní imunity a de facto porazit koronavirus. Švédové na počátku pandemie přistoupili k riskantnímu řešení, v boji s koronavirem přijali jen minimální restrikce. Z počátku to vypadalo nepříznivě, po čase se však zdálo, že kontroverzní plán zafungoval a Švédsku se vyhnula druhá vlna koronaviru. Švédský hlavní epidemiolog nyní ale se znepokojením sleduje nárůst nakažených ve Stockholmu, nevyloučil přijetí nových opatření, informoval list Daily Mail.

Žádná karanténa nebo povinné nošení roušek, otevřené školy, restaurace, bary, posilovny i obchody, tak vypadal koronavirus ve Švédsku. Zatímco ve zbytku světa se zastavil život, Švédové se snažili udržet svou zemi v co nejnormálnějším chodu, za což sklidili velkou mezinárodní kritiku. Světové kapacity riskantní plán epidemiologa Anderse Tegnella odmítaly.

S téměř 90 tisíci nakaženými a 5870 oběťmi patří Švédsko mezi jednu z nejhůře postižených evropských zemí, nicméně oproti ostatním státům se zdálo, že se Švédům vyhnula druhá vlna nákazy. Podle Sneppena je to díky tomu, že se jim podařilo dosáhnout kýženého cíle – kolektivní imunity. V posledních dnech zaznamenávají nejnižší přírůstky v Evropě, v přepočtu 28 nakažených na 100 tisíc obyvatel, jen v Praze je to podle hygieniků 218 případů na 100 tisíc obyvatel.

„Zdá se, že Švédsko porazilo pandemii“

„Zdá se, že Švédsko porazilo pandemii. Existují jisté důkazy o tom, že si Švédové proti viru vybudovali určitou míru imunity, společně s tím, co dělají k zastavení šíření nemoci, lze říct, že se jim podařilo koronavirus dostat pod kontrolu,“ objasnil Sneppen, který působí v kodaňském Institutu Nielse Bohra, kde se specializuje na biokomplexitu.

„Můžeme tedy říct, že ve Švédsku epidemie skončila,“ dodal Sneppen. Připomněl, že Švédové nechali otevřené školy pro děti mladší 16 let, zakázali společenské akce nad 50 osob a vyzvali osoby starší 70 let a další rizikové skupiny, aby zvážily karanténu, přísnější restrikce ale vláda nepřijala. Epidemiolog Tegnell pouze doporučoval dodržování hygienických opatření.

Nárůst případů epidemiologa znepokojuje

„Bylo to stejně efektivní jako totální karanténa, kterou jsme viděli v Británii nebo Itálii,“ zhodnotil Tegnell. Jenže v posledních dnech švédská metropole zaznamenala nárůst případů a vláda oznámila, že se jedná o nových opatřeních pro Stockholm. Od pátku přibylo více než 1200 případů a pět úmrtí. „Příbytek může být výsledkem zvýšeného počtu testů, které jsme provedli,“ uvedl mluvčí resortu zdravotnictví.

Čísla bedlivě sleduje hlavně Tegnell, který přiznal, že v metropoli se pravděpodobně znovu začal koronavirus šířit. „Zatím se to nijak neodrazilo na nemocnicích, máme málo hospitalizovaných, skoro žádné na JIPce, nízká je i úmrtnost,“ prohlásil epidemiolog, zároveň nevylučuje možné přijetí restrikcí. „Diskutujeme o tom, řešíme, o jaká opatření by se přesně jednalo,“ Tegnell se zdráhal uvést, co konkrétně je na stole.

„Zatím doufáme, že se jednalo o výjimku a ne o narůstající trend. To se ukáže během týdne, pokud čísla zase klesnou. Všichni se musíme řídit zavedenými doporučeními,“ vyzval šéf stockholmského zdravotnictví Björn Eriksson.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Milan Šmid ( 23. září 2020 17:42 )

PROTI CORONA ANO ALE PROTI MUSLIMSKÝM GENGŮM ANI NÁHODOU !!!!NOVY MUSLIMSKÝ STAT V EVROPĚ JE PR???

Covid_19 ( 23. září 2020 12:45 )

podle Italů to není s tou kolektivní imunitou tak slavné, protože někteří nemocní nemají protilátky. Ale je dobrou zprávou, že někteří lidé jsou proti koronaviru velmi odolní, moje manželka a syn určitě, i když nemají podle testu protilátky. Kdo se setkával dlouhodobě s nakaženým, tak ho vlastní imunita mohla ochránit. Tak vědátoři, proč někteří neonemocněli??? Kdo to vyřeší, má Nobelovku jasnou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa